26/01/2021 | Actualitat
La secció per a Àsia del Programa de Cooperació Urbana Internacional de la Unió Europea (IUC-Àsia) ha publicat el EU-Xina Regional Innovation Joint Study, un estudi sobre innovació regional entre la Unió Europea (UE) i la Xina, coordinat durant l'any 2020 des de Casa Asia.  

L'estudi compara els enfocaments europeu i xinès sobre la innovació regional, analitzant també sis casos pràctics de regions i províncies de la Xina i de la UE: el País Basc (Espanya), Baden-Württemberg (Alemanya), Centre (Portugal), Jiangsu, Shandong i Chengdu-Chongqing (Xina).

Així, mentre a Europa predomina el lideratge de les regions en el disseny de les diferents estratègies d'innovació a través de les polítiques d'especialització intel·ligent (RIS3), l'impacte del govern central en el cas xinès és molt més acusat, si bé les províncies i ciutats tenen cada cop un rol més important en el desenvolupament d'estratègies pròpies adaptades a les característiques de cada lloc. També s'ha constatat la importància de l'anomenada triple helix (cooperació entre el govern, les universitats i les empreses) per a l'èxit de qualsevol pla d'innovació a nivell regional o provincial, tant a la Xina com a Europa. 

La finalitat de l'estudi és aportar propostes i iniciatives per a la cooperació futura entre la Unió Europea i la Xina en innovació regional. Així, el nou programa de cooperació urbana i regional de la UE (International Urban and Regional Cooperation), que s'ha iniciat l'any 2021, tindrà com a novetats la participació de les regions (fins ara es limitava a les ciutats), i la incorporació de la innovació com a element clau en la cooperació entre la UE-Xina.

Al resum executiu de l'estudi es constata que: “De les anàlisis del present estudi es desprèn clarament que la innovació es troba al centre dels esforços de la UE i la Xina per continuar sent competitius a l'era de la globalització. I conclou que "aquest estudi suggereix que les diferents experiències en relació amb la promoció de la innovació a nivell regional ofereixen un terreny fèrtil per a la cooperació.” 

A més, també s'afirma que: “A la UE, l''Acord Verd' és la nova estratègia per promoure la recuperació i la transició després de la crisi induïda per COVID-19. La UE té la intenció de reforçar la dimensió verda de l'especialització intel·ligent, que es reforçarà encara més d'acord amb la prioritat europea d'adaptar el desenvolupament sostenible a la transformació digital. A la Xina, els governs locals també integren els objectius de protecció del medi ambient als plans de desenvolupament econòmic i social locals. La història recent de la cooperació entre la UE i la Xina a nivell regional mostra que ja s'està donant una gran prioritat a qüestions com aras energias renovables, el transport sostenible, l'eficiència energètica i la transició ecològica. A la Xina, el 14è pla quinquennal se centrarà probablement en la independència tecnològica i prestarà especial atenció a aspectes com el desenvolupament sostenible, la transició energètica o la innovació al sector de la salut”.  

L'estudi ha estat coordinat des de Casa Asia i els seus autors són Robert Hassink, professor d'Economic Geography Kiel University (Germany), Lun Liu, professor School of Goverment Peking University (Xina), Amadeu Jensana, director del departament d'Economia i Empresa de Casa Asia i Dr. Guillermo Martínez-Taberner, responsable del departament d'Economia i empresa de Casa Asia.

Estudi íntegre

Més informació:
https://ec.europa.eu/regional_policy/en/policy/cooperation/international/urban/#1

compartir