05/07/2021 | Actualitat

Els esportistes espanyols que competeixen als Jocs Olímpics i Paralímpics de Tòquio 2020, així com l'equip tècnic que els acompanyi i els periodistes que cobreixin la cita olímpica, rebran un programa de formació en cultura i llengua japonesa, gràcies a una iniciativa conjunta del Consell Superior d'Esports (CSD), la Fundació Esport Jove (FDJ), i Casa Asia en col·laboració amb la Fundació Japó, Madrid

El principal objectiu d'aquest curs presentat a Madrid el 5 de juliol del 2021 és dotar la delegació espanyola que assisteixi als Jocs Olímpics, i també Paralímpics, de nocions bàsiques sobre cultura i llengua japoneses. La formació ofereix una sèrie dorientacions sobre com interactuar amb la societat nipona durant la seva estada en aquest país.

El curs, anomenat “Cultura japonesa i japonès de supervivència: Jocs de Tòquio 2020”, consta de dos mòduls formatius a què es podrà accedir a través d'una plataforma web dissenyada a aquest efecte.

El primer mòdul, a càrrec del professor Carlos Rubio, és una introducció a la història, geografia, cultura i societat del Japó, que pretén dotar l'alumne d'informació bàsica i d'algunes recomanacions sobre què cal fer i no fer-ho en aquest país.

El segon mòdul ha estat dissenyat en col·laboració amb la Fundació Japó, Madrid, seguint el mètode Marugoto, i ha comptat amb la participació de la professora de japonès, Taeko Kojima. En aquesta part, l'alumne aprendrà a manejar conceptes elementals de l'idioma que li seran d'utilitat a l'hora d'interactuar amb la societat japonesa, com ara presentar-se, demanar menjar en un restaurant o fer compres.

Totes les sessions de què consta el programa són asíncrones, amb l'objectiu que l'alumne pugui escollir aquelles parts que més li interessin, al moment, amb el ritme i la velocitat que desitgi. El programa consta de 40 vídeos didàctics, àudios i tests, amb més de 6 hores de formació en total, i els continguts són presentats en format audiovisual.

El secretari d'Estat de l'Espanya Global, Manuel Muñiz, ha destacat que “els esportistes estan entre els quatre factors més valorats de la nostra imatge, juntament amb el potencial com a destinació turística, la nostra gastronomia i el caràcter obert dels espanyols. "Representareu Espanya ia actuar com a ambaixadors del nostre país" i aquesta projecció d'"imatge exterior" ha d'anar "acompanyada de mesures i eines com aquest curs", ha indicat. "A través de l´esport representeu valors com l´esforç, el compromís, el treball en equip, però també factors com l´excel·lència en les infraestructures esportives, la dieta saludable i la tecnologia, entre d´altres per ajudar-vos en la superació".

Javier Parrondo, Director general d' Casa Asia ha posat en valor aquesta iniciativa ja que “és la primera ocasió en què la delegació olímpica espanyola tindrà l'oportunitat d'acostar-se al país abans de la seva arribada amb un programa formatiu dissenyat adhoc amb nocions bàsiques i eminentment pràctiques per desenvolupar-se adequadament durant la seva estada a la capital nipona”.

En la intervenció, el director general d'Esports del Consell Superior d'Esports (CSD), Albert Soler, ha agraït la feina feta per Casa Asia i la Fundació Japó a la posada en marxa d'aquest programa de formació per a l'esport espanyol. Amb aquesta iniciativa formativa conjunta oferim als nostres esportistes la possibilitat de conèixer i endinsar-se en la cultura japonesa, a través d'un acostament als seus costums, la seva idiosincràsia i la seva llengua. L'esport, una vegada més, es converteix en una eina social de primer nivell per apropar països i pobles, al voltant de valors comuns emmarcats en allò que anomenem la diplomàcia esportiva”.

Perfils biogràfics-professors

Carlos Rubio, doctorat a la Universitat de Califòrnia (Berkeley 1979) i professor a la Universitat de Tòquio (1985-1991), és traductor, sol o en col·laboració, de més de trenta obres clàssiques i modernes de literatura japonesa, i autor de llibres sobre la mateixa (Claus i textos, Els mites del Japó,El Japó de Murakami). L'any 2012 va rebre la Medalla de Cultura del Govern japonès i el 2014 l'Ordre del Sol Naixent de la Casa Imperial del Japó. Col·labora habitualment amb Casa Asia i la Fundació Japó impartint cursos i conferències sobre societat i literatura japoneses.

Taeko Kojima es va graduar a Kyoto University of Education i és professora llicenciada de japonès com a llengua estrangera, amb una àmplia experiència docent tant al Japó com a Espanya per a tots els nivells. Ensenya japonès d'una forma entretinguda amb un mètode dinàmic, molt participatiu i eficaç basat en el mètode Marugoto (el mètode d'ensenyament de l'idioma japonès per a estrangers dissenyat per la Fundació Japó) i del qual Taeko san és coautora a la part de Gramàtica. En aquests moments és una de les professores amb formació en aquest mètode que més hores de classe ha impartit, acumulant així una àmplia experiència pràctica. És professora de japonès a Casa Asia des del 2009.

informació corporativa

El Consell Superior d'Esports, creat el 1977, és un organisme autònom que exerceix directament les competències de l'Administració General de l'Estat a l'àmbit de l'esport.

La Fundació Esport Jove és una entitat privada i utilitat pública, creada el 1996 a instàncies del Consell Superior dEsports. La seva missió és millorar la vida de la joventut i de la societat en general a través de l'esport mitjançant un pla d'actuació articulat en quatre línies: promoció de l'activitat física i els hàbits de vida saludable; impuls de la col·laboració empresarial per a la realització de projectes esportius; la difusió daccions dEsport i Valors, i lorganització daccions divulgatives i de formació.

Casa Asia és un organisme de diplomàcia pública creat el 2001 i integrat pel Ministeri d'Afers Exteriors, la Unió Europea i la Cooperació, la Generalitat de Catalunya i els Ajuntaments de Barcelona i de Madrid. El seu objectiu és impulsar el coneixement i les relacions entre les societats d'Àsia, el Pacífic i Espanya, a nivell institucional, econòmic, cultural i educatiu. La institució té la seu a Barcelona i compta amb un Centre a Madrid.

La Fundació Japó és una entitat pública, posada en marxa pel govern japonès el 1972 que té com a missió promoure l'intercanvi cultural internacional i l'enteniment mutu entre el Japó i altres països del món.

compartir