03/10/2018 | Actualitat

Aquest premi és un reconeixement a la tasca d’integració de persones immigrades que a AFEX es duu a terme a través de l’aprenentatge de la llengua, amb l’especificitat que són els seus propis fills i filles els que els ensenyen català, castellà i/o informàtica bàsica i ho fan per parelles, dins l’aula de les escoles on estudien i amb el suport d’una dinamitzadora universitària que ha viscut la immigració en primera persona.

AFEX és un programa d’aprenentatge i servei comunitari (APS) intercultural i intergeneracional que facilita que persones de contextos culturals diversos, de diferents edats, gèneres, llengües d’origen i nivells de formació puguin aprendre, cadascú al seu ritme i amb la traducció a la seva llengua materna si és necessari. Al llarg del curs, també es fan sortides i activitats per a exposar els participants a situacions reals d’ús de la llengua (visites a biblioteques, mercats, centres de salut, etc.), així com a universitats amb la idea de fer créixer les expectatives d’estudis superiors de les estudiants i les seves famílies, sovint minvades pel procés migratori.

Durant els 4 anys de funcionament del programa hi han participat més de seixanta voluntàries (nois i noies d’entre 10 i 16 anys, alumnes de les escoles participants) majoritàriament de famílies d’origen asiàtic però també d’Amèrica Llatina, unes 170 estudiants adultes (principalment dones d’origen asiàtic i africà) i 7 dinamitzadores. Les classes són una oportunitat de reconeixement mutu, de diàleg i d’interacció positiva en diversitat.

El programa AFEX, que compta amb el suport de la Direcció de Drets de Ciutadania i Immigració de l’Ajuntament de Barcelona, de Youth Empowering Patents (Canadà), del Secretariat d’Entitats de Sants i de l’associació ALTRU, ha estat molt ben rebut en diversos centres educatius de diferents barris de la ciutat.

Aquest curs escolar també s’iniciarà a altres municipis gràcies a aquests suports i a les oportunitats de creixement que ens ofereix la recepció del premi, que reconeix la singularitat del programa AFEX i sobretot l’esforç dels centres educatius, alumnes voluntàries, estudiants adultes i dinamitzadores que s’han fet seu el projecte i treballen per apoderar les participants adultes i els joves voluntaris. Al mateix temps que apropem les famílies diverses a les escoles contribuïm a trencar barreres lingüístiques i rumors i estereotips sobre les persones immigrades i treballem per fer els centres educatius més inclusius, i contribuïm a la cohesió social als barris.

El curs AFEX ja ha començat al barri del Besòs, on per primera vegada les classes són en horari escolar i per tant compten com a crèdits per als alumnes voluntaris que han triat el projecte APS i a Trinitat Vella on s’ha presentat conjuntament amb el programa de classes d’urdú i àrab que organitza el servei d’interculturalitat del Districte de Sant Andreu. Properament, començarà a l’Escola Francesc Macià del Districte de Sants-Montjuïc i durant el mes vinent es farà el desplegament a noves escoles, barris i ciutats.

Compartir