07/09/2020 | Actualitat
L’Asian Film Festival Barcelona (AFFBCN) compleix aquest any la seva vuitena edició. El certamen, especialitzat en cinema asiàtic, se celebra del 28 d’octubre al 8 de novembre i en format híbrid: presencial i virtual. El festival presenta 118 llargmetratges que es projectaran a les sales dels Cinemes Girona, CaixaForum i Filmoteca de Catalunya de Barcelona, Institut Français, CineBaix de Sant Feliu de Llobregat, i també a través de la plataforma de cinema en línia FILMIN.

A l’igual d’edicions precedents, el festival exhibirà llargmetratges procedents de vint i cinc països de la regió d’Àsia-Pacífic. En concret, es presenten pel·lícules procedents de l’Iran, Kazakhstan, Kirguizistan, Uzbekistan, Afganistan, Índia, Pakistan, Nepal, Bangla Desh, Xina, Hong Kong, Taiwan-Xina, Mongòlia, Corea, Japó, Sri Lanka, Malàisia, Myanmar, Tailàndia, Singapur, Filipines, Indonèsia, Cambodja, Laos, Vietnam, Austràlia i Nova Zelanda.

A l’igual d’edicions precedents, el festival exhibirà llargmetratges procedents de vint i cinc països de la regió d’Àsia-Pacífic. En concret, es presenten pel·lícules procedents de l’Iran, Kazakhstan, Kirguizistan, Uzbekistan, Afganistan, Índia, Pakistan, Nepal, Bangla Desh, Xina, Hong Kong, Taiwan-Xina, Mongòlia, Corea, Japó, Sri Lanka, Malàisia, Myanmar, Tailàndia, Singapur, Filipines, Indonèsia, Cambodja, Laos, Vietnam, Austràlia i Nova Zelanda.

Totes les produccions d’aquest any s’han realitzat entre 2018 i 2020, tot i que prevalen les pel·lícules de l’any 2019, i es distribuiran en cinc seccions: Oficial, Oficial Panorama, Discoveries, Netpac i Especial, totes elles a competició.

Un dels senyals d’identitat de l’AFFBCN és que advoca per un cinema d’autor en què predomina el drama com a gènere per excel·lència. Així, en la majoria de les cintes que s’han seleccionat per a aquesta edició, les migracions, la violència de gènere, l’assetjament escolar i laboral i la soledat són temes recurrents vinculats amb els conflictes de la vida quotidiana.

Per a la directora del AFFBCN 2020, Menene Gras Balaguer, «el festival intenta abordar el cinema independent i experimental d’altres països, el creixement del qual també s’ha de tenir en compte per les seves aportacions cada vegada més sòlides, com és el cas de Mongòlia, Filipines, Austràlia, o Afganistan, sense que això vagi en detriment d’acollir cinematografies consolidades que provenen de països que compten amb una gran indústria i mercat, com són l’Iran, Índia, Xina, Japó i Corea».

En aquesta edició, el cinema del sud-est asiàtic té més protagonisme amb una vintena de produccions procedents de Filipines, Myanmar, Indonèsia, Vietnam, Laos, Cambodja i Tailàndia. Filipines presenta 10 pel·lícules de les que destaquen Mindanao (2019) i The Halt (2019) de dos aclamats directors, Brillante Mendoza i Lav Díez, respectivament. En aquesta línea, es presenta el projecte cinematogràfic “Mekong 2030” integrat  per 5 curts sobre el futur del riu Mekong, a càrrec de cinc directors: Kulikar Sotho (Cambodja), Anysay Keola (Laos) , Sai Naw Kham (Myanmar), Anocha Suwichakornpongy (Tailàndia) i Pham Ngog Lan (Vietnam), que creen un relat comú i interconnectat al voltant del riu, font de vida per als seus habitants.

Inauguració, sessió especial i cloenda

THE ORPHANAGE (2019), de la directora afganesa Shahrbanco Sadat, inaugurarà el Festival a CaixaForum, el dimecres 28 d’octubre, a les 20.00h, mentre que la pel·lícula TRUE MOTHERS  (2020) de la cineasta japonesa Naomi Kawase obrirà el teló en els Cinemes Girona amb una sessió especial que es projectarà el dijous 29 d’otubre a les 19.30h. Aquesta pel·lícula va fer el seu debut al Festival de Toronto d’enguany, i ha format part de la Secció Oficial del Festival de Cannes i de Sant Sebastià d’aquest any. La cloenda de la 8a edició de l’Asian Film Festival Barcelona anirà a càrrec de ZERO FLOOR (2019) del director iranià Ebrahim Ebrahimian el 8 de novembre a les 19.30h, als cinemes Girona.

Recomanem

La direcció del Festival ha seleccionat 13 títols d’entre el total de llargmetratges. A més de la sessió inaugural, sessió especial i clausura, la desena de “imperdibles” són: Buoyancy. Rodd Rathjen. Secció Oficial. Austràlia. 2019; Shonibar Bikel (Saturday Afternoon). Mostofa Sarwan Farooki. Bangla Desh. Secció Oficial. 2019; Another Child. Kim Yoo-seok. SECCIO Oficial. Corea de Sud. 2019; Mindanao. Brillant Ma. Mendoza. Secció Oficial. Filipines. 2019; Beyond the Dream. Kiwi Chow. Secció Oficial. Hong Kong. 2020; Iewduh (Market). Pradib Kurbah. Secció Discoveries. Índia. 2019; My Second Year in College. Rasoul Sadrameli. Secció Oficial. Iran. 2019; Sunflower. Elya Gilman. Secció Discoveries. Kazakhstan. 2018; Black Milk. Uisenma Borchu. Secció Oficial. Mongòlia. 2020; i Ballon. Pema Tseden. Secció Oficial. La Xina. 2019

Format presencial i virtual

Cinemes Girona seguirà sent la seu principal del Festival i la sala que acull el gruix més important de pel·lícules, juntament amb CaixaForum i CineBaix que exhibiran 6 pel·lícules cadascuna, i Filmoteca de Catalunya, on es realitzarà la retrospectiva de 5 llargmetratges de la directora japonesa Kinuyo Tanaka de la mà de la Japan Foundation. L’Institut Français, la darrera seu a incorporar-se al AFFBCN, a causa dels reajustaments a les sales per les noves mesures per fer front al coronavirus, projectarà un total de 7 titols.

A més, el Festival incorpora una part de la programació en línia, a la plataforma FILMIN, on aquest mes de juliol de 2020 hem inaugurat el Canal CASA ÀSIA.

Del total de 118 llargmetratges, un 70% es projectaran en format presencial a les quatre seus del Festival i un 30% en línia a la plataforma FILMIN.

Compromís amb el cinema asiàtic

Casa Àsia manté un any més el seu compromís perquè Barcelona compti amb un festival que reculli la millor filmografia procedent de el continent asiàtic, i faciliti l’accés de el públic a les produccions d’aquesta part de món, així com la trobada entre professionals del sector i de la indústria de cinema.

En un moment de crisi i incertesa per al sector, Casa Àsia segueix amb la seva aposta pel cinema asiàtic, amb aquesta nova edició del Asian Film Festival Barcelona, a més dels cicles temàtics que es projecten els caps de setmana a Cinemes Girona.

L’AFFBCN i el coronavirus

Aquest any el festival s’adapta a la situació excepcional de la crisi sanitària del coronavirus (COVID-19). Les tres sales del AFFBCN han adaptat els protocols de seguretat necessaris: ús imprescindible de la mascareta durant tota la sessió, dispensadors de gels hidroalcohòlics o desinfectants a disposició del públic, seients alternatius i numerats, desinfecció de les sales en acabar cada sessió, i accés escalonat per a l’entrada i la sortida del públic.

El AFFBCN 2020 compta amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, ​​Catalunya Film Festivals, Fundació La Caixa, Fundació Institut Confuci de Barcelona, Hong Kong Economic and Trade Office, Japan Foundation, l’Agència EFE, El Periódico de Catalunya i Betevé, entre d’altres.

Jurat de l’Asian Film Festival Barcelona 2020

Web del festival: www.asianfilmfestival.barcelona

Hashtag: #AFFBCN2020

Graella de pel·lícules

Avís

Després de la declaració de l’estat d’alarma pel Covid-19 realitzada el diumenge 25 d’octubre pel president de Govern, Pedro Sánchez, la Generalitat de Catalunya ha establert el toc de queda de les 22.00 a les 6.00 hores. No obstant això, els esdeveniments culturals que inclouen les sales de cinema, podran acabar a les 22.00 hores. Així, els espectadors podran desplaçar fins a casa sense ser sancionats sempre que mostrin una entrada que justifiqui la seva assistència a l’acte cultural. Aquesta excepció al toc de queda inclou a més dels cinemes, als teatres i als auditoris, que ja ofereixen “garanties” de compliment de les mesures sanitàries, tal com van explicar en roda de premsa, el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, i el subdirector de Protecció Civil de la Generalitat, Sergio Delgado, al costat de el comissari en cap dels Mossos d’Esquadra, Eduard Sallen.

Seus i compra d’entrades

LOGOTIPOS affbcn 2020