30/06/2021 | Activitats > Cultura
Activitat tancada
Consulta la nova oferta formativa aquí: www.casaasia.cat/formacion

El programa Trobades amb l’arquitectura forma part d’un cicle de tres cites amb aquesta disciplina, a partir de projectes específics realitzats a Àsia per arquitectes espanyols i de projectes realitzats a Espanya per arquitectes asiàtics. En aquesta segona sessió es tracta del projecte del nou Museu Nacional d’Afganistan (Kabul) concebut per Toño Foraster Mariscal (Bilbao, 1968) i el seu estudi AV62, que va ser el primer premi del Concurs Internacional organitzat pel Ministeri d’Informació i Cultura de l’Afganistan, el Museu Nacional de l’Afganistan i l’Ambaixada dels EUA a Kabul, al setembre de 2012.

Foraster va començar preguntant com havia de ser un museu nacional en una ciutat com Kabul i en un país com l’Afganistan, i quines necessitats reals, immediates i futures, dels usuaris havia de tenir en compte. Això el va portar a pensar el projecte com una oportunitat per a la regeneració urbana del Districte 6 de Kabul. La conceptualització d’aquest ambiciós projecte es basa en tres aspectes fonamentals: la responsabilitat de donar una resposta a un context urbà amb un gran potencial de transformació, una col·lecció única com la d’aquest museu i a determinades circumstàncies històriques de gran fragilitat. En definitiva, una arquitectura capaç d’acollir les nostres activitats quotidianes, des de les més corporals – ombra, frescor, benestar corporal, descans i trobada – fins a aquelles que ens permeten interpretar el món i exorcitzar els nostres temors a través d’art, la poesia o la màgia . Ser part activa d’un procés de transformació, en tant que ciutadà, només és possible a partir del coneixement del que precedent.

Toño Foraster

Màster en Arquitectura per l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona de la Universitat Politècnica de Catalunya, 1994. Completa els seus estudis a la Royal Danish Academy of Fine Arts, School of Architecture, Urbanism and Landscape. Entre 1993 i 1995 col·labora en el despatx de Josep Llinàs i Carmona Arquitectes, i el 1995 funda, juntament amb Victoria Garriga, AV62 Arquitectos.

Ha estat professor associat i convidat en diverses universitats (University of Virginia -USA-, Universitat Politècnica de Catalunya, Universitat Internacional de Catalunya, Universitat Politècnica de Sevilla, ELISAVA / Escola de Disseny i Enginyeria de Barcelona -Universitat Pompeu Fabra-EINA, Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona (UAB), entre d’altres, i ha impartit nombroses conferències sobre la seva experiència professional, especialment sobre el desenvolupament urbà i protecció del patrimoni arquitectònic en contextos fràgils (World Bank Headquarters, Casa Àrab, IEMED-Institut Europeu de la Mediterrània, entre d’altres). Una part important del seu treball es centra en projectes relacionats amb els equipaments culturals, projectes de planificació urbana i exposicions. AV62 arquitectes amb més de 25 anys d’experiència és un equip que ha treballat totes les escales, de la ciutat a l’escala del domèstic.

Advoquem per un model de material orientat a el creixement i reequilibri entre la sostenibilitat general (energia, ambiental, social, cultural, econòmic), basat en la col·laboració interdisciplinar més extensa i una visió basada en la innovació i la creativitat. Creiem que l’educació arquitectònica que permet transcendir els estrictes límits de la construcció, de manera que som partidaris de la col·laboració entre grans equips multidisciplinaris. Creiem que l’arquitecte pot i ha de reconsiderar l’acció en territoris dels quals ha estat exclòs, i que aquesta mirada interdisciplinar transversal és necessària en una societat com la nostra, obligada a trobar noves fórmules per a un context nou i complex, la forma encara no es percep amb claredat, però que ja és plenament vigent.

Intervé:
Toño Foraster, Estudi AV62 Afganistan (Museu Nacional d’Afganistan, Kabul).

Presenta i modera:
Menene Gras Balaguer, directora de Cultura i Exposicions de Casa Àsia.

Coordina:
Rodrigo Escamilla Sandoval, coordinador de Cultura i Exposicions de Casa Àsia.

Podrás seguir también este webcast en Youtube en esta misma página el día y hora indicados:

Propera trobada:
Shuichi Kobari i Takayuki Ohara de Toyo Ito Arquitectes (Projecte Hermitage de Barcelona)

30/06/2021

Dimecres 30 de juny a les 19.00 h CEST

Online. 24 hores abans de l’acte les persones inscrites rebran la informació necessària per accedir-hi.

Activitat gratuïta.

Casa Àsia, amb la col·laboració de AV62 Arquitectos