23/11/2022 | Activitats > Observatori d’Àsia Central
Activitat tancada
Consulta la nova oferta formativa aquí: www.casaasia.cat/formacion

Amb l’objectiu de donar a conèixer nous autors i autores de literatura asiàtica, aquest cop la Mediateca de Casa Àsia inicia un nou cicle de tertúlies centrades en la literatura persa en col·laboració amb la Societat Espanyola d’Iranologia.

El propòsit d’aquestes tertúlies és donar a conèixer la literatura contemporània persa des d’òptiques molt diverses. Serà durant el període Qājār, fonamentalment, quan els escriptors iranians entren en contacte amb la literatura i la filosofia europea. Fruit d’aquesta trobada entre les elits literàries dels dos països, bona part de la literatura del segle XX serà traduïda al persa i la literatura persa es nodrirà de gèneres que li eren aliens fins ara, com la novel·la.

Durant aquestes tertúlies, els especialistes proporcionaran un marc contextual des d’una perspectiva històrica i social per entendre com els profunds canvis, que es produiran durant el segle XX a la societat civil i política iraniana, tenen un fidel reflex en la seva literatura que es pot dividir en quatre períodes: període Qājār –període d’entreguerres– la literatura del període 1945-1979 (el moviment la nova onada) – literatura postmoderna i del segle XXI.

De cadascun d’aquests períodes hem intentat seleccionar una obra significativa per poder establir un debat amb els participants i comprendre millor les connexions profundes entre l’Iran i Occident.

Les tertúlies literàries guiades pretenen crear un grup de persones interessades a compartir la lectura i el comentari d’obres dirigides per un expert que ens ajudarà a analitzar l’obra dels autors i la repercussió que ha tingut a la literatura i al seu entorn socioeconòmic i cultural.

Cada mes es proposarà una lectura i el dia de la tertúlia els participants, juntament amb l’expert de la sessió, comentaran les impressions que els lectors hagin tingut de la lectura, la connexió que han trobat entre la història, els personatges i la seva vida.

Aquestes sessions s’impartiran en format en línia, el tercer dimecres de cada mes, de forma alterna, els mesos de març, maig, setembre i novembre.

Tertúlia literària: “La jaula de oro”, de Shirin ‘Ebādi

Dimecres 23 de març de 18.30 h a 20.00 h CET

Tertúlia literària: “La mujer que leía demasiado”, de Bahiyyih Nakhjavani

Dimecres 25 de maig de 18.30 h a 20.00 h CET

Tertúlia literària: “Mujeres sin hombres”, de Shahrnush Parsipur

Dimecres 23 de setembre de 18.30 h a 20.00 h CET

Tertúlia literària: «La lechuza ciega / El búho ciego», de Sādeq Hedāyat

Dimecres 23 de novembre de 18.30 h a 20.00 h CET

23/11/2022

Consultar dates.

Online.

Activitat gratuïta.

Casa Àsia, amb la col·laboració de la Sociedad Española de Iranología.