Casa Àsia

Accessos directesCap_casaasia
Economia i Empresa > L'Índia, destí d'oportunitats per a invertir en el sector TIC i biotecnològic

L'Índia, destí d'oportunitats per a invertir en el sector TIC i biotecnològic

20/04/2017 LORENA ROMO |

El passat divendres 7 d'abril va tenir lloc a la seu de Casa Àsia una conferència de negocis amb yOptimizo i NQabogados sobre el mercat emergent de l'Índia. Liderat pel sector biotecnològic i el de les TIC, el país asiàtic és avui una de les opcions més rendibles per invertir com a empresa estrangera, tal com han explicat els ponents.

Números positius

L'acte va començar amb unes paraules de benvinguda per part d'Amadeu Jensana, director del departament d'Economia i Empresa de Casa Àsia, qui va reafirmar l'empenta de l'Índia com a país en ple creixement. En aquest sentit, va destacar que el sector de les TIC representa al país el 10% del PIB, el mateix percentatge que ocupa el turisme a Espanya.

Després d'una introducció encoratjadora, es va donar pas a Francesc Saez, director executiu de yOptimizo, empresa tecnològica que exerceix de consultora de negocis estrangers que volen instal·lar-se a l'Índia. Saez va iniciar la seva ponència llançant unes preguntes al públic: "Algú ha viatjat a l'Índia?" "I d'aquests, quants heu viatjat per negocis?"

Només unes poques mans es van alçar a la sala. Aquest fet va motivar al CEO de yOptimizo a demostrar per què hauríem de viatjar tots a l'Índia -i invertir-hi-. Després d'introduir la seva tasca al país -l'empresa que dirigeix ​​porta a l'Índia des del 2010, i disposa allà de filial pròpia-, va presentar una sèrie de dades d'interès per als emprenedors espanyols.

Saez va destacar que l'Índia ha triplicat el seu PIB en 10 anys: es tracta d'un fet únic al món que el situa com un mercat amb molt de futur, va assegurar. Cal afegir que la meitat de la població índia és menor de 35 anys, dada que, com després va matisar Jorge Navarro, president de NQabogados, suposa un mercat amb necessitat de fer despesa. A més, segons alguns estudis citats per Saez, l'Índia serà el país més poblat del món en 2022, superant a la Xina. Seguint aquests números, es pronostica que el 2050, podria superar fins i tot als Estats Units com a potència mundial.

A més de les dades estadístiques, Saez va afegir 5 raons per invertir a l'Índia: el talent -34.000 universitaris es graduen cada any-; una millora de costos -els sous indis suposen un estalvi del 85% -; l'esmentat mercat emergent; les facilitats -el govern dóna llum verda de forma ràpida a la inversió estrangera, sense necessitat d'intermediaris ni tràmits infinits-; i la flexibilitat -és un país tan gran que ofereix moltes necessitats que cal cobrir.

Paral·lelament a l'experiència de yOptimizo, NQabogados és un gabinet legal que es dedica a assessorar les empreses -sobretot a les petites- per poder tenir èxit a l'Índia, ja sigui posant-los en contacte amb fons financers o oferint-los assesorament legal.

Invertir requereix il·lusió

Jorge Navarro, president de l'entitat, va indicar que la seva empresa porta al país asiàtic des del 2007 i encara que no sempre ha estat un desenvolupament estable - "l'Índia és un país més complex que qualsevol país europeu", va senyalar- es va mostrar agraït amb el lloc i content de la seva decisió d'apostar-hi. Amb 10 anys d'experiència i una filial consolidada a Mumbai, Navarro va posar especial èmfasi en la necessitat de sentir il·lusió pel país, recomanant un viatge previ al lloc per "saber si t'agrada o no".

A ell sí que li va agradar, i gràcies a aquesta aposta el país li ha donat bons resultats. "L'Índia és un país en el qual si inverteixes 1000, colliràs 10000", va destacar, atès que la vida és molt més barata.

Aquest és un dels motius pels quals Navarro aconsella contractar personal natiu: resultarà més econòmic que un treballador espanyol -que no s'adaptarà a la forma de vida índia, sinó que segurament exigirà les mateixes condicions que a Espanya-, a més que contribueix al creixement laboral del país i que sempre seran persones que coneixen millor el lloc que no pas un estranger. Tot i això, ha destacat que aquest personal s'ha de fidelitzar amb un bon sou, perquè la competència d'altres països com el Regne Unit, Austràlia o els Estats Units és alta.

També va suggerir l'opció de expatriar a un treballador de la seu espanyola, encara que sempre s'ha de comptar amb que aquest s'ha d'adaptar al país i que pot arribar a trigar fins a tres anys a fer-ho.

En definitiva, tots dos ponents van remarcar que l'Índia és un bon mercat en què invertir, gràcies a la seva enorme població -amb gran presència jove-, les seves facilitats burocràtiques i l'abaratiment de costos; fets que es van veure reafirmats per les seves experiències al país asiàtic. Saber si realment són casos aïllats o exemples d'un mercat amb índex d'èxit 10 és una cosa que encara desconeixem: caldrà esperar que el futur parli per si sol, o agafar un avió i apostar-hi amb entusiasme, tal com van fer en el seu moment aquests dos emprenedors.

 

Share to Twitter Share to Facebook Share to LinkedIn Share to Google Reader Share to Yahoo Share to delicious Share to NetVibes Share to Digg Share to Menéame Share to La Tafanera Rss

Cerca al web de Casa Àsia
Casa Asia a la xarxa:
Facebook Twitter Youtube Flickr Spotify LinkedIn Foursquare

Agenda

Mapa interactiu d'Àsia-Pacífic

Mapa interactiu d'Àsia-Pacífic
Descobreix Àsia, país a país


  • Bann_bambu
  • Bann_interculturalidad
  • Bann_affbcn
  • Bann_europa
  • Bann_inhouse
  • Bann_turismo
  • Bann_innova
Casa Asia
Casa Àsia | Seu Social | Recinte de Can Tiana | c/ Bolivia, 56 | 08018 Barcelona | +34 93 368 08 36
Centre Casa Asia - Madrid | Palacio de Cañete | Calle Mayor, 69 | 28013 Madrid | +34 91 360 01 94
© CASA ÀSIA 2016. Avís legal. Produït per rodest