27/07/2022 | Activitats > Oci

Amb l’objectiu de donar a conèixer nous autors i autores de literatura asiàtica, aquest cop la Mediateca de Casa Àsia inicia un nou cicle de tertúlies centrades en la literatura filipina.

La cultura filipina, a partir de l’arribada dels espanyols, s’ha expressat de manera escrita a través de la llengua espanyola. Aquesta llengua va dominar la cultura illenca fins als anys 40 del segle XX, però també va sobreviure a la segona guerra mundial. Pels canvis de la història i de la cultura, a les Filipines aquest corpus ha estat gairebé inaccessible; tanmateix, lluny de ser la recuperació d’una simple curiositat de bibliòfil, aquesta literatura és imprescindible per a la comprensió de la identitat filipina i de la seva evolució al llarg del temps.

Els Il·lustrats, és a dir, la generació que es va formar a Espanya les darreres dècades del segle XIX, va forjar en espanyol una idea de pàtria filipina autònoma i independent. Produint novel·la, conte, assaig, poesia i teatre, aquests pares de la pàtria van dotar el país del seu propi discurs fundacional.

La generació següent que va viure la colonització nord-americana va reaccionar defensant l’espanyol com a patrimoni autòcton filipí i va originar el que els crítics anomenen l’Edat d’Or de les lletres filipines. En aquesta generació s’inscriu la figura intel·lectual d’Adelina Gurrea Monasterio, autora d’una obra mestra de les lletres filipines: Cuentos de Juana.

Les tertúlies literàries guiades pretenen crear un grup de persones interessades a compartir la lectura i el comentari d’obres dirigides per un expert que ens ajudarà a analitzar l’obra dels autors i la repercussió que ha tingut a la literatura i al seu entorn socioeconòmic i cultural.

Cada mes es proposarà una lectura i el dia de la tertúlia els participants juntament amb el conductor de la sessió, comentaran les impressions que els lectors hagin tingut de la lectura, la connexió que han trobat entre la història, els personatges i la seva pròpia vida.

Aquestes sessions s’impartiran en format en línia, el primer dilluns de cada mes, a l’abril, juny i setembre, i gratuïtes.

Tertúlia literària filipina: «Cuentos de Juana. Narraciones malayas de las islas Filipinas», d’Adelina Gurrea

Dimecres 27 d’abril de 18.30 h a 20.00 h CET

Tertúlia literària filipina: «Anochecer», de Francisco Sionil José

Dilluns 19 de setembre de 18.30 h a 20.00 h CET

27/07/2022

Consultar dates.

Online.

Activitat gratuïta.

Casa Àsia