07/07/2022 | Barcelona | Activitats > Diversitat i Interculturalitat
Activitat tancada
Consulta la nova oferta formativa aquí: www.casaasia.cat/formacion

El Premi Casa Àsia 2022 a la categoria de Diversitat i Desenvolupament Sostenible ha estat atorgat ex-aequo a Saurabh Kirpal (Índia) i Shinta Ratri (Indonèsia) per la seva contribució a la igualtat de gènere a Àsia, i en particular per la seva lluita, des de la pràctica jurídica i l’activisme social, a favor de la dignitat i els drets de les persones LGTBIQ+ a l’Índia i Indonèsia, respectivament.

Paral·lelament a l’Acte de lliurament dels Premis Casa Àsia 2022, que tindrà lloc el divendres 8 de juliol al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona, Casa Àsia, en col·laboració amb la Universitat de Barcelona, el Centre LGTBI de Barcelona i el Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya, organitza una trobada oberta al públic amb les dues persones premiades.

Programa:

Paraules de benvinguda:
Raúl Ramos, vicerector de Política d’Internacionalització, Universitat de Barcelona
Javier Parrondo, director general de Casa Àsia

Drets LGTBIQ+ a l’Índia: progressos i desafiaments:
Saurabh Kirpal (Índia), advocat i activista

Religió i activisme LGTBIQ+ a Indonèsia
Shinta Ratri, cofundadora de Pondok Pesantren Waria, escola alcorànica per a dones transgènere, Yogyakarta, Indonèsia

Moderador:
Cristóbal Alvear, investigador en constitucionalisme comparat a Àsia Meridional i assessor jurídic en sistemes legals asiàtics

Al final es donarà pas a preguntes del públic.

Aquest acte tindrà lloc en anglès amb interpretació al castellà.

Saurabh Kirpal

Saurabh Kirpal és advocat a la Cort Suprema de l’Índia i al Tribunal Superior de Nova Delhi des de 2004 i un dels principals activistes LGTBIQ+ de l’Índia.

Ha editat recentment el llibre Sex and the Supreme Court: How the Law is upholding the dignity of the Indian citizen, que descriu tant la lluita judicial contra la secció 377 del Codi Penal de l’Índia que ell va liderar al costat d’un grup de companys, com els reptes judicials i legals pendents per al reconeixement dels drets LGBTIQ+ a l’Índia.

Saurabh Kirpal és a més patró de la Naz Foundation Índia, una de les principals ONG índies per a la protecció i defensa de les persones LGBTIQ+ a Índia, i l’acció civil de la qual va iniciar el 2001 el procés judicial contra la secció 377 del Codi Penal indi de 1860.

L’activisme professional de Saurabh Kirpal a la defensa dels drets de les persones LGBTIQ+ ha estat essencial per aconseguir la descriminalització de les relacions entre persones del mateix sexe al seu país mitjançant la sentència de 2018 de la Cort Suprema en el cas Navtej Singh Johar, en la defensa del qual va participar activament.

La descriminalització per part de la Cort Suprema de la secció 377 del Codi Penal Indi relativa a les relacions entre persones del mateix sexe, un tipus criminal que comparteixen aquells països asiàtics que han heretat el codi penal britànic després del procés de descolonització, no només té rellevància a Àsia Meridional sinó a tot el continent asiàtic. La determinació de Saurabh Kirpal ha permès visibilitzar la causa LGBTIQ+ a l’Índia i ha suposat un model que cal seguir en d’altres països asiàtics.

Shinta Ratri

Shinta Ratri, dona musulmana transsexual, s’identifica com a “waria” – terme que en indonesi designa les persones transgènere o entre dues identitats.

Ratri és fundadora de l’única escola alcorànica per a la seva comunitat a Yogyakarta (Indonèsia), el Pondok Pesantren Waria Al-Fatah. Aquest internat/escola, inaugurat el 2008, és un espai segur on la comunitat LGTBI+ musulmana pot practicar la seva religió, sense les reaccions hostils d’altres fidels, i on s’organitzen activitats que permeten a la comunitat transgènere compartir experiències.

La periodista Ana González ha realitzat el documental The Waria of Java sobre la figura de Shinta Ratri i la seva tasca al capdavant de l’escola Pondok Pesantren Waria Al-Fatah:

Cristóbal Alvear

Cristóbal Alvear és investigador en constitucionalisme comparat a Àsia Meridional, assessor jurídic en sistemes legals asiàtics i conseller institucional per a relacions Àsia-Espanya. També és professor associat de l’IE Law School i coordinador de l’àrea jurídica de l’Associació Espanyola d’Estudis Interdisciplinaris sobre l’Índia. Durant els seus més de dotze anys d’experiència professional a l’Índia i el Pakistan, ha estat delegat de la Fundació Consell Espanya-Índia i Oficial Consular a l’Ambaixada d’Espanya a Nova Delhi. És llicenciat en Dret i ADE per la UPO i màster en relacions internacionals i diplomàcia per l’Escola Diplomàtica de Madrid. Entre els seus darrers projectes hi ha la publicació de referència: España-India 2020: una reflexión conjunta sobre el pasado, presente y futuro de las relaciones bilaterales per a la Fundació Consell Espanya-Índia.

07/07/2022

Dijous 7 de juliol de 18.30 h a 20.00 h CEST

Universitat de Barcelona
Aula Capella, edifici històric
Plaça Universitat
Barcelona

Activitat gratuïta amb inscripció prèvia.

Casa Àsia, amb la col·laboració de la Universitat de Barcelona, el Centre LGTBI de Barcelona y el Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya.