Casa Àsia

Accessos directesCap_casaasia
Economia i Empresa > El Consell Econòmic de Casa Àsia ratifica les línies estratègiques en matèria econòmica i empresarial

El Consell Econòmic de Casa Àsia ratifica les línies estratègiques en matèria econòmica i empresarial

Aquest dimecres, 4 de maig, s'ha celebrat als jardins de Cecilio Rodriguez del parc del Retiro la reunió anual del Consell Econòmic de Casa Àsia amb l'objectiu principal d'avaluar la tasca realitzada i traçar les línies d'acció prioritàries de la institució en l'àmbit econòmic i empresarial.

 

En aquesta reunió hi han participat les empreses i institucions que formen part de l'Alt Patronat de Casa Àsia, a més dels representants d'agències de promoció de comerç i inversions, i d’escoles de negoci, els consellers econòmics de les Ambaixades asiàtiques acreditades a Madrid, i altres actors amb interessos a la regió d'Àsia-Pacífic. També han estat presents els representants institucionals del consorci Casa Àsia: Ministeri d'Afers Exteriors i de Cooperació, Generalitat de Catalunya, Ajuntament de Barcelona i Ajuntament de Madrid.

Ha obert la sessió Ramon Mª Moreno, director general de Casa Àsia que ha donat la benvinguda als assistents i ha destacat la rellevància d'aquesta cita anual per perfilar i donar sentit a la tasca que Casa Àsia exerceix en l'àmbit econòmic i empresarial. Moreno també ha agraït el suport mostrat per part dels membres del consorci, les entitats col·laboradores i les Ambaixades asiàtiques en la consecució dels objectius econòmics de la institució.

A continuació ha intervingut, Roberto Sánchez, director general d'Innovació i Promoció de l'Ajuntament de Madrid, institució que ostenta aquest any la presidència del Consell Rector de Casa Àsia, que ha subratllat l'interès de Madrid per Àsia Pacífic com "una regió estratègica per poder seguir sent una ciutat en què succeeixin coses atractives i d'interès i que la projectin internacionalment pel seu talent i capacitat d'innovació ".

La xerrada inaugural ha anat a càrrec de Harinder S. Kohli director general d'Emerging Markets Fòrum i president de Centennial Group International, que ha exposat les perspectives econòmiques del món en el 2050 des del punt de vista asiàtic. Per Kholi "tant les economies emergents com les ja consolidades d'Àsia tornaran a tenir el mateix pes que fa dos segles" i ha assegurat que el 2050 el PIB d'Àsia representarà el 50% del total mundial.

També ha estat present a la reunió l'Ambaixador d'Iran a Espanya, Mohammad Hassan Fadayeefard amb la finalitat d'exposar les oportunitats de negoci que s'obren per a les inversions espanyoles a l'Iran. L'Ambaixador iranià ha dit que la gestió dels recursos energètics, hídrics, la construcció d'infraestructures de transport com aeroports o estacions de metro, o sanitaris com hospitals, o també totes aquelles inversions per potenciar el sector turístic són àrees susceptibles a la cooperació econòmica amb les empreses espanyoles.

Les possibilitats de cooperació en l'àmbit turístic han donat pas a la intervenció de Marta Blanco, directora general de Turespaña, que ha començat destacant l'arribada de més de 30.000 turistes iranians el 2015. Blanco ha dit que el turisme asiàtic té un enorme valor " no només perquè pot contribuir a millorar les xifres històriques de turistes internacionals a Espanya, 68 milions el 2015, sinó pel seu elevat poder adquisitiu, per visitar-nos durant tot l'any i per interessar-se per diversos destins i atractius turístics ".

Per la seva banda, Javier Sangro, director general de Relacions Econòmiques i Internacionals del Ministeri d'Afers Exteriors i de Cooperació (MAEC)  ha ratificat la importància que aquest ministeri atorga a l’Àsia, "tractant sempre de potenciar els vincles polítics i econòmics, i comptant amb Casa Àsia com eix fonamental en la implementació de les accions, els contactes i la millora del coneixement mutu amb els països de Àsia.

Miquel Mateu, director de Programes Àsia-Pacífic del departament de Relacions Internacionals de l'Ajuntament de Barcelona, ​​ha valorat la importància que Barcelona compti amb una institució com Casa Àsia que "s'ha guanyat un prestigi merescut després d'una extensa trajectòria dedicada a enfortir els vincles econòmics però també institucionals i culturals amb la regió més dinàmica del planeta "i per això, ha dit, és avui dia una institució de referència en tot allò que concerneix a la regió Àsia-Pacífic.

Maria Badia, directora general de Relacions Exteriors de la Generalitat de Catalunya també ha posat en valor la importància de la regió Àsia-Pacífic així com el treball i la línia de col·laboració que el govern de Catalunya manté amb els països del continent asiàtic. Badia també ha expressat el seu desig en que la reunió del Consell Econòmic de l'any que ve tingui lloc en alguna ciutat de Catalunya.

La segona part del Consell Econòmic ha consistit en la presentació de les línies d'actuació en matèria econòmica i empresarial de Casa Àsia, a càrrec de Amadeu Jensana, director d'Economia i Empresa de la institució. En primer lloc, Jensana ha destacat que s'ha havia mantingut el mateix nombre d'accions que en els anys previs a la crisi econòmica, però que després de 15 anys d'activitat ininterrompuda, les línies estratègiques i els objectius del departament d'Economia han anat canviat i ajustant-se a la conjuntura del moment. Aquesta tasca, ha dit, "ha estat possible gràcies al suport dels membres de l'Alt Patronat i també als més de 100 convenis subscrits amb institucions internacionals que han permès oferir una programació regular".

Una de les principals funcions del departament és la identificació de nous mercats i sectors d'interès, no només per a les grans empreses sinó també per a les PIMES amb potencial d'internacionalització. En aquest sentit, Jensana ha dit que s'ha prestat més atenció a les noves polítiques de cooperació empresarial i internacional com és el cas de Make in Índia, així com a les possibilitats empresarials que ofereixen les noves iniciatives d'integració regional com "ASEAN Economic Cooperation Area". També ha posat èmfasi en les oportunitats d'inversió que ofereixen les noves organitzacions com "Asian Investment Bank in infrastructures" així com als sectors clau a l’Àsia com poden ser el de l'e-commerce, la logística internacional o el desenvolupament urbà sostenible.

En segon lloc, Jensana ha desgranat les accions que s'han posat en marxa en consonància amb una de les línies d'acció de Casa Àsia, el turisme. La participació a FITUR, l'organització de workshops de formació per a l'adaptació de l'oferta turística a diferents clients asiàtics, l'elaboració d'un informe sobre la situació actual i perspectives del turisme asiàtics, l'organització d'activitats preparatòries per a l'esdeveniment de Bollywood a Madrid o la preparació de la V edició del Congrés Internacional de Turisme Asiàtic, són accions concretes que van en aquesta línia de treball.

D'altra banda, Jensana ha valorat la importància que cada vegada més van adquirint els temes econòmics en les Tribunes bilaterals que Casa Àsia organitza bianualment amb Filipines, Índia i Corea del Sud. El networking de contactes amb experts i descision makers d'aquests i d'altres països asiàtics s'ha ampliat de forma considerable en els últims anys i és un dels actius de la institució.

Així mateix, el director d'Economia i Empresa ha esbossat la tipologia de projectes europeus en què Casa Àsia ha participat o treballat en la seva elaboració, com el desenvolupament urbà sostenible, la diplomàcia cultural o el turisme xinès, i ha exposat els primers resultats ja concrets obtinguts a partir de l'acompliment d'aquesta tasca.

Un altre capítol de serveis que Jensana ha posat en valor i que ha millorat la seva oferta aquests últims anys ha estat el de la formació. A més dels cursos generals sobre: ​​com fer negocis en i amb Àsia, protocol de negocis, introducció al mercat asiàtic, el departament ha ampliat la seva oferta de cursos in house a mida per a empreses que estan treballant amb els mercats asiàtics. Un servei que ha experimentat una creixent demanda en l'últim any.

Han assistit a la reunió anual del Consell Econòmic de Casa Àsia, a més dels representants de les 4 administracions del consorci: Ministeri d'Afers Exteriors i de Cooperació, Generalitat de Catalunya, Ajuntament de Barcelona i Ajuntament de Madrid, i dels consellers econòmics de les Ambaixades asiàtiques, els directors de Madrid Destinació, Cambra de Comerç d'Espanya, BBVA, CaixaBank, ICEX, Invest in Spain, ESADE, Gas Natural, Getinsa, Indra, Real Institut Elcano, Mondragón Internacional, Segitur, Técnicas Reunidas Internacional, Institut de empresa, Abengoa, Turespaña, Acciona, Bankia, Grup Sacyr, Jc Decaux, Zumosol i Iberia.

Etiquetes

Desplegable
Share to Twitter Share to Facebook Share to LinkedIn Share to Google Reader Share to Yahoo Share to delicious Share to NetVibes Share to Digg Share to Menéame Share to La Tafanera Rss
Casa Asia
Casa Àsia | Seu Social | Pavelló de Sant Manuel. Recinte Modernista de Sant Pau | Sant Antoni Maria Claret, 167 | 08025 Barcelona | +34 93 368 08 36
Centre Casa Asia - Madrid | Palacio de Cañete | Calle Mayor, 69 | 28013 Madrid | +34 91 360 01 94
© CASA ÀSIA 2016. Avís legal. Produït per rodest