23/02/2021 | Activitats > Política i societat
Activitat tancada
Consulta la nova oferta formativa aquí: www.casaasia.cat/formacion

La Xina és avui en dia l’única potència mundial capaç de disputar el lideratge global als Estats Units; la Xina és, pel seu volum i dimensió, un gegant econòmic i un actor polític i militar indefugible en l’esfera internacional. Però, al marge del seu actual poder és, sobretot, un gran colós cultural. La Xina és el bressol d’una civilització construïda en l’altre extrem del continent euroasiàtic amb els ensenyaments d’altres savis, savis portadors d’una tradició humanista diferent de la d’occident, per a qui segueix sent una gran desconeguda.

La creixent importància i pes de la Xina en totes les esferes de la nostra vida, fan urgent un millor coneixement a tots els nivells. Aquest curs s’endinsa en alguns aspectes fonamentals per entendre la Xina i que pensem serviran per estendre ponts amb l’espectador occidental. Pretenem amb ell desvetllar una petita part d’aquest ingent i desconegut llegat de l’humanisme xinès en el qual radica la seva singularitat.

Al llarg d’aquest curs reflexionarem sobre alguns aspectes fonamentals de la cultura xinesa com són la seva tradició de pensament, la seva cultura política i social o el concepte del cos, de la salut i de la seva medicina.

Programa:

El curs s’estructura en quatre sessions de dues hores en què s’aborden els següents enunciats:

  • La Xina: una altra episteme, una altra manera de pensar. El canvi com a essència de la realitat. Transcendència del Yijing en la cosmovisió xinesa. Origen i desenvolupament del concepte Yin-Yang.
  • L’impacte de l’escriptura en el desenvolupament de la civilització xinesa. Xinesos i grecs, pictogrames i alfabets. Comparativa de les dues civilitzacions.
  • Tradició lletrada xinesa, Confucianisme i legisme: el govern del món i la figura de príncep. Arrels filosòfiques de l’harmonia social i autocràcia eficient.
  • El taoisme com a base filosòfica de la medicina xinesa, la fisiologia subtil en la medicina tradicional xinesa. L’holisme en la concepció del cos i de la salut.

Les quatre sessions que componen aquest curs es gravaran i els enregistraments estaran disponibles durant set dies a partir de la data de realització i online (NO es podran descarregar, tan sols visualitzar) per a aquells alumnes que vulguin fer el curs però no puguin assistir a les sessions en directe.

Professora:

Mariola Montcada Durruti és doctora en Història Contemporània Xinesa per la Universitat de Fudan a Shanghai. És sotsdirectora del Centre de Llengua i Cultura Xindongfang, coordinadora dels cursos monogràfics de la Xina de Centre Cultural de la Xina a Madrid i professora associada de la Universitat de Nebrija. Combina la seva feina de docència i recerca amb projectes de traducció. És membre del claustre sènior de Càtedra Xina.

23/02/2021

Del 23 de febrer al 16 de març.
Dimarts, de 12.00 h a 14.00 h
4 sessions de 2 hores.
Inscripcions obertes.

Online. 24 hores abans de l’acte les persones inscrites rebran la informació necessària per accedir.

Preu: 52 euros.

Casa Àsia