28/04/2021 | Activitats > Política i societat
Activitat tancada
Consulta la nova oferta formativa aquí: www.casaasia.cat/formacion

La ciència-ficció és el gènere especulatiu per excel·lència. En els últims anys no només no ha perdut vigor sinó que s’ha enriquit per les aportacions d’escriptors dels més diversos àmbits i nacionalitats. Davant de les visions de futurs distòpics i els habituals elements del gènere -robots massa humans, planetes a colonitzar, viatges en el temps i el contacte amb d’altres éssers- s’han alçat noves visions que entren de ple en terrenys com la geopolítica, la governança i les qüestions de gènere.

Antologies com Planetes Invisibles i l’èxit d’obres com El problema dels tres cossos han tingut la virtut d’introduir a molts lectors de l’òrbita hispanoparlant en la variant nacional i cultural que suposa l’eclosió d’aquest gènere a la Xina.

Per aprofundir en aquest fascinant tema i amb motiu de la presentació del I Premi de Relat Curt de Ciència Ficció “Construint Nous Mons” que organitza la Universitat Politècnica de Madrid i el consorci europeu EELISA, es proposa un diàleg sobre un gènere que s’expandeix per diferents mitjans: literatura, cinema, videojocs, etc.

Susana Arroyo, experta en ciència ficció i editora, ens parlarà d’aquells autors que encara no es coneixen en occident. Carlos Scolari, professor de la UPF i expert en Teoria de la Comunicació, parlarà de la importància del component transmedia i el pacte narratiu que aquesta literatura estableix. Finalment, el periodista Jaime Santirso ens parlarà de com la Xina està promocionant la ciència ficció com a part d’una estratègia de desenvolupament nacional i de potenciació del seu programa espacial.

Salutacions institucionals:
Javier Parrondo, director general de Casa Àsia
Gisela Conde, consellera d’Educació. Ambaixada d’Espanya a la R.P. Xina
Claudio Feijoo, director per a Àsia. Codirector de Campus Sinó-Hispànic a Xangai. Catedràtic de la Universitat Politècnica de Madrid

Presentació de la iniciativa «Construint nous mons»:
Miguel L. Sant Gregori, R & D project manager a ABEC

Diàleg sobre la ciència ficció a la Xina:
Susana Arroyo, experta en ciència ficció, professora de la Xi’an International Studies University (XISU) i editora
Carlos Scolari, expert en Teoria de la Comunicació i professor de la Universitat Pompeu Fabra
Jaume Santirso, periodista d’El País i analista polític

Modera:
Javier Fernández, assessor tècnic de la Conselleria d’Educació. Ambaixada d’Espanya a la R.P. Xina

Foto cedida per Zeng Tu

Podràs seguir també aquest webcast a Youtube en aquesta mateixa pàgina el dia i hora indicats:

28/04/2021

Dimecres 28 d’abril de 12.00 h a 13.30 h (Espanya) / de 18.00 h a 19.30 h (Xina)
Inscripcions obertes.

Online. 24 hores abans de l’acte les persones inscrites rebran la informació necessària per accedir-hi.

Activitat gratuïta.

Casa Àsia, Conselleria d’Educació de l’Ambaixada d’Espanya a Pequín i la Universitat Politècnica de Madrid, amb la col·laboració d’Ed. Guomai (Xina), Fundación Consejo España-China i Alianza Editorial.