Casa Àsia

Accessos directesCap_casaasia
Dr. Scarantino: "No és possible estudiar la filosofia només des de la visió Occidental"

Dr. Scarantino: "No és possible estudiar la filosofia només des de la visió Occidental"

El dimarts 9 d'octubre, Casa Àsia en col·laboració amb l'Institut Confuci de Barcelona va celebrar una jornada en el marc del XIII Congrés Internacional d'Ontologia dedicada a la Xina, un espai on un grup d'experts en la matèria va exposar la importància de l'aportació filosòfica del país, així com les principals conclusions del XXIV Congrés Mundial de Filosofia realitzat a Beijing a l'agost d'aquest any.

Les instal·lacions de la Fundació Institut Confuci de Barcelona van ser l'escenari escollit perquè aquests especialistes posessin en valor la importància que ha tingut la cultura xinesa en la filosofia mundial, però que a la vegada s'ha vist infravalorada per la cultura occidental.

Aquesta jornada va comptar amb la participació del coordinador del Congrés Internacional d'Ontologia, Dr. Víctor Gómez Pin, el president de la Federació Internacional de Societats Filosòfiques, Dr. Luca Scarantino, la investigadora xinesa del David Lloyd-Dan David Research Fellow la Dra. Jenny Zhao i finalment el professor i investigador alemany del Lehman College i el Graduate Center, Joseph W. Dauben.

El coordinador del Congrés Internacional d'Ontologia, Víctor Gómez Pin, va ser l'encarregat d'iniciar la trobada, i ha destacat l'interès que va generar el congrés d'aquest any ja que, per la seva sorpresa, s'havien inscrit 9.000 filòsofs, que van acudir a aquesta cita anual que va tenir com a tema central "aprenent a ser humans". Durant la seva intervenció, el Dr. Luca Scarantino, va comentar les principals conclusions del Congrés. Per al catedràtic italià el més rellevant va ser consensuar que "No és possible estudiar la filosofia només des de la visió Occidental" ja que, segons ell, a les escoles d'occident s'ha deixat de banda milers d'anys d'història asiàtica, dada que va valorar imprescindible per entendre el món actual, i ha afegit "la filosofia tal com la coneixem avui en dia no podria ser possible sense la història i la cultura del gegant xinès".

Scarantino va afirmar que estàvem en una època de canvis i que aquesta transformació havia portat com a conseqüència la necessitat de reformar la dinàmica de la filosofia i va dir que "Viviem en un món globalitzat i qualsevol canvi implica obrir les portes".

Per la seva banda, la investigadora Jenny Zhao, va realitzar un recorregut per la filosofia xinesa clàssica, on va exposar als seus principals precursors, i coincidint amb el punt de vista de Scarantino, va esmentar que "Moltes escoles al món estan començant a introduir l'estudi de la cultura xinesa, però és un camí lent al qual encara li queda un llarg recorregut".

La jornada també va comptar amb la participació de l'investigador alemany, Joseph W. Dauben, qui a més de valorar els avenços matemàtics i arqueològics que la Xina havia aportat al món, ha assenyalat imprescindible l'estudi de la seva cultura, simplement per "la necessitat d'entendre el seu entorn" . També va assenyalar que cada vegada som un món més multicultural en què "si volem comprendre a les persones que ens envolten és necessari conèixer d'on procedeixen".

Després de les ponències, va tenir lloc un debat amb els assistents. S'hi van abordar, altres temes i es va posar l'accent en l'intercanvi històric de sabers entre les dues cultures

Informació relacionada

Etiquetes

Desplegable

Microsites

Desplegable
Share to Twitter Share to Facebook Share to LinkedIn Share to Google Reader Share to Yahoo Share to delicious Share to NetVibes Share to Digg Share to Menéame Share to La Tafanera Rss

Cerca al web de Casa Àsia
Casa Asia a la xarxa:
Facebook Twitter Youtube Flickr Spotify LinkedIn Foursquare

Agenda

Mapa interactiu d'Àsia-Pacífic

Mapa interactiu d'Àsia-Pacífic
Descobreix Àsia, país a país


  • Bann_bambu
  • Bann_interculturalidad
  • Bann_affbcn
  • Bann_europa
  • Bann_inhouse
  • Bann_turismo
  • Bann_innova
Casa Asia
Casa Àsia | Seu Social | Recinte de Can Tiana | c/ Bolivia, 56 | 08018 Barcelona | +34 93 368 08 36
Centre Casa Asia - Madrid | Palacio de Cañete | Calle Mayor, 69 | 28013 Madrid | +34 91 360 01 94
© CASA ÀSIA 2016. Avís legal. Produït per rodest