Casa Àsia

Accessos directesCap_casaasia
Infantil > Documental: "Els estels dels nens nepalesos"

Documental: "Els estels dels nens nepalesos"

Documentals

Els estels són un dels passatemps preferits dels joves de Katmandú, la capital de Nepal. A nosaltres ens resulta impressionant la seva capacitat per fer-les volar a alçades vertiginoses. I per jugar-hi només necessiten un tros de paper i un cordill.

Vols saber com contruir un estel com el dels nens de Nepal? Esbrina-ho en aquest documental!

Un estel és un aparell volador format per una estructura de fusta o similar coberta amb paper, tela o material sintètic i que se sosté a l'atmòsfera o vola per efecte del vent.

Un estel és una ala rudimentària, subjectada per una corda llarga i que, quan es deixa anar es manté a l'aire.
La distància i l'altura es controlen des del terra mitjançant la corda.

Els estels tenen un origen remot i van ser utilitzats per diversos pobles asiàtics i a l'antic Egipte. Avui fer volar estels és un passatemps popular i un esport de competició. A l'Àsia Oriental se celebren competicions especials en les quals els estels tenen un disseny molt elaborat i estan decorats amb formes de peixos, ocells o dracs i poden anar equipats amb xiulets que emeten sons musicals quan el vent hi passa a través. També se celebren competicions d'estels en les quals els participants intenten atacar i fer caure els dels seus oponents o tallar les seves cordes.

Els estels han estat utilitzats amb propòsits pràctics i com a passatemps. El diplomàtic i científic nord-americà Benjamin Franklin va experimentar amb estels per investigar els llampecs. També hi va fer estudis el físic i inventor Alexander Graham Bell. Començant a la dècada de 18990 i continuant durant 40 anys, estels cel·lulars (consistents en dos o més caixes amb els extrems oberts, connectades entre sí) van ser utilitzats per fer mesures meteorològiques, com registrar la velocitat del vent, la temperatura, la pressió baromètrica i la humitat. A finals del segle XIX i començaments del XX es van utilitzar estels per elevar els observadors militars fins alçades des de les quals podien observar la disposició de les forces enemigues. Durant la II Guerra Mundial es van utilitzar estels com blancs d'artilleria.

NEPAL

Nepal (nom oficial, Nepal Adhirajya, Regne de Nepal) és una monarquia constitucional d'Àsia meridional; limita al nord amb la regió autònoma del Tíbet, a Xina, i al est, sud i oest amb l'Índia. Nepal té 147.181 km² de superfície.

El regne es troba en una de les àrees més muntanyoses del món, una de les característiques que contribueixen al seu aïllament. Degut a la seva situació sense sortida al mar, Nepal ha de mantenir relacions amistoses amb les nacions veïnes de Xina i de l'Índia. Des de la dècada de 1970, el país ha atret un nombre creixent de turistes, així com d'escaladors professionals.

Territoris i recursos
Les muntanyes dominen el paisatge de Nepal. Aquestes barreres físiques han aïllat el país i han dificultat l'explotació dels seus recursos naturals. De les deu muntanyes més altes del món, nou -entre les que es troba l'Everest (8.850 m), la més alta- estan localitzades en la seva totalitat o en part a l'interior del país.

Característiques de la població
Nepal té una població (segons estimacions del 2002) de 25.873.917 habitants, amb una densitat de 176 hab/km². L'esperança de vida al moment de neixer és e 58,6 anys. La majoria de la població es concentra a les regions de Katmandú i del Terai. Les àrees muntanyoses del nord estan escassament poblades.

Ciutats principals
Katmandú, la capital de Nepal, és la ciutat més poblada, amb 1.000.000 d'habitants (1999). Altres centres urbans destacables són Lalitpur (117.203 habitants), propera a Katmandú, Bharatpur (61.122 habitants), també prop de la capital; i Biratnagar, al sud-est.

Idioma i religió
L'idioma oficial del país és el nepalès, una llengua indoeuropea parlada per aproximadament la meitat dels habitants de Nepal. Pertany a la mateixa família que l'hindi. També s'utilitzen almenys 30 idiomes més. L'hinduisme és la religió oficial del Nepal i és professada per la majoria de la població. L'hinduisme professat pels nepalesos té elements del budisme, que és també una religió destacada al país.

Share to Twitter Share to Facebook Share to LinkedIn Share to Google Reader Share to Yahoo Share to delicious Share to NetVibes Share to Digg Share to Menéame Share to La Tafanera Rss

Cerca al web de Casa Àsia
Casa Asia a la xarxa:
Facebook Twitter Youtube Flickr Spotify LinkedIn Foursquare

Agenda

Mapa interactiu d'Àsia-Pacífic

Mapa interactiu d'Àsia-Pacífic
Descobreix Àsia, país a país


  • Bann_bambu
  • Bann_interculturalidad
  • Bann_affbcn
  • Bann_europa
  • Bann_inhouse
  • Bann_turismo
  • Bann_innova
Casa Asia
Casa Àsia | Seu Social | Recinte de Can Tiana | c/ Bolivia, 56 | 08018 Barcelona | +34 93 368 08 36
Centre Casa Asia - Madrid | Palacio de Cañete | Calle Mayor, 69 | 28013 Madrid | +34 91 360 01 94
© CASA ÀSIA 2016. Avís legal. Produït per rodest