01/12/2023 | Madrid | Activitats > Cultura
Activitat tancada
Consulta la nova oferta formativa aquí: www.casaasia.cat/formacion

L’Orquestra Simfònica RTVE oferirà dilluns que ve 1 de desembre un concert commemoratiu amb motiu del cinquanta aniversari de l’establiment de relacions diplomàtiques entre la Xina i Espanya. En base a aquest marc, el Ministeri d’Afers Estrangers, Unió Europea i Cooperació, Casa Àsia i l’Orquestra Simfònica RTVE, amb la col·laboració del Centre Cultural de la Xina a Madrid, organitzen aquest concert extraordinari, amb un programa musical que combina peces de tots dos països.

El programa inclou cinc obres que tenen una clara vocació internacional, així com els seus creadors, que ens connecten amb la millor música simfònica espanyola i xinesa del darrer segle, amb obres de Joaquin Turina, Isaac Albéniz i Juan Francisco Padilla per part espanyola i de Tan Dun, Zhou Long i Liu Chi per part xinesa. El concert, a més, comptarà amb la interpretació de la virtuosa de l’erhuo “violí xinès”, la cèlebre Wang Xiao.

Els espectadors que assisteixin al concert podran escoltar en exclusiva l’estrena absoluta de la versió orquestral de la Suite Alhambra del mestre Isaac Albéniz (1860-1909), a càrrec del músic almerienc Juan Francisco Padilla. El mateix Padilla ha dit que “he estudiat l’orquestració escrita per Albéniz per fer-ne una versió continuista, traçant els desenvolupaments melòdics i harmònics, així com la sonoritat general a l’estil del que Albéniz havia escrit.

El prestigiós compositor xinès americà Tan Dunes conegut per les bandes sonores de les pel·lícules Tigre y dragón o Hero. És autor de la Simfonia d’Internet “Eroica” per al primer projecte de l’Orquestra Simfònica de YouTube, formació constituïda per músics de tot el món.

Joaquín Turina (1882-1949), va escriure la que ha arribat a ser la seva peça més interpretada: les Danses fantàstiques, Op. 22, que també es podrà escoltar al concert. Una obra original per a piano que el mateix Turina va orquestrar.

Zhou Long és un compositor xinès americà que va guanyar el Premi Pulitzer de Música el 2011. El seu excitant The Rhyme of Taigu, escrita el 2015, explora l’energia i l’esperit del taikojaponès .

Liu Chi (1921-1998), un dels compositors xinesos més importants del s. XX, és l’autor de My Motherland, amb arranjaments de Wang Danhong per a erhusolista i orquestra. La melodia que interpreta l’erhu, inspirada en les cançons populars del nord de la Xina, és lírica i malenconiós, però també conté passatges virtuosístics que dialoguen amb els interludis festius de l’orquestra.

Wang Xiao és una reconeguda virtuosa de l’erhu. Va començar a tocar aquest instrument a l’edat de sis anys i es va graduar amb distincions del Conservatori de Música de Wuhan a la Xina. Forma part del guardonat Silk String Quartet de l’UK Chinese Ensemble, i actua regularment al Regne Unit i Europa.

L’eruo “violí xinès” és un instrument de corda fregada de dues cordes que es toca recolzat a les cames amb un arc. Té un coll format per una llarga vara vertical que conclou en una petita caixa de ressonància coberta amb pell de pitó, la vibració del qual li atorga el so característic.

Programa 

I PART
Tan Dun – Internet Symphony “Eroica”
Joaquín Turina – Danses Fantàstiques
Liu Chi – My Motherland. Concert per Erhu i Orquesta (Arr. Wang Danhong) 

II PART
Isaac Albéniz – Suite Alhambra (orquestació Juan Francisco Padilla)
Zhou Long – The Rhyme of Taigu 

Interpretat per:
Orquestra Sinfònica RTVE
Josep Gil, director
Wang Xiao, Ehru 

 

Josep Gil
Director

Cursa els seus estudis de direcció al Conservatori Nacional d’Estònia (Tallinn) on realitza el Màster en Direcció d’Orquestra i Màster en Direcció de Cor amb el professor Toomas Kapten. Ha treballat com a director assistent a les següents institucions: Opera Royal de Wallonie, Ràdio Philharmonie de Saarbrücken, Teatre Municipale Giuseppe Verdi di Salern, Les Arts de València, Gran Teatre del Liceu de Barcelona, Teatre Reial de Madrid i Orquestra i Cor Nacionals d’Espanya . Ha assistit a mestres com Gustavo Dudamel, James Gaffigan, Gustavo Gimeno o Daniel Oren.

Com a director d’Òpera, destaquen els seus debuts al Gran Teatre del Liceu de Barcelona dirigint Lucia di Lammermoor de Donizetti el 2021. La temporada 2021/22 realitza el seu debut en un teatre alemany, la “Komische Oper Berlin” amb l’òpera Orphée aux Malalts de J. Offenbach. El seu repertori operístic compta amb més de 25 títols.

Al terreny simfònic, destaquen les seves participacions com a director convidat amb la Simfònica del Vallès al Palau de la Música Catalana, amb l’Orquestra Filharmònica de Gran Canària a l’Auditori Alfredo Kraus, l’Orquestra de la Comunitat Valenciana al Palau de les Arts Reina Sofia, amb l’Orquestra Nacioal d’Espanya a l’Auditori Nacional i amb l’Orquestra Simfònica de RTVE al Teatre Monumental de Madrid.

Des de l’any 2019 és el director Artístic del Cicle de Música Clàssica Crea Escena de Vila-real, la seva ciutat natal. Des de la temporada 2023/24 és director musical de la Jove Orquestra de Gran Canària.

Wang Xiao
Solista Erhu

Wang Xiao és una reconeguda virtuosa de l’erhu. Va començar a tocar aquest instrument a l’edat de sis anys i es va graduar amb distincions del Conservatori de Música de Wuhan a la Xina. Forma part del guardonat Silk String Quartet de l’UK Chinese Ensemble, i actua regularment al Regne Unit i Europa. Les seves actuacions l’han portat a llocs prestigiosos: Royal Festival Hall, Royal Albert Hall, Barbican, Rich Mix i LSO St Luke’s.

També ha col·laborat amb artistes de renom, com el pianista Lang Lang, el violoncel·lista Matthew Barley, els compositors Gabriel Prokofiev i Peter Wiegold. Al maig de 2014 va col·laborar amb el compositor i director d’orquestra Ludwig Vicky i va interpretar Star Trek amb l’Orquestra Simfònica i Cor Suïssos del Segle XXI al Royal Albert Hall. Wang Xiao ha enregistrat “Shang-Chi i la llegenda dels deu anells”, “Doctor Who” de la BBC i “WildChina”.

Recentment va tocar amb Lang Lang i l’Orquestra Simfònica de Londres novament per a Disney Mulan Project al Royal Festival Hall, així com al Museu Britànic per a la gran exposició «China’s Hidden Century».

Orquestra Sinfònica RTVE
L’Orquestra Simfònica i Cor de Ràdio Televisió Espanyola és una formació simfònic-coral dedicada a la interpretació i difusió de la música de qualitat. Tota la seva producció musical es difon a través de Televisió Espanyola i Ràdio Clàssica, de Ràdio Nacional, desenvolupant una intensa activitat en l’enregistrament de sintonies de ràdio i televisió, així com de bandes sonores de sèries i pel·lícules.

La presència de l’Orquestra Simfònica RTVE és habitual als principals festivals espanyols, com el de Conca, Granada, Úbeda, Sòria o Santander. La seva dimensió internacional es forja a través dels intercanvis amb la Unió Europea de Radiotelevisió, i de les seves actuacions a l’estranger, en gires, festivals i concerts pels Estats Units, Suïssa, el Japó, França, Romania, Itàlia o Portugal.

Entre els guardons rebuts figuren les Medalles d’Honor dels Festivals Internacionals de Música i Dansa d´Úbeda i Granada; l’Antena d’Or Extraordinària de la Federació d’Associacions de Ràdio i Televisió d’Espanya; el Premi Iris a la Millor Banda Sonora per la sèrie de TVE Isabel; el premi honorífic a la defensa i divulgació de la música religiosa de la SMR de Conca; o el Premi Iris de l’Acadèmia de les Ciències i les Arts de Televisió a l’Orquestra Simfònica RTVE pels seus “cinquanta anys de trajectòria professional brillant i per la seva aportació a la cultura musical espanyola”. Des del setembre del 2023 el seu director titular és Christoph König.

01/12/2023

Divendres 1 de desembre, de 19.30 h a 21.00 h CET

Teatre Monumental
Calle Atocha, 65
Madrid

Ministeri d’Afers Estrangers, Unió Europea i Cooperació, Casa Àsia i l’Orquestra Simfònica RTVE, amb la col·laboració del Centre Cultural de la Xina a Madrid.