Casa Àsia

Accessos directesCap_casaasia
Casa Àsia reuneix el món universitari vinculat amb Àsia-Pacífic

Casa Àsia reuneix el món universitari vinculat amb Àsia-Pacífic

La IV Reunió d'Estudis Asiàtics, celebrada el passat divendres 20 de maig a la seu de Casa Àsia a Madrid, ha congregat a professors i especialistes sobre Àsia-Pacífic d'una trentena d'universitats espanyoles.

En el marc d'aquesta trobada s'han presentat les principals línies de treball de 14 grups d'investigació sobre Àsia d'aquestes universitats, i s'ha signat un conveni de col·laboració amb la Universitat de Kobe, que permetrà la visita d'estudiants d'aquesta facultat per tal que puguin realitzar pràctiques a Casa Àsia.

Precisament, el director executiu del Centre d'Estudis Europeus de la Universitat de Kobe, Kiyomitsu Yui, ha donat la xerrada inaugural en què ha defensat l'àmplia trajectòria en la impartició d'estudis asiàtics del seu país, com demostren els seus 25 centres sobre Àsia repartits per les principals universitats japoneses, tant públiques com privades. Una trajectòria que ha connectat amb la tradició europea sobre aquests estudis. No en va, ha dit, "Japó ha estat el primer país modernitzat fora d'Occident i la 'fàbrica' de processament dels valors occidentals en alguna cosa assimilable tant per al Japó com per Àsia".

En aquest sentit, Kiyomitsu, ha dit que s'havia produït, en paral·lel, un procés invers ja que la introducció d'Àsia a Occident ha vingut de la mà del Japó: "si el Japó porta avantatge en els estudis d'Àsia es deriva bàsicament d'aquesta llarga tradició i connexió mútua entre Orient i Occident". Per això, Kiyomitsu Kiu ha reivindicat el paper del Japó com a pont i enllaç acadèmic entre els països occidentals i els asiàtics.

El professor japonès també s'ha referit a la seva Universitat establerta a Kobe des del 1902. Kiyomitsu ha destacat que un dels pilars en què s'assenta el seu centre és el foment de la investigació i l'intercanvi d'estudiants amb universitats, institucions i corporacions internacionals, seguint el lema: de la ciutat internacional de Kobe al món, del món a Kobe. Així, més del 80% dels estudiants internacionals procedeixen d'Àsia. I és que per a aquest professor "promoure les nostres activitats d'educació i investigació i la marca de la Universitat de Kobe a l'estranger és un dels nostres objectius que duem a terme mitjançant l'establiment de convenis de col·laboració amb institucions i associacions acadèmiques a l'estranger, així com amb la Xarxa d'Alumnes de l'Associació Internacional. El conveni amb Casa Àsia, va en aquesta línia, ha afirmat.

El segon focus d'interès de la IV Reunió d'Estudis Asiàtics ha estat la presentació dels grups de recerca sobre Àsia i Pacífic d'una quinzena d'universitats espanyoles, que han compartit els seus respectius camps de treball.

Elena Barnés de la Universitat de Saragossa del grup d'inverstigació Japo i Espanya: relacions a través de l'art, creat per abordar l'estudi de la presència, col·leccionistma i impacte de l'art japonès a Espanya. Joaquín Beltrán del grup d'investigació Inter Asia del Departament de Traducció i Interpreratió i d'Estudis d'Àsia Oriental de la Universitat Autànoma de Barcelona, grup que treballa la interculturalitat entesa com processos i dinàmiques de contacte i intercanvi i dels seus resultats a diferents nivells. Florentino Rodao del grup d'estudis de la interacció Àsia-Europa (GEINTEA) de la Universitat Complutense de Madrid (UCM) destinat a impulsar i coordinar els estudis d'Àsia en aquesta universitat des d'una perspectiva interdisciplinària; Maria Jesús Ferrero del grup d'Investigació Àsia de la UCM creat per cobrir el buit d'Espanya sobre l'art i cultura d'Àsia Meridional i Oriental. Kayoko TagakiMario Esteban del grup d'investigació del Centre d'Estudis d'Àsia Oriental (CEAO) de la Universitat Autònoma de Madrid que promou la investigació i la docència multidisciplinar dels països d'Àsia Oriental, amb especial referència a la Xina, Japó i Corea; Carmen Tirado, del grup d'investigació Japó de la Universitat de Saragossa centrat en tot tipus de temes de les ciències socials i humanes al Japó; Diego Quer de la Universitat d'Alacant del grup “Direcció estratègica, coneixemente i innovació en una economia global” (Deci-global), focalitzat en els negocis i direcció d'empreses a la Xina i l'Índia; Miguel Luque de la UCM del grup "Expansió Europea i del Seminari d'Estudis sobre les Filipinas i el Pacífic“ el treball del qual se centra en l'estudi de l'expansió europea a Àsia-Pacífic; Lola Elizalde del Grup d'Estudis d'Àsia i Pacífic de l'Institut d'Història del CSIC, grup que des de l'any 2007 té una Unitat associada a la UPF; Alfonso Ojeda del Centre Coreà d'Investigacions coreanes de la Universitat de Castilla-La Mancha; Antonio Domenech del grup Enografia i mediacions de comunicació i desenvolupament de la Universitat de Màlaga que té una línea de treball sobre els Intercanvis Transculturals entre España-Corea; David Martínez del grup Alter de la Universitat Oberta de Catalunya que treballa sobre les representacions d'Àsia oriental en el món contemporani; i Ana Rosa Calero del Medarbv de la Universitat de València, grup d'Investigació sobre l'Excel·lència en Mediació i Arbitratge; també s'han sumat al debat Gonzalo López Nadal de la Universitat de BalearsÓscar Ramos de la Universitat de Valladolid, que han exposat el treball desenvolupat en diferents universitats asiàtiques, i les titulacions que sobre Àsia ve oferint la seva universitat, respectivament.

Amb anterioritat, ha tingut lloc l'acte inaugural de la IV Reunió d'Estudis Asiàtics i la signatura del conveni de col·laboració entre la Universitat de Kobe i Casa Àsia.

En la inauguració, ha intervingut Ramon Mª Moreno, director general de Casa Àsia, que ha valorat molt positivament aquesta trobada "perquè hi hagi un cert grau de coordinació i d'equilibri territorial pel que fa a l'oferta d'estudis asiàtics a Espanya. Moreno ha reivindicat el paper de Casa Àsia com a plataforma de trobada i diàleg entre totes les universitats vinculades amb els estudis asiàtics al nostre país.

Per la seva banda, Fidel Sendagorta, director general d'Amèrica del Nord, Àsia i Pacífic del Ministeri d'Afers Exteriors i de Cooperació, ha destacat que "estem al segle d'Àsia i hem d'aprofitar l'oportunitat que representa el dinamisme social i la puixança econòmica del continent asiàtic en general i del Japó en particular, país que és un dels nostres socis principals ".

En representació de l'Ajuntament de Madrid, ha intervingut Manuel López-Fuchet Ballesteros, sotsdirector general de Relacions Institucionals i Coordinació General que també ha valorat molt positivament la celebració d'aquesta trobada per conèixer la tasca que duen a terme les universitats espanyoles sobre els estudis asiàtics, a més de contrastar i posar en valor aquests estudis al nostre país.

Share to Twitter Share to Facebook Share to LinkedIn Share to Google Reader Share to Yahoo Share to delicious Share to NetVibes Share to Digg Share to Menéame Share to La Tafanera Rss
Casa Asia
Casa Àsia | Seu Social | Pavelló de Sant Manuel. Recinte Modernista de Sant Pau | Sant Antoni Maria Claret, 167 | 08025 Barcelona | +34 93 368 08 36
Centre Casa Asia - Madrid | Palacio de Cañete | Calle Mayor, 69 | 28013 Madrid | +34 91 360 01 94
© CASA ÀSIA 2016. Avís legal. Produït per rodest