21/12/2022 | Actualitat

Una delegació de sis regions europees ha visitat a finals del mes de novembre cinc  prefectures japoneses en el marc del programa EU-Japan to Region-to-Region Innovation Cooperation. Es tracta d’un projecte de la Unió Europea gestionat per Foreign Policy Instruments (FPI) i el Directorate-General per a la Regional i Urban Policy (DG REGIO) de la Comissió Europea i implementat en cooperació amb el Ministeri Japonès de Land, Infrastructure, Transport and Tourism (MLIT). Casa Àsia, com a part de l’equip EU-Japan R2R, va formar part de la delegació i va assistir al viatge.

L’objectiu principal del programa és la cooperació en innovació entre les regions europees i les prefectures japoneses als àmbits de transició verda (economia circular, energia neta, canvi climàtic i mobilitat sostenible), transformació industrial (digitalització i innovació social) i transició demogràfica i competitivitat (serveis públics i infraestructures a regions amb depopulació i envelliment).

Per part europea, participen les regions de Vall de l’Oise (França), Emilia-Romanya (Itàlia), País Basc (Espanya), Ljubjana (Eslovènia), Auvernia Roine Alpes (França) i Catalunya (Espanya). Casa Àsia, com a part de l’equip EU-Japan R2R, també va participar a la visita. La delegació es va dividir en dos grups; el primer (grup A) va visitar Aichi i Hiroshima, mentre que el segon (Grup B) va visitar Osaka i Oita. Tots dos grups es van ajuntar a Kyoto, on es va celebrar l’última reunió a la Keihanna Science Park. Casa Àsia va tenir representació als dos grups.

La visita ha permès comprovar que en el cas del Japó també hi ha un grau d’especialització de les prefectures en els àmbits de treball del projecte, que seria comparable a la smart specialization de les regions europees. A més, també es va poder comprovar que els centres d’innovació japonesos, encara que molt desenvolupats, encara no estan gaire globalitzats, i per això els acords amb centres europeus poden ser de gran valor.

Àmbits de col·laboració

Les regions europees han pogut determinar una sèrie de possibles àrees de col·laboració amb les prefectures de cara als propers mesos i anys. Entre elles destaquen àmbits com l’hidrogen, les ciències de la vida o la creació d’ecosistemes d’innovació i start-ups. L’organització Osaka World Expo 2025 també ofereix un marc de possible col·laboració per a les regions europees Al llarg del 2023, s’espera la visita de les prefectures japoneses a les regions europees on es visitaran els centres d’innovació més grans de les respectives regions. Casa Àsia seguirà involucrada al programa perquè puguin concretar els acords i projectes de cooperació directa entre les regions europees i les prefectures japoneses.

Als següents enllaços és possible trobar informació més detallada sobre les visites:

Inforegio – Visit of European regions to Japan: Exploring new ways for cooperation in regional innovation (europa.eu)

EU-Japan Region-to-Region Innovation Cooperation: Six EU Regions conducted the First Study Visit to Japan – International Urban and Regional Cooperation (iurc.eu)

Japan: Six EU regions, five Japanese prefectures launch regional innovation cooperation under IURC Programme | EEAS Website (europa.eu)

Irekia Eusko Jaurlaritza – Gobierno Vasco :: Una delegación vasca ha visitado las prefecturas de Aichi, Hiroshima y Kioto para conocer las políticas e instrumentos regionales de apoyo a la investigación e innovación (euskadi.eus)

Catalunya, cinc regions de la UE i cinc prefectures japoneses inicien la cooperació regional per a la innovació en el marc del programa IURC . Departament d’Acció Exterior i Unió Europea (gencat.cat)

Cooperazione e innovazione con regioni UE (Emilia-Romagna) e prefetture giapponesi – AICCRE

Compartir