02/10/2019 | Actualitat

Japó es troba ara, segons el Dr. Minohara, en un moment de “ser o no ser”. El país ha de reflectir bé quin tipus de nació vol ser en el futur, sobretot davant de la lluita de poder cada dia més elevada entre els Estats Units i la Xina.

Durant dècades, l’estratègia que exercia Japó era “Kyohei Fukoku”, també anomenada doctrina Yoshida “, que significa enfortir-se militarment i enriquir el país. Aquesta doctrina va fracassar després de la derrota a la II Guerra Mundial i el poder de l’exèrcit japonès va ser notablement disminuït. No obstant això, l’ordre internacional avui en dia està canviant, per això “l’estratègia del Japó també ha d’ajustar-se” segons Dr. Minohara. “Ja no es tracta d’enfortir-se militarment, sinó a entendre militarment”, va afegir.

¨El destí ineludible de la història és que tots els imperis i hegemonies no poden escapar-se d’una caiguda final. La supremacia nord-americana tampoc podrà sortir d’aquesta destinació i hi haurà una transició cap a un període de competició pel poder, com veiem ara amb la Xina”.

No obstant això, pel que fa a aquesta competició va explicar que no està d’acord amb el paper de la Xina perquè busca canviar l’actual ordre internacional segons els seus interessos nacionals. Per a ell, la democràcia, així com l’estat de dret, són valors que cal defensar.

El Dr. Minohara va exposar que la pèrdua de confiança dels Estats Units en si mateix i la voluntat de mantenir l’ordre internacional de la postguerra són les dues raons principals per les que el país està reduint influència. Aquest no serà un procés immediat, però amb l’hegemonia nord-americana cada vegada més reduïda el món tornarà a la dita “Primat der nationen”, és a dir, cada país persegueix el seu propi interès. Això, estima Minohara, arribarà a ser una crisi en els propers 20 anys.

En parlar de les arrels del futur conflicte global va posar exemples com l’Iran, Síria, Corea del Nord o Taiwan però al final va subratllar: “La rivalitat entre la Xina i els Estats Units serà l’assumpte més estressant, que no es resoldrà fins que una part venci “.

A final de la conferència, el Dr. Minohara va tornar a posar el focus al Japó, amb el títol de “mantenir un poder rellevant”. “Japó té molts avantatges, com una societat domèstica estable, bona seguretat, baixa criminalitat i baixes disparitats d’ingressos, però per seguir avançant el país necessita més innovació per estimular l’economia, així com polítiques d’immigració més obertes per convertir el Japó en una societat més multicultural “, va explicar.

En els àmbits polític i militar, el Dr. Minohara va citar consells com enfortir la cooperació amb els Estats Units, i exercir una diplomàcia més proactiva, entre d’altres qüestions. “Japó necessita a un líder més visionari”, ha conclòs.

L’acte també va comptar amb la presència de Yuji Takeya, cònsol general del Japó a Barcelona, i Shoji Yoshida, el director de la Fundació Japó a Madrid.

 

Compartir