23/11/2022 | Activitats >
Activitat tancada
Consulta la nova oferta formativa aquí: www.casaasia.cat/formacion

Amb l’objectiu de donar a conèixer nous autors i autores de literatura asiàtica, aquest cop la Mediateca de Casa Àsia inicia un nou cicle de tertúlies centrades en la literatura persa en col·laboració amb la Societat Espanyola d’Iranologia.

El propòsit d’aquestes tertúlies és donar a conèixer la literatura contemporània persa des d’òptiques molt diverses. Serà durant el període Qājār, fonamentalment, quan els escriptors iranians entren en contacte amb la literatura i la filosofia europea. Fruit d’aquesta trobada entre les elits literàries dels dos països, bona part de la literatura del segle XX serà traduïda al persa i la literatura persa es nodrirà de gèneres que li eren aliens fins ara, com la novel·la.

Durant aquestes tertúlies, els especialistes proporcionaran un marc contextual des d’una perspectiva històrica i social per entendre com els profunds canvis, que es produiran durant el segle XX a la societat civil i política iraniana, tenen un fidel reflex en la seva literatura que es pot dividir en quatre períodes: període Qājār –període d’entreguerres– la literatura del període 1945-1979 (el moviment la nova onada) – literatura postmoderna i del segle XXI.

De cadascun d’aquests períodes hem intentat seleccionar una obra significativa per poder establir un debat amb els participants i comprendre millor les connexions profundes entre l’Iran i Occident.

Les tertúlies literàries guiades pretenen crear un grup de persones interessades a compartir la lectura i el comentari d’obres dirigides per un expert que ens ajudarà a analitzar l’obra dels autors i la repercussió que ha tingut a la literatura i al seu entorn socioeconòmic i cultural.

Cada mes es proposarà una lectura i el dia de la tertúlia els participants, juntament amb l’expert de la sessió, comentaran les impressions que els lectors hagin tingut de la lectura, la connexió que han trobat entre la història, els personatges i la seva vida.

Aquestes sessions s’impartiran en format en línia, el tercer dijous de cada mes, de forma alterna, els mesos de març, maig, setembre i novembre.

En aquesta primera tertúlia la trobada virtual serà amb La lechuza ciega / El búho ciego de Sādeq Hedāyat.

La lechuza ciega: autor Sadeq Hedayat – Trad. Per María Isabel Reverte i María Teresa Gallego Urrutia, Editorial Siruela, Col·lecció Llibres del temps 162.
El búho ciego: autor Sadeq Hedayat – Traduït per Zara Behnam i Juan Abeleira, Editorial Hiperión, (vol. 143 de la col·lecció).

Sadeq Hedayat reprodueix a les pàgines l’univers al·lucinat d’un fumador d’opi que, obsessionat per la imatge d’una dona, es veu immers en una realitat aliena, fora del temps i de l’espai.

En aquesta novel·la, possiblement l’obra mestra de Sādeq Hedāyat (1903-1951), l’autor que millor representa la modernitat en el període de transició entre les dinasties Qajar i Pahlevi, recrea l’univers simbòlic islàmic i pre-islàmic mitjançant la dualitat a la que es veu immers el protagonista. El text breu permet, però, lectures molt diverses, des d’autobiogràfiques, culturals, polítiques i fins i tot des de la perspectiva de la psicoanàlisi. L’obra permet un debat sobre les influències culturals europees en els escriptors perses contemporanis i la capacitat de la llengua i literatura persa per assimilar tradicions foranes al seu passat mil·lenari.

La tertúlia serà guiada per Alfred G. Kavanagh, Doctor Europeu per la Universitat Complutense i Accademia di Belle Arti di Venezia. Advocat. MBA. Llicenciat en Dret (1984-89), MFA per l’Institut d’Empresa (1990), Premi extraordinari de llicenciatura per la Facultat de Belles Arts de Madrid (2000). Professor de Traducció Jurídica Especialitzada i de Relacions Internacionals (Orient Mitjà) a la Universitat Pontifícia de Comillas (UPC). Ha impartit nombrosos cursos i conferències sobre llengua i literatura persa i sobre diplomàcia cultural (Casa Àsia, Casa Àrab, Universitat de Sevilla, Universitat Complutense, etc.).

Ha estat president de la Societat Espanyola d’Iranologia (SEI) [2013-2019] i president de la Fundació per a la Cultura Islàmica i la Tolerància Religiosa (FICRT) [2017-2021] entitat creada per a la promoció de la cultura de la tolerància i el diàleg interconfessional. Autor dels llibres Iran per dins. L’altra història i El viatge a Pèrsia.

Els llibres no seran proporcionats per Casa Àsia però si hi afegirem un llistat amb opcions per trobar els títols i ens poden contactar a [email protected] si algú troba dificultat per aconseguir algun títol.

On trobar l’obra La lechuza ciega / El búho ciego de Sādeq Hedāyat.

23/11/2022

Dimecres 23 de novembre de 18.30 h a 20.00 h CET

Online. 24 hores abans de l’acte, les persones inscrites rebran la informació necessària per accedir-hi.

Activitat gratuïta.

Casa Àsia, amb la col·laboració de la Sociedad Española de Iranología.