05/09/2023 | Actualitat

La ciutat de Salamanca acollirà la cinquena cimera de joves líders europeus i asiàtics, la 5th ASEF Young Leaders Summit (ASEFYLS5), que tindrà lloc del 12 al 16 de setembre sota el lema Lideratge a la Societat 5.0.    

Aquest programa de la Fundació Àsia Europa (ASEF), en col·laboració amb el Ministeri d'Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació, Casa Asia i la Universitat de Salamanca, reunirà 100 participants europeus i asiàtics, d'entre 18 i 30 anys, de diverses disciplines acadèmiques i procedències professionals.

A aquest grup cal afegir el col·lectiu de 20 dinamitzadors i ponents d'alt nivell format per diplomàtics, professors i responsables públics, que moderaran i participaran a les taules rodones, sessions i grups de treball previstos a les aules de la Universitat de Salamanca.   

ASEFYLS5 és un programa adreçat a joves asiàtics i europeus sobre el lema “Lideratge a la societat 5.0”, que posa en contacte estudiants i joves professionals dels dos continents amb l'objectiu d'aprendre, teixir xarxes i intercanviar experiències, i també els connecta amb responsables públics i líders d'Àsia i d'Europa.

Lideratge a la Societat 5.0 

El concepte de Societat 5.0 té l'origen al Japó, i parteix de l'objectiu de fer servir la tecnologia per crear un futur millor. Descriu una societat centrada en lésser humà que busca lequilibri entre el progrés econòmic amb la resolució de problemes socials mitjançant un sistema que integra el ciberespai i lespai físic. Es presenta així com un estat ideal cap al qual ha d'avançar el país per aprofitar els avenços tecnològics en benefici del conjunt dels ciutadans. 

ASEFYLS5 abordarà quin tipus de lideratge es necessita en aquesta societat avançada i el paper dels joves davant aquest repte, amb un enfocament de 360 ​​graus sobre el desenvolupament del concepte lideratge (autolideratge, d'equip i social) i el seu compromís amb la comunitat.  

Així, entre altres aspectes, es debatrà sobre els dilemes ètics del lideratge, els valors a transmetre en una Societat 5.0, els reptes mediambientals i de sostenibilitat que planteja aquesta societat, el factor cultural que influeix en la manera com les diferents societats aborden els problemes socials i com utilitzen la tecnologia per resoldre'ls, la participació dels joves en la configuració i planificació de polítiques públiques i en la resolució de problemes socials, i la rellevància de millorar la competència intercultural i el compromís social.  

Fases de l'ASEFYLS5

Si bé Salamanca acollirà l'esdeveniment principal del ASEFYLS5, el programa s'ha estructurat en format híbrid mitjançant la realització de dos programes en línia i un de presencial, i consta de tres fases:  

1. Fase de construcció del coneixement: 4-28 d'agost del 2023 | En línia   

Una exploració en profunditat del Lideratge i la Societat 5.0  a través d'una formació en línia que inclou abordar la formació en lideratge, l'impacte de la transformació digital en el nostre futur o els reptes ètics de les tecnologies.

2. Cimera de la Joventut: 12 i 16 de setembre de 2023 | Salamanca, Espanya   

Una oportunitat per a lintercanvi de diàleg entre persones, la creació de xarxes i laprenentatge en un context local, amb la participació de 100 joves asiàtics i europeus. Programa de 4 dies organitzat pel Ministeri d'Afers Estrangers, Unió Europea i Cooperació del govern d'Espanya, Casa Asia i la Universitat de Salamanca.    

3. Lideratge en acció: 18 de setembre – 5 de desembre de 2023 | En línia   

De la teoria a lacció. Els participants passaran de la teoria a l'acció i treballaran junts en grups per trobar solucions als reptes de la vida real basats en els temes de ASEFYLS5. Les solucions es presentaran en una cerimònia de cloenda en línia al desembre.

La Fundació Àsia Europa (ASEF) va obrir el mes de juny passat la convocatòria per poder participar a l'ASEFYLS5, el procés de selecció del qual va finalitzar el 9 de juliol passat amb la selecció del centenar de joves asiàtics i europeus participants.

Segueix l'acte en directe (13 de setembre):

Segueix l'acte en directe (14 de setembre):

compartir