16/01/2020 | Barcelona | Activitats > Cultura
Activitat tancada
Consulta la nova oferta formativa aquí: www.casaasia.cat/formacion

Malvika Maheshwari parlarà de la violència contra els artistes contemporanis que s’ha propagat a l’Índia i que ha donat lloc a una sensació d’inseguretat, por, frustració i hostilitat cada vegada més intensa en el món de l’art. El fenomen i la seva complexitat l’ha portat a escriure un assaig per analitzar d’on ve aquest comportament tan destructiu que entra en contradicció directament amb l’esperit de la democràcia liberal de l’Índia.

CONFERÈNCIA EN ANGLÈS

Aquest es remunta a finals dels anys 80 quan alguns representants de diferents grups religiosos, casta, regionals i d’una diferència lingüística específica, entre d’altres, van emprendre els atacs rutinaris per danyar l’obra d’art i obstaculitzar la seva exposició, amenaçant i assaltant a artistes i als seus simpatitzants, amb el pretext que es tracta d’una protesta contra les suposades obres nocives i ofensives. Aquests episodis també s’han justificat amb el pretext de mantenir la identitat de la comunitat, de tal manera que sembla que les identitats de certs col·lectius depenen completament de la tergiversació. Basant-se en interaccions entre assaltants i artistes, l’autora argumenta que els atacs no són simplement antidemocràtics sinó que semblen dependre d’una lògica perversa que no té res a veure amb la democràcia.

Malvika Maheshwari és professora assistent de Ciències Polítiques a la Universitat d’Ashoka (Índia). Va estudiar a la Universitat de Delhi i la Universitat Jawaharlal Nehru, i va obtenir el seu doctorat a l’Institut d’Estudis Polítics de París (Sciences Po) el 2011. Anteriorment, va exercir com a professora de política del sud-est asiàtic en Sciences Po i va ser investigadora associada al Centre for Policy Research de Nova Delhi. La seva recerca se centra prioritàriament en la relació entre art i política. Els seus treballs han estat publicats a South Asian History and Culture, Studies in Indian Politics, Economic and Political Weekly, Raisons Politiques, The Arts Politic, entre d’altres. Art Attacks: violence and Offence-taking in India (Oxford University Press, 2019) és el seu primer llibre.

Ponent:
Malvika Maheshwari, professora assistent de Ciències Polítiques a la Universitat d’Ashoka (Índia).
Nausikaä El-Mecky, professora tenure track d’Història de l’Art a la Universitat Pompeu Fabra (UPF).

Presenta:
Menene Gras Balaguer, directora de Cultura i Exposicions de Casa Àsia.

16/01/2020
Casa Àsia, amb la col·laboració de la Universitat Pompeu Fabra (UPF)