03/06/2020 | Activitats > Política i societat
Activitat tancada
Consulta la nova oferta formativa aquí: www.casaasia.cat/formacion

Metges Sense Fronteres (MSF) va començar a treballar a l’Afganistan el 1980, i va estar absent de el país entre 2004 i 2009 després de l’assassinat de cinc empleats a la província de Badghis. El 2019 comptaven amb set projectes en sis províncies i van realitzar més de 100.000 consultes externes, van assistir més de 60.000 parts i van realitzar gairebé 10.000 intervencions quirúrgiques. La maternitat d’MSF de l’hospital Dashte Barchi a Kabul va obrir el 2014 i des del començament de 2020, han nascut 5.401 nadons, dels quals 524 han estat atesos per cures crítiques a la unitat de neonatologia, i a la sala de mètode mare cangur’.

El 12 de maig de 2020 la maternitat va patir un violent atac contra les mares, nadons, nens i personal sanitari: 24 persones van morir i al menys 20 més van resultar ferides.
Arran d’aquest acte sense precedents en un país marcat durant dècades per la violència i la guerra, Mònica Bernabé, periodista que va residir i va treballar més de 7 anys a l’Afganistan, i Pau Miranda, periodista que va residir a Kabul entre 2016 i 2019 com a responsable de comunicació de Metges Sense Fronteres a l’Afganistan, debatran sobre el què, els perquès i conseqüències de l’esdevingut, l’estat de la salut materna a l’Afganistan, el paper d’organitzacions com Metges Sense Fronteres en aquest país en relació a les maternitats, així com les perspectives de futur.
Presenta i modera:
Javier Parrondo, director general de Casa Àsia
Dialoguen
Mònica Bernabé és periodista. Des de 2007 i durant més de 7 anys va ser l’única informadora espanyola que va viure a l’Afganistan fent de freelance per a mitjans com el diari El Mundo, Ràdio Nacional d’Espanya (RNE), Ràdio Associació de Catalunya 1 (RAC1) o Canal Sud Televisió. El seu treball ha estat reconegut amb prestigiosos guardons com el Premi Julio Anguita Parrado de Periodisme (2010), el Premi Proteus en l’àmbit de la cultura i la comunicació (2011), XXIX Premi de Periodisme Cirilo Rodríguez (2013), Premi drets Humans de la Generalitat de Catalunya (2013). És autora de el llibre Afganistan, crònica d’una ficció (Debate, 2012) i de l’exposició ‘Dones. Afganistan “juntament amb el fotoperiodista Gervasio Sánchez. Des de mitjans de 2017 viu a Barcelona i és la responsable d’Internacional del diari Ara.

Pau Miranda és periodista especialitzat en informació internacional i màster en Relacions Internacionals (CIDOB-UAB) amb una tesina sobre la política exterior iraniana, dirigit pel professor Fred Halliday. Entre octubre 2016 i inicis de 2019 va ser responsable de comunicació de Metges Sense Fronteres a l’Afganistan, basat a Kabul. Durant la seva carrera com a periodista ha cobert presencialment Afganistan en nombroses ocasions, la primera d’elles dies després de la caiguda de el govern talibà, al novembre de 2001. En 2009 es va establir a Islamabad, on va ser successivament corresponsal per a diversos mitjans a l’Índia i el Pakistan, entre ells l’Agència EFE. Des del Pakistan va cobrir informació afganesa i va visitar diverses vegades el país, inclosa la cobertura de dos processos electorals. Des 2019 és responsable de comunicació per a l’Orient Mitjà de Metges Sense Fronteres, a càrrec del Iemen, Síria, Palestina i Turquia.

03/06/2020

Dimecres 3 de juny de 19.00 a 20.00 h
Inscripcions obertes.

Online. 24 hores abans de l’acte les persones inscrites rebran la informació necessària per accedir-hi.

Activitat gratuïta amb inscripció prèvia.

Casa Asia i Metges Sense Fronteres