02/12/2022 | Madrid | Activitats > Política i societat
Activitat tancada
Consulta la nova oferta formativa aquí: www.casaasia.cat/formacion

El Centre de Retirs budista Arya Tara, amb la col·laboració de Casa Àsia, organitza aquesta trobada amb Ani Chöying Drolma, monja budista nepalesa de la tradició vajrayana, que ens parlarà de les seves experiències, de la seva trajectòria vital i del que suposa ser monja budista al segle XXI.

Hi ha tradicions antigues al budisme que diuen que, si una dona és molt bona en aquesta vida, a la propera tindrà la fortuna de reencarnar-se en home, perquè assolir la il·luminació només és possible en un cos masculí. Els grans mestres han estat homes i les ordres de monges han estat supeditades a la guia dels monjos.

Tot això està canviant. Ja existeixen grans mestres a les diferents tradicions tibetanes. Pema Chödron o, més a prop nostre, Lama Tashi Lhamo en són dos exemples clars. Alhora que van sorgint grups budistes compostos per laics, s’imposa la igualtat entre homes i dones a la pràctica i l’ensenyament del budisme.

D’aquestes i altres qüestions en parlarem amb Ani Chöying Drolma en una trobada en primera persona sobre el budisme i la seva vida.

Presenta:
Emilio de Miguel, director del Centre Casa Àsia-Madrid
María Drolma, presidenta del Centre de Retirs budista Arya Tara

Participa:
Ani Chöying Drolma, monja budista nepalesa coneguda pels seus cants de budisme tibetà

Ani (“monja” en tibetà) Chöying Drolma, filla de refugiats tibetans, va néixer a Katmandú, Nepal, el 1971 i es va fer monja budista amb 13 anys després de patir violència de gènere.

La seva educació i entrenament espiritual van ser supervisats pel mestre Tulku Urgyen Rinpoche i va ser entrenada en meditació budista, cants, rituals i cerimònies, fins a convertir-se en mestra de cant al monestir de monges.

El seu talent de cantant va ser descobert per primera vegada pel guitarrista nord-americà Steve Tibbetts durant una visita al Nepal el 1994. Tot i que Ani Chöying Drolma no va rebre mai una formació musical formal, el seu talent l’ha portat a actuar a Amèrica, Àsia i Europa presentant els mantres budistes de l’Himàlaia, cants rituals i música nepalesa a tot el món sencer.

De la mateixa manera, se l’ha considerat una dona distingida pels seus projectes humanitaris nacionalment i internacionalment. El 2014 se li va concedir el primer premi d’Ambaixadora de Beneficiència d’UNICEF i el 2017 el de la Llibertat a Varsòvia, Polònia.

El 1998 va crear la Fundació per al Benestar de les Monges (Nuns’ Welfare Foundation) i el 2000 el Col·legi Arya Tara (Arya Tara School) per complir el seu somni de donar oportunitats d’educació a noies joves al Nepal. Des de llavors, al voltant de 300 nenes se n’han beneficiat.

Més informació aquí

Aquesta conversa a Casa Àsia és part de les activitats d’Ani Chöying Drolma a Madrid:

Mantres del Cor, concert benèfic el dissabte 3 de desembre a l’auditori UGT
II Jornades de Budisme el diumenge 4 de desembre en Espai Ronda

02/12/2022

Divendres 2 de desembre de 18.00 h a 19.30 h CET

Centre Casa Àsia-Madrid
Palacio de Cañete
c/ Mayor, 69
Madrid

Activitat gratuïta amb inscripció prèvia.

Casa Àsia i Centro de Retiros budista Arya Tara