20/01/2023 | Actualitat
El jurat dels Premis Casa Àsia 2023, una vegada valorades totes les candidatures presentades per a les 4 categories, tal com s’estableix a les seves bases, ha decidit premiar per unanimitat les candidatures següents:
  • A Masih Alinejad, periodista iranià, a la categoria de Diversitat i Desenvolupament Sostenible, per la seva activitat periodística de denúncia dels abusos de poder a l’Iran, i per servir d’altaveu a l’exili de les dones iranianes en contra de l’obligatorietat de l’ús del ‘hijab’ i altres lleis discriminatòries.
  • A Margaret Chen, empresaria xinesa, a la categoria d’Economia i Empresa, per la seva contribució a l’acostament entre la Xina i Espanya en l’àmbit de la innovació empresarial, especialment al sector de les telecomunicacions i les start-ups, a més de pel seu suport a la integració dels directius xinesos a la societat espanyola a través del China Club Spain.
  • A Guillermo Gómez Rivera i Nick Deocampo, a la categoria de Cultura i Societat (ex aequo)
  • Guillermo Gómez Rivera, director de l’Academia Filipina de la Lengua, per la seva aportació a la promoció de la llengua espanyola i les cultures hispàniques a les Filipines, no només en els diferents gèneres literaris en què ha escrit -teatre, poesia, novel·la, conte i assaig-, sinó també com expert etnògraf de les tradicions orals del seu país.
  • Nick Deocampo, acadèmic filipí, en la categoria de Cultura i Societat, per la seva decisiva contribució al coneixement del cinema filipí i a la recuperació del cinema clàssic filipí al seu país, així com pel seu compromís amb el cinema com a eina de canvi i progrés social; per la seva defensa dels drets LGTBQ+ donant veu a aquest col·lectiu a festivals de cinema, tallers i altres activitats.
  • A la Fundació Àsia Europa (ASEF), a la categoria d’Educació i Ciència, per la seva trajectòria de 25 anys contribuint a promoure l’enteniment mutu i la col·laboració entre les societats civils d’Àsia i Europa.

Amb aquest premi, el jurat reconeix, en particular, el treball d’ASEF a l’àmbit educatiu, on els seus programes serveixen de plataforma per a la trobada entre joves, i la creació de xarxes que faciliten la col·laboració entre estudiants, professors i educadors d’Àsia i Europa.

El Jurat ha estat format per les persones següents: Javier Parrondo, director general de Casa Àsia, Florentino Rodao, catedràtic d’Història d’Àsia de la Universitat Complutense de Madrid, Anna Terrón, directora de la FIIAPP i ex Secretària d’Estat d’Immigració i Emigració, Gabriel Castañares, director general de Polítiques Palanca per al Compliment de l’Agenda 2030 (Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030), Taciana Fisac, catedràtica d’Estudis d’Àsia Oriental de la Universitat Autònoma de Madrid, Immaculada Riera, directora general de la Cambra de Comerç d´Espanya, Joan Rosàs, director d´Institucions Financeres Internacionals de CaixaBank i Antonio Montes, director de Desenvolupament Estratègic de l´Institut d´Empresa – IE Business School, i Ángel Sala, director del Festival de Cinema de Sitges.

Han actuat com a secretaris del jurat (amb veu i vot a les respectives categories) les següents persones de l’equip de Casa Àsia: Menene Gras a Cultura i Societat, Ángel Aranguren (en representación de Gaëlle Patin Laloy) a Diversitat i Desenvolupament sostenible, Amadeo Jensana a Economia i Empresa i Rafael Bueno a Educació i Ciència.

Aquest premi es va instituir per primera vegada el 2004. Els guardonats en edicions anteriors han estat, entre d’altres, el filòsof i pensador Raimon Pannikar, l’Escola Internacional de Negocis Xina-Europa (CEIBS) de Xangai, el Departament d’Espanyol de la Universitat de Estudis Estrangers de Pequín, la Xarxa Espanyola de Coordinació d’ONGs per al Desenvolupament, el Museu d’Art de la Prefectura de Nagasaki, els periodistes Rosa Mª Calaf i Miquel Frau Rovira, el Pare Jesuïta Enrique Figaredo, l’ONG malaia Sisters in Islam , el sinòleg Xulio Ríos, o l’activista afganesa Fawzia Koofi.

El 2022 els premiats van ser l’enginyer Tomás Mazón Serrano, els activistes en defensa de la igualtat de gènere a Àsia Saurabh Kirpal i Shinta Ratri, Mondragón Corporación Cooperativa, i la sinòloga Dolors Folch Fornesa.

El premi consisteix en 2.000 euros per categoria, que es concediran a la cerimònia de lliurament de premis durant l’any 2023 en data i lloc que s’anunciaran amb l’antelació deguda.

PERFILL DELS PREMIATS/DES

Compartir