07/07/2021 | Actualitat

Els esportistes espanyols que competeixen en els Jocs Olímpics i Paralímpics de Tòquio 2020, així com l’equip tècnic que els acompanyi i els periodistes que cobreixin la cita olímpica, rebran un programa de formació en cultura i llengua japonesa, gràcies a una iniciativa conjunta de Consell Superior d’Esports (CSD), la Fundació Esport Jove (FDJ), i Casa Àsia en col·laboració amb la Fundació Japó, Madrid.

El principal objectiu d’aquest curs presentat a Madrid el 5 de juliol de 2021, és dotar la delegació espanyola que assisteixi als Jocs Olímpics, i també Paralímpics, de nocions bàsiques sobre cultura i llengua japoneses. La formació ofereix una sèrie d’orientacions sobre com interactuar amb la societat nipona durant la seva estada en aquest país.

El curs, anomenat “Cultura japonesa i japonès de supervivència: Jocs de Tòquio 2020”, consta de dos mòduls formatius a què es podrà accedir a través d’una plataforma web dissenyada a aquest efecte.

El primer mòdul, a càrrec del professor Carlos Rubio és una introducció a la història, geografia, cultura i societat del Japó, que pretén dotar l’alumne d’informació bàsica i d’algunes recomanacions sobre què s’ha de fer i no s’ha de fer en aquest país.

El segon mòdul ha estat dissenyat en col·laboració amb la Fundació Japó, Madrid, seguint el mètode Marugoto, i ha comptat amb la participació de la professora de japonès, Taeko Kojima . En aquesta part, l’alumne aprendrà a manejar conceptes elementals de l’idioma que li seran d’utilitat a l’hora d’interactuar amb la societat japonesa, com presentar-se, demanar menjar en un restaurant, o realitzar compres.

Totes les sessions de què consta el programa són asíncrones, amb l’objectiu que l’alumne pugui escollir aquelles parts que més li interessin, en el moment, amb el ritme i la velocitat que desitgi. El programa consta de 40 vídeos didàctics, àudios i test, amb més de 6 hores de formació en total, i els continguts es presenten en format audiovisual.

El secretari d’Estat de l’Espanya Global, Manuel Muñiz , ha destacat que “els esportistes estan entre els quatre factors més valorats de la nostra imatge, juntament amb el potencial com a destinació turística, la nostra gastronomia i el caràcter obert dels espanyols. “Aneu a representar Espanya i a actuar com a ambaixadors del nostre país” i aquesta projecció d'”imatge exterior” ha d’anar “acompanyada de mesures i eines com aquest curs”, ha indicat. “A través de l’esport representeu valors com l’esforç, el compromís, el treball en equip, però també factors com l’excel·lència en les infraestructures esportives, la dieta saludable i la tecnologia, entre d’altres per ajudar-vos en la superació”.

Javier Parrondo, director general de Casa Àsia ha posat en valor aquesta iniciativa ja que “és la primera ocasió en què la delegació olímpica espanyola tindrà l’oportunitat d’acostar-se al país abans de la seva arribada amb un programa formatiu dissenyat adhoc amb nocions bàsiques i eminentment pràctiques per desenvolupar-se adequadament durant la seva estada a la capital nipona”.

En la seva intervenció, el director general d’Esports del Consell Superior d’Esports (CSD), Albert Soler, ha agraït el treball realitzat per Casa Àsia i la Fundació Japó en la posada en marxa d’aquest programa de formació per a l’esport espanyol. “Amb aquesta iniciativa formativa conjunta oferim als nostres esportistes la possibilitat de conèixer i endinsar-se en la cultura japonesa, a través d’un acostament als seus costums, la seva idiosincràsia i la seva llengua. L’esport, un cop més, es converteix en una eina social de primer nivell per apropar països i pobles, al voltant de valors comuns emmarcats en el que anomenem la diplomàcia esportiva”.

Perfils biogràfics-professors

Carlos Rubio, doctorat a la Universitat de Califòrnia (Berkeley 1979) i professor a la Universitat de Tòquio (1985-1991), és traductor, sol o en col·laboració, de més de trenta obres clàssiques i modernes de literatura japonesa, i autor de llibres sobre la mateixa (Claus i textos, Els mites de Japó, El Japó de Murakami). L’any 2012 va rebre la Medalla de Cultura de Govern japonès i el 2014 l’Ordre del Sol Ixent de la Casa Imperial del Japó. Col·labora habitualment amb Casa Àsia i la Fundació Japó tot impartint cursos i conferències sobre societat i literatura japoneses.

Taeko Kojima es va graduar a la Kyoto University of Education i és professora llicenciada de japonès com a llengua estrangera, amb una àmplia experiència docent tant al Japó com a Espanya per a tots els nivells. Ensenya japonès d’una forma entretinguda amb un mètode dinàmic, molt participatiu i eficaç basat en el mètode Marugoto (el mètode d’ensenyament de l’idioma japonès per a estrangers dissenyat per la Fundació Japó) i del qual Taeko san és co-autora a la part de Gramàtica. En aquests moments és una de les professores amb formació en aquest mètode que més hores de classe ha impartit, acumulant així una àmplia experiència pràctica. És professora de japonès a Casa Àsia des de 2009.

Informació corporativa

El Consell Superior d’Esports, creat al 1977, és un organisme autònom que exerceix directament les competències de l’Administració General de l’Estat en l’àmbit de l’esport.

La Fundación Deporte Joven és una entitat privada i d’utilitat pública, creada el 1996 a instàncies del Consell Superior d’Esports. La seva missió és millorar la vida de la joventut, i de la societat en general, a través de l’esport, mitjançant un pla d’actuació articulat en quatre línies: promoció de l’activitat física i dels hàbits de vida saludable; impuls de la col·laboració empresarial per a la realització de projectes esportius; la difusió d’accions d’Esport i Valors, i l’organització d’accions divulgatives i de formació.

Casa Àsia és un organisme de diplomàcia pública creat el 2001 i integrat pel Ministeri d’Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació, la Generalitat de Catalunya i els Ajuntaments de Barcelona i de Madrid. El seu objectiu és impulsar el coneixement i les relacions entre les societats d’Àsia, el Pacífic i Espanya, en l’àmbit institucional, econòmic, cultural i educatiu. La institució té la seu a Barcelona i compta amb un Centre a Madrid.

La Fundació Japón és una entitat pública, posada en marxa pel govern japonès en 1972 amb la missió de promoure l’intercanvi cultural internacional i la comprensió mútua entre el Japó i altres països del món.

Compartir