Des de Casa Àsia recuperem l’Observatori d’Àsia Central donada la creixent importància geopolítica i econòmica d’aquesta zona geogràfica en l’escena internacional.

Aquest projecte va néixer el 2008 fruit de la col·laboració conjunta del Cidob, el Reial Institut Elcano i Casa Àsia amb l’objectiu de facilitar l’apropament entre Àsia Central i Espanya des dels àmbits polític, econòmic i acadèmic. Sota aquesta premissa, l’Observatori d’Àsia Central es va convertir en un portal en línia informatiu de referència sobre Àsia Central a Espanya, així com un marc permanent per a la investigació, el debat i l’especialització en la regió.

Vídeo complet de la presentació

El passat dimarts 22 de juny Casa Àsia va presentar el projecte de l’Observatori d’Àsia Central (OAC) al Palau Macaya de Barcelona. En el marc d’aquesta presentació van tenir lloc les conferències «Àsia central en la política exterior espanyola i europea», a càrrec de Jorge Urbiola, sotsdirector general per a Europa Oriental i Àsia Central. Ministeri d’Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació, i «Àsia Central: confluència d’interessos geopolítics», a càrrec de Nicolás de Pedro, cap d’investigació i investigador sènior a l’Institute for Statecraft de Londres.

Una zona estratègica

Els països que abordarà l’Observatori d’Àsia Central de Casa Àsia seran el Kazakhstan, Uzbekistan, Turkmenistan, Kirguizistan i Tadjikistan, així com Afganistan i Mongòlia. La importància actual d’aquesta zona rau tant en el seu valor geoestratègic, a l’estar situada entre tres grans potències -Rússia, Xina i l’Índia-, com en el seu gran potencial energètic, per disposar de totes les energies, incloent les renovables.

Un projecte renovat

En aquesta nova etapa, el nostre objectiu és crear un espai de discussió, trobada i creació de sinergies entre totes aquelles persones i institucions espanyoles interessades en la regió, però també compartir la nostra experiència amb totes aquelles institucions i persones a l’Àsia Central que vulguin col·laborar en aquest renascut projecte.

Continguts del projecte

Estem treballant en un nou portal d’informació que donarà cabuda a tots els continguts sobre Àsia Central que anirem generant en col·laboració amb la Universitat de Cadis. A continuació detallem els continguts del projecte:

ACTIVITATS

Conferències, webinars, cursos presencials i online, cinema, presentacions de llibres…

NOTÍCIES

Informació de l’actualitat política, social, econòmica i cultural a la regió.

BEQUES

Oferirem dues Becas anuales Ruy de Clavijio en col·laboració amb la Universitat de Cadis.

BUTLLETÍ

Newsletter d’informació sobre Àsia Central de periodicitat trimestral.

RECURSOS

Artícles, podcasts, vídeo-càpsules, bibliografia…