09/04/2022 | Barcelona | Activitats > Cinema
Activitat tancada
Consulta la nova oferta formativa aquí: www.casaasia.cat/formacion

Oferim altra vegada un nou cicle de cinema afganès i mai deixarem de presentar-lo en la mesura que sempre és actual. Els drames que podem conèixer a través dels relats de les pel·lícules que es projectaran formen part de la vida quotidiana d’aquest país que encara ens queda tant per conèixer. El cicle està conformat per vuit títols realitzats entre el 2018 i el 2021 i en aquesta ocasió volem reunir un homenatge als seus autors i als seus protagonistes, la majoria, dones tant en un cas com en l’altre. Cosa que pot semblar sorprenent perquè és un país on la dona ha estat i és la primera víctima dels abusos d’una societat on la violència de gènere és habitual i amb prou feines qüestionada.

Els testimonis que el cinema ens transmet són ara més que mai valuosos, ja que actualment amb prou feines ens arriben notícies d’aquest país pel que fa a un cinema fet per afganesos a l’Afganistan. Però sí que sabem de cineastes homes i dones que són a Europa i als EUA i que segueixen fent la seva feina. Fa molt pocs dies, la Sahra Mani va estar presentant la seva pel·lícula a Cineteca Madrid amb Casa Àsia, i va dir que necessitava el seu país, que necessitava l’Afganistan i els afganesos per poder continuar fent cine. Nosaltres també necessitem l’Afganistan i els afganesos. Per això fem ara aquesta mostra.

Programació

A Thousand Girls like Me

Dissabte 9 d'abril - 20.00 h

A Thousand Girls like Me

Dir: Sahra Mani | 2018 | 76’ | VOSE
La violència sexual contra les dones és delicte des del 2009 a l’Afganistan. Però, a la pràctica, les dones temen les possibles represàlies per presentar càrrecs. Lamentablement, la història de la Khatera és el típic exemple d’aquest fenomen: ella i la seva mare han rebut amenaces, fins i tot dels seus familiars, i s’han vist obligades a mudar-se freqüentment. El pare de la Khatera va abusar d’ella durant la infantesa i l’ha deixada embarassada en múltiples ocasions. La Khatera ha patit diversos avortaments abans d’acabar donant a llum una nena. Seguint el consell d’una mullah, ha explicat la seva història a un programa televisiu i ha presentat càrrecs contra el seu pare. La pel·lícula es va presentar al Göteborg Film Festival de 2019, Seattle International Film Festival 2019, al Sheffield International Documentary Festival 2018 i al Fribourg International Film Festival 2019.

My Childhood, My Country

Sábado 16 de abril - 20.00 h

My Childhood, My Country

Dir: Phil Grabsky, Shoaib Sharifi | 2021 | 90’ | VOSE
My Childhood, My Country: 20 Years in Afghanistan segueix el viatge d’en Mir Hussain, que va créixer en una terra devastada per la guerra. A l’inici és un nen de vuit anys que juga entre les ruïnes dels Budes de Bamiyan a l’Afganistan rural. El 2002, les tropes nord-americanes desembarquen a l’Afganistan, començant una guerra aparentment interminable en un dels països més pobres del món. Aquest documental intimista recorre les dues dècades d’un conflicte que mai no s’ha acabat. Des de l’11 de setembre del 2001, My Childhood, My Country: 20 Years in Afghanistan es converteix en una revisió única de la vida d’una nació, on 40 països han invertit més d’un bilió de dòlars i s’han perdut més de 150.000 vides . Va valdre la pena l’esforç per acabar on tot va començar?

The Forbidden Strings

Dissabte 23 d'abril - 20.00 h

The Forbidden Strings

Dir: Hasan Noori | 2019 | 72’ | VOSE
Akbar, Soori, Mohammed i Hakim són els únics immigrants joves afganesos a l’Iran que han format una banda de rock. Tot el que demanen és l’oportunitat de tocar en viu. The Forbidden Strings mostra el quartet musical lluitant per fer-se escoltar. Com suggereix el títol, s’enfronten a força desafiaments. Els quatre membres de la banda són fills de pares afganesos que van fugir a l’Iran, i desconeixen el perill que pot suposar per a ells tornar a la terra natal. Les famílies estan preocupades per ells. La banda promet no ficar-se en problemes quan siguin a Kabul, però no triguen a adonar-se que això és impossible.

Facing the Dragon

Dissabte 30 d'abril - 20.00 h

Facing the Dragon

Dir: Sedika Mojadidi | 2019 | 80’ | VOSE
En aquest documental la directora va seguir durant quatre anys la vida de dues extraordinàries dones afganeses: la Nilofar, membre del parlament, i la Shakila, una periodista de televisió. La retirada de les forces americanes i de l’ajuda internacional a l’Afganistan deixa la democràcia i les victòries recents de les dones penjant d’un fil, per la qual cosa la Nilofar i la Shakila hauran d’escollir entre la maternitat i les seves ambicions professionals, davant les creixents amenaces que pesen sobre elles i les seves famílies.

The Dogs Didn’t Sleep Last Night

Dissabte 7 de maig - 20.00 h

The Dogs Didn’t Sleep Last Night

Dir. Ramin Rasouli | 2020 | 91′ | VOSE
En una àrea remota de l’Afganistan, les vides d’una jove pastora, un caçador d’ocells i una mestra de dol s’entrellacen després de l’incendi del seu col·legi. La pastora es posa en risc en salvar la vida d’una soldat nord-americana d’un helicòpter estavellat. El caçador d’ocells es refugia en un tanc amb els ocells, els pòsters de models i la música il·legal que tant estima. La mestra busca venjar-se del que va matar el marit.

Drowning in the Holy Water

Dissabte 14 de maig - 20.00 h

Drowning in the Holy Water

Navid Mahmoudi | 2020 | 85’ | VOSE | Drama
La Rona i en Hamed són dos joves afganesos enamorats, la relació dels quals desemboca en un conflicte familiar i social. Trencant amb la tradició i els costums del seu país, decideixen abandonar-lo tot buscant una vida millor. Això no obstant, no serà tan fàcil emigrar a Europa com ells pensaven i complir els seus somnis davant l’oposició que troben al seu camí.

Kabul, City in the Wind

Dissabte 21 de maig - 20.00 h

Kabul, City in the Wind

Dir: Aboozar Amini | 2018 | 88’ | VOSE
L’Afshin té 12 anys i viu amb la seva família a les muntanyes de Chil Dokham. És un lloc on la violència domèstica conviu amb les bombes, les sirenes i els cadàvers formant part de la seva infantesa. El pare emigra a un altre país i a partir d’aquell moment deixa de ser un nen per convertir-se en un adult. Reapareix com a conductor d’autobús, amb una personalitat doble. D’una banda, és un pare afable i, de l’altra, un conductor temerari. Totes dues històries es barregen mostrant el retrat de l’ànima d’una ciutat agònica.

Seven and a Half

Dissabte 28 de maig - 20.00 h

Seven and a Half

Dir: Navid Mahmoudi | 2019 | 75’ | VOSE
Millor Pel·lícula de la vuitena edició del Festival Internacional de Cinema Persa (Sídney, 2019). És la història de set germanes: Shabaneh, Negar, Nahid, Fereshteh, Niloufar, Rahil i Shekar. Tot i que cadascuna viu la seva pròpia història, les seves vides es veuen connectades per la impossibilitat de trobar l’amor i el de construir el seu propi destí, perquè el matrimoni forçat, l’abús i la violència de gènere els ho impedeixen.

09/04/2022

Del 9 d’abril al 28 de maig.
Cada dissabte a les 20.00 h.

Cinemes Girona
Carrer de Girona, 175
Barcelona

Preu entrada: 4,5 euros
Preu abonats i socis dels Cinemes Girona: 3 euros

Casa Àsia, amb la col·laboració de Cinemes Girona.