Casa Àsia

Accessos directesCap_casaasia
Celebració del Noruz, l'any nou persa

Celebració del Noruz, l'any nou persa

Noruz és l'any nou del calendari persa, que coincideix amb l'equinocci de primavera. Per a la comunitat iraniana que viu lluny del seu país és un moment especialment important, carregat d'emotivitat i esperança per al nou any.

 

Tot i que les arrels d'aquesta festivitat es troben a l'antiga civilització de l'actual Iran i la seva religió, el zoroastrisme, el Noruz es celebra també en la gran majoria dels països centreasiàtics, degut a la diversitat cultural i religiosa dels que el celebren, així com la tradició local, que pot tenir petites variacions d'un país a un altre.

Des de la Mediateca ens sumem a aquesta celebració seleccionant diferents materials, entre els quals es troben llibres, música i conferències sobre la història de la Ruta de la Seda i costums de l'Iran, i recursos en línia com un article de la UNESCO que ofereix una interessant explicació més detallada sobre aquestes petites diferències que proporcionen a la celebració del Noruz un toc diferent i especial a cada país.

A més a més, a Barcelona es podrà gaudir de dos concerts de música persa tradicional per celebrar el Noruz. En el primer, el 18 de març al Centre Cívic Fort Pienc, el grup Gah Ensamble presenta el concert "Instant d'Amor" inspirat en la música persa amb composicions d'Alireza Farrokhzadi, arranjaments de Gener Salicrú i Soler i Amir Khatayie, amb la coreografia d'Anaïs Muñoz de Casacuberta i els músics Josafath Larios Vitel·la, Núria Galvañ Bellés i Jan Omedes Casacuberta.

El segon concert serà el 22 de març a càrrec del grup iranià Mirás a l'Espai Francesca Bonnemaison. El grup Mirás, dirigit per Arash Ghasemi (compositor), es va fundar en 2008 amb l'objectiu de difondre la música tradicional persa i l'obra dels grans escriptors i poetes de l'Iran, a més de presentar l'herència cultural i musical de la seva terra al públic internacional. Es desplaçaran 4 músics a Barcelona per oferir més de 60 minuts de viatge musical amb cant, llaüt, santur, i estar, tres instruments tradicionals de l'Iran.

Saleh noh mobarak! Feliç Noruz!

Share to Twitter Share to Facebook Share to LinkedIn Share to Google Reader Share to Yahoo Share to delicious Share to NetVibes Share to Digg Share to Menéame Share to La Tafanera Rss
Casa Asia
Casa Àsia | Seu Social | Pavelló de Sant Manuel. Recinte Modernista de Sant Pau | Sant Antoni Maria Claret, 167 | 08025 Barcelona | +34 93 368 08 36
Centre Casa Asia - Madrid | Palacio de Cañete | Calle Mayor, 69 | 28013 Madrid | +34 91 360 01 94
© CASA ÀSIA 2016. Avís legal. Produït per rodest