Casa Àsia

Accessos directesCap_casaasia
Teatre Fòrum Intercultural, el teatre que desvetlla realitats

Teatre Fòrum Intercultural, el teatre que desvetlla realitats

Passades unes setmanes de l'actuació dels participants de la 13a edició del Teatre Fòrum encara puc sentir el ressò de les seves veus. Vuit sessions d'assaig i tres hores d'actuació no van ser suficients per denunciar totes les situacions discriminatòries que les mateixes actrius i actors havien patit.

Vam ser testimonis d'escenes quotidianes pròpies d'un món de ficció que, per desgràcia, passen diàriament al nostre voltant. Van néixer en diferents parts del món però s'han trobat aquí, a Barcelona, ​​tractant de reparar les esquerdes d'aquesta societat.

El Teatre Fòrum es converteix en un megàfon que desperta la consciència adormida dels assistents i genera un diàleg multidireccional. En les escenes es plantegen preguntes que forcen al participant-espectador a reflexionar i a exercitar el pensament crític. Si no hi ha respostes es busquen, s'exploren. És probable que en més d'una ocasió hàgim estat còmplices del silenci. Parlo d'aquell silenci que hauria de ser crit o convertir-se en una veu que posi en dubte actituds o situacions de discriminació i prejudicis. D'això tracta el Teatre Fòrum, d'aguditzar la mirada analítica quan observem el món que ens envolta.

Els dinamitzadors de La Xixa Teatre, Áurea i Noe, van ajudar a les persones participants a afrontar i exterioritzar moments d'impotència i ràbia mitjançant la representació de les seves pròpies experiències. Vam poder veure com una parella d'origen pakistanès no va poder visitar al ginecòleg perquè aquest no deixava entrar al marit. Una altra escena va evidenciar les condicions discriminatòries que exigeixen molts propietaris de pisos de lloguer. També van presentar un eix de pressió que alguna vegada a la vida totes les dones hem viscut; l'assetjament verbal que va patir una dona mentre caminava tranquil·lament pel carrer. Finalment van mostrar una escena d'un pas fronterer, una escena amb la qual estem familiaritzats a través de la televisió, però no hem viscut en la nostra pell.

Van obrir la tarda amb una performance en què tots els participants van sortir amb la boca emmordassada i un cartell penjat a l'esquena amb diferents estereotips: "Pegues com una dona", "dona havies de ser!", "tots els "pakis" treballen en un "badulaque"","catalana garrepa","llatinoamericana=violència","musulmà=terrorista","bona dona ha d'obeir","musulmana=submisa","totes les asiàtiques són xineses","ets xinesa no catalana", "all pakistani women are bound to housework", "tots els xinesos són iguals", "petita igual a insignificant", etc., mentre es passejaven amb moviments zombies (una podia pensar que la "desinformació" que portaven a sobre els alienava del món) entre els assistents de la sala fins que van pujar a l'escenari d'esquena al públic i ens van interpel·lar: què hem de fer davant d'aquests estereotips? Destruir! I això és el que va fer el públic, arrencar el cartell i alliberar la persona.

Les històries personals compartides van sorprendre i indignar a les persones que van assistir a la representació. No obstant això, també ens va encoratjar el seu esperit crític i vam poder veure un fòrum en la seva màxima esplendor; qüestionant i proposant solucions en grup a les situacions plantejades. Entre el públic hi havia alguna veu discordant, que més enllà de ser incòmoda, també va esdevenir una bufetada de la realitat. Vam entendre com pensa i com de desinformada està la gent.

Una parella d'escena (també parella a la vida real) presentava una situació sobre una experiència recent. Tots dos van anar al ginecòleg perquè ella encara no sabia parlar castellà i el marit volia fer traduccions simultànies, però el metge li va negar l'entrada al marit, insistint en una normativa del centre que, per cert, aquí ningú coneix. Aquesta escena va obrir un animós debat sobre els drets de les parelles a entrar a les consultes mèdiques.

També van mostrar una altra escena en què les protagonistes eren víctimes de prejudicis racistes. Dues dones entraven en una immobiliària preguntant per un anunci d'un pis de lloguer, i es trobaven davant d'una dona que representava els interessos d'un propietari amb arguments basats en prejudicis. En aquesta ocasió algunes persones del públic van ser molt espavilades i van solucionar el problema de seguida: les immobiliàries que haurien d'acceptar ni representar condicions discriminatòries.

Durant aquest viatge d'experiències expressades i compartides, també vam poder comprovar que la interseccionalitat és present en tots els conflictes, és a dir, el racisme es creua amb el masclisme, el masclisme amb l'homofòbia, etc. Com, per exemple, l'escena en què una dona d'origen vietnamita és assetjada per ser dona i per tenir trets asiàtics.

Finalment vam haver de reflexionar sobre un dels conflictes humanitaris més greus dels últims anys: la fugida massiva de persones que viuen en països que estan en guerra. Aquesta escena va ser molt emotiva perquè els participants sabien que estaven narrant l'experiència viscuda d'una de les actrius que va haver de travessar territoris fronterers hostils per trobar la pau i l'esperança d'una vida millor.

Després de tres hores d'observar, discrepar i dialogar acabem comprovant que cal debatre per trobar solucions. El Teatre Fòrum Intercultural és un teatre de denúncia però també de construcció. Desvetllar realitats subjacents i millorar-les és el repte que planteja, a més a més s'ha confirmat el seu potencial com a eina per lluitar contra estereotips i provocar el debat en la societat.

L'Aula de Teatre Fòrum Intercultural de Casa Àsia, dinamitzada per La Xixa Teatre, va celebrar la seva XIII edició, explicant en totes les seves edicions amb el suport del Departament de Drets de ciutadania i Diversitat de l'Ajuntament de Barcelona. La propera edició tindrà lloc a l'octubre de 2017. Us hi esperem!

Aitana Colina
Periodista Cultural

Contacte per l'Aula de Teatre Fòrum Intercultural:
Imma Llort: illort@casaasia.es
Gaëlle Patin Laloy: gpatinlaloy@casaasia.es

Share to Twitter Share to Facebook Share to LinkedIn Share to Google Reader Share to Yahoo Share to delicious Share to NetVibes Share to Digg Share to Menéame Share to La Tafanera Rss

Cerca al web de Casa Àsia
Casa Asia a la xarxa:
Facebook Twitter Youtube Flickr Spotify LinkedIn Foursquare

Agenda

Mapa interactiu d'Àsia-Pacífic

Mapa interactiu d'Àsia-Pacífic
Descobreix Àsia, país a país


  • Bann_bambu
  • Bann_interculturalidad
  • Bann_affbcn
  • Bann_europa
  • Bann_inhouse
  • Bann_turismo
  • Bann_innova
Casa Asia
Casa Àsia | Seu Social | Recinte de Can Tiana | c/ Bolivia, 56 | 08018 Barcelona | +34 93 368 08 36
Centre Casa Asia - Madrid | Palacio de Cañete | Calle Mayor, 69 | 28013 Madrid | +34 91 360 01 94
© CASA ÀSIA 2016. Avís legal. Produït per rodest