Casa Àsia

Accessos directesCap_casaasia
Premsa > Barcelona celebra l’Any Nou Lunar, l’Any del Gall

Barcelona celebra l’Any Nou Lunar, l’Any del Gall

Barcelona acull el proper dissabte, 4 de febrer, la celebració de l'Any Nou Xinès, la festivitat més important i tradicional del calendari lunar xinès que té lloc arreu del món. Les activitats que s’han programat per aquest nou any, que segons la tradició xinesa correspon al signe del Gall, van arrencar de forma oficial el 28 de gener i s’allargaran durant 15 dies.

L’acte central de celebració d’aquesta festa anual a Barcelona consisteix en una gran desfilada pels carrers del districte de l'Eixample, amb la participació d’un miler de persones provinents de més de 50 federacions i entitats xineses de Catalunya, i també d’entitats i associacions catalanes, que s’hi afegiran per tal que sigui una mostra de la diversitat i la convivència interculturals de la ciutat de Barcelona, a més d’un esdeveniment festiu i participatiu.

La desfilada arrencarà a les 11.30h al Parc de l’Estació del Nord on s’hi concentraran el gruix de federacions i entitats participants, que faran la rua pels carrers de l’Eixample fins l’Arc de Triomf, espai on s’habilitarà un escenari on, a partir de les 12.30h, tindran lloc diferents  espectacles de la cultura i del folklore xinés, i també català. Aquests espectacles s’allargaran fins les 14.00h, punt final dels actes de celebració.

Per a Lola López, comissionada d’Immigració d’Interculturalitat i Diversitat de l'Ajuntament de Barcelona:  “la ciutat ha consolidat la celebració de L’Any Nou Xinès, una festa que té lloc a moltes ciutats del món, i que a la nostra se celebra conjuntament amb la participació de les comunitats xinesa i catalana, mostrant el seu caràcter obert, la diversitat cultural i el compromís de convivència intercultural”.

Mentre que per a Shufen Chen, presidenta del Grup d’Artistes Huaxing i coordinadora dels actes de celebració de l’Any Nou Xinès: “aquesta celebració és una excel·lent oportunitat per compartir amb tothom que ho desitgi una de les tradicions més importants de la cultura xinesa, i alhora per sentir-nos cada cop més com a casa.“

L’Any Nou Xinès està organitzat per la comunitat xinesa a Catalunya, amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i la col·laboració de Casa Àsia, la Fundació Institut Confuci de Barcelona i les entitats xineses i catalanes.

4 de febrer. Programa d’activitats: desfilada, rua i actuacions

La desfilada i rua pels carrers de Barcelona començarà a les 11.30h, tot i que una hora abans totes les entitats que hi prenen part s’aniran concentrant al Parc de l’Estació del Nord, punt de partida.

Els organitzadors preveuen que en aquest punt de concentració inicial s’hi reuneixin al voltant d’unes 4.000 persones. Hi haurà un grup d’un centenar de voluntaris identificats amb armilla que se situaran a les diferents cruïlles del recorregut així com a la vora de l’escenari d’actuacions al Passeig de Lluís Companys.

La rua l’encapçalaran les entitats, escoles, i associacions xineses que lluiran els seus vestits tradicionals, i ho faran acompanyats de dracs, lleons i màscares, símbols tradicionals de la cultura xinesa, que es barrejarà amb la presencia d’una dotzena d’entitats catalanes que hi participaran amb els diables, farfollets, bestialots i castellers (Sagrada Família), bruixes (Santa Coloma de Gramanet),  Esbart Gaudí,  grallers La Rauxa, gegants i ocellaires (Sant Josep de Calassanç), trabucaries (Sant Antoni) i tabalers (Casc antic), i l’Associació Arreplegagegants que treballa amb persones de diversitat funcional, entre d’altres.

El recorregut començarà per l'entrada del parc de l'Estació del Nord, passant per l’Avinguda Vilanova, els carrers Roger de Flor, Ribes, Nàpols, Ausiàs Marc i Passeig de Sant Joan, fins a l'escenari situat al Passeig de Lluís Companys, punt final del trajecte. L’arribada a aquest punt es preveu per a les 12.30h.

A partir d’aquesta hora i fins les 14.00h,  el públic que s’acosti a aquest espai podrà gaudir d'un conjunt d'espectacles, amb demostracions d’arts marcials, danses i vestits tradicionals, i actuacions musicals, entre d'altres propostes.

Programa d’espectacles

 • Obertura: ball del drac i el tigre (5’)
 • Arts marcials (5’). Entitat: Imaf-Ikff Catalunya
 • Ball popular (3’). Entitat: Escola Bindung
 • Ball popular: Vares amb flors(5’).Entitat: Escola Moz-Art
 • Vestits tradicionals xinesos: “Belleses embriagades” (4’).Entitat: Associació de Dones Xineses a Catalunya
 • Ball popular: Cabells com la neu (5’). Entitat: Escola de l’Amistat Xina – Catalunya
 • Ball tradicional: El cant del lotus (4’). Intèrpret: Pu Jing
 • Grup instrumental: La dansa de la serp daurada (4’)Entitat Bai Pu
 • Còctel de la Xina: espectacle de varietats (5’).Entitat: Grup de ball Ling Wu
 • Suite catalana (6’)
 • Ball: Gongs i tambors (4:30’). Entitat: Escola Xinesa de Barcelona
 • Wushu i taitxitxuan: “El moviment dels núvols i de l’aigua” (4’) Entitat: Associació Hispano-Xinesa de Tachi, Associació Xinesa de TaiChi.
 • Actuació dels Castellers de la Sagrada Família (5’)
 • Actuació de l’Associació Arreplegagegants amb l’Ocellaire de l’Eixample i els Gegants de Calassanç (3’)
 • Ball: “Matinada de primavera” (5’). Entitat: Institut de Cultura Xinesa de Barcelona
 • Espectacle de dansa i cant: Bon Any Nou Xinès (4:30’).Entitat: Grup d’artistes Huaxing de Barcelona


L’Any del  Gall

L'Any Nou xinès, que també es coneix com la Festa de Primavera, és una de les festes més importants a la Xina i a d'altres països asiàtics de diàspora xinesa, com a Corea, el Japó o Vietnam. Encara que avui dia s'utilitza el calendari gregorià, totes les festes tradicionals de la Xina es regeixen pel calendari lunar. Aquest any l’arribada de l’any del Gall comença el dissabte 28 de gener i acaba l’11 de febrer i és el 4.715 segons la cronologia xinesa.

El poble xinès té com a costum adjudicar a cada nounat un signe zodiacal d’entre els 12 animals que el representen. Segons aquesta tradició, el zodíac marca el caràcter de la persona i fins i tot el seu futur, segons les característiques dels propis animals: rata, bou, tigre, conill, drac, serp, cavall, cabra, mico, gall, gos i porc. El Gall és el desè dels 12 animals. Els nascuts el 1909, 1921, 1933, 1945, 1957, 1969, 1981, 1993, 2005 i 2017 pertanyen a aquest signe. Aquesta forma de comptar els anys es basa en les fases del calendari lunar, que existeix des del segle VI abans de la nostra era.

Segons l’astrologia xinesa, el Gall és el més excèntric de tots els signes i també el més intel·ligent, i treballador,  un pèl vanitós però alhora honest, obert i lleial.

La celebració de l’Any Nou Xinès

Els xinesos viuen de manera molt intensa i especial aquesta celebració, que dura 15 dies. La majoria s’agafen uns dies de festa i es reuneixen amb la família i els amics. El primer dia de l’Any Nou és tradició no menjar carn i en els 15 dies següents es quan tenen lloc les desfilades de dracs  i lleons amb l’objectiu d’espantar els mals esperits i començar el nou any amb totes les forces.

La desfilada és una de les activitats més destacades i té lloc a moltes ciutats del món que celebren l’Any Nou i sempre hi participen dracs i lleons. El drac és símbol de saviesa, cultura i riquesa. Durant la dansa els artistes  sostenen el drac amb uns pals fent-lo pujar i baixar en una mena de ball mentre va passant entre la gent, al ritme del so dels gongs i dels tambors.

El lleó també forma part de la desfilada i sol ser representat amb colors llampants. Va passant per les cases on els seus propietaris solen deixar un sobre de color vermell, amb diners i enciam, símbol de la vida, la bona sort i la riquesa.

El dia de Cap d’Any, enguany el 28 de gener, és el dia principal per les famílies per reunir-se, cuinar  i sortir al carrer mentre que el darrer dia, se celebra el Festival de les Llanternes en que els nens porten els farolets de paper pels carrers.

La comunitat xinesa a Catalunya i Barcelona

A Catalunya hi viuen més de 51.000 persones de nacionalitat xinesa  El municipi amb major concentració de població xinesa és Barcelona, seguit per Santa Coloma, Badalona i Hospitalet de Llobregat. A Barcelona hi ha registrats com a residents prop de 19.000 ciutadans xinesos a gener del 2017.

Entitats participants:

Ajuntament de Barcelona / Consolat General de la República Popular de la Xina a Barcelona / Grup d’artistes Huaxing España / Fundació Institut Confuci de Barcelona / Casa Àsia/ Federació d’Associacions Xineses de Catalunya / Unió d’Associacions Xineses per a la Beneficència dels Xinesos de Catalunya / Associació General de Comerciants Xinesos a Barcelona / Associació d’Empresaris de Wenzhou en España / Associació de Dones Xineses a Catalunya / Associació d’Empresaris de Fujian a Catalunya / Associació de Basars Xinesos de Catalunya Espanya / Confederació d’Economia i Comerç Espanya-Ruian / Associació Wenchen Tongxiang Hui / Associació de Comerciants de l’Eix Fort Pienc / Associació Cultural Popular Xinesa / Asociación Hispano China de Taichi / Liuwumen / Escola de Taichi Joan Yin Yang / Associació Xinesa de Taichi / Grups Escola Hong Ken Sant Andreu /Centre Dao Valls / Imaf Ikff Catalunya / Institut de Llengua i Cultura Xinesa-Girona / Institut Sanchai Beijing Barcelona / Lo Han Chuen Sant Andreu de la Barca/ Centre Jing Barcelona / Centro Yuyàn / Taiji Fushun Montjuic BCN/ Asociació BLIA Barcelona Espanya /Asociación Fotografía de Ciutadanos Chinos en España / Club Dragon Boat a Badalona / Asociación de paisanos de Dongbei / Escola de l’Amistat Xina-Catalunya / Escola Xinesa de Barcelona / Institut de Cultura Xinesa de Barcelona / Escola Bindung / Centro Educacional y Cultural Chino Sabadell / Escola Shuanglong/ Grupo de Baile “Ling Wu”/ Escola Mo-Zart / Assocació d’Estudiants i investigadors Xinesos a Barcelona / ESADE Students’ Chinese Association / Programa Study Abroad de la Universitat Autònoma de Barcelona / Escola Oficial d’Idiomes/ Centre de Normalització Lingüística de Barcelona/ Castellers de la Sagrada Familia / Diables de la Sagrada Familia i Bruixes de Santa Coloma de Gramenet / Bestialots Espurnats de la Sagrada Família/ Farfollets de la Sagrada Familia / Grup de Tabals Beirâo / Esbart Gaudi/ Trabucaires de Sant Antoni/ Associació Arreplegagegants amb l’Ocellaire de l’Eixample i els Gegants de Calassanç/ Grallers La Rauxa/ You Mobile/Bonusline / Romantic Novia/ i d’altres associacions de les comunitats xinesa i catalana.

#Anynouxinès2017

Més informació:
www.bcn.cat
www.confuciobarcelona.cat
www.casaasia.cat

 

Share to Twitter Share to Facebook Share to LinkedIn Share to Google Reader Share to Yahoo Share to delicious Share to NetVibes Share to Digg Share to Menéame Share to La Tafanera Rss

Cerca al web de Casa Àsia
Casa Asia a la xarxa:
Facebook Twitter Youtube Flickr Spotify LinkedIn Foursquare

Agenda

Mapa interactiu d'Àsia-Pacífic

Mapa interactiu d'Àsia-Pacífic
Descobreix Àsia, país a país


 • Bann_bambu
 • Bann_interculturalidad
 • Bann_affbcn
 • Bann_europa
 • Bann_inhouse
 • Bann_turismo
 • Bann_innova
Casa Asia
Casa Àsia | Seu Social | Recinte de Can Tiana | c/ Bolivia, 56 | 08018 Barcelona | +34 93 368 08 36
Centre Casa Asia - Madrid | Palacio de Cañete | Calle Mayor, 69 | 28013 Madrid | +34 91 360 01 94
© CASA ÀSIA 2016. Avís legal. Produït per rodest