21/05/2024 | Activitats > Cinema

En aquest curs explorarem la rica història del cinema a l’Índia des dels seus inicis el 1896 fins al present, aprofundint no només a les pel·lícules, sinó també als canvis socials, culturals i polítics de cada època. Aquest curs abordarà el paper fonamental de la dona tant davant com darrere de la càmera, així com els estereotips de gènere arrelats a la indústria cinematogràfica índia.

Analitzarem com aquestes dinàmiques han influït en la producció i recepció de pel·lícules al llarg del temps, brindant un panorama complet i contextualitzat de les obres. A més, examinarem els escenaris internacionals significatius que han modelat el cinema indi.

El curs culminarà amb debats, oportunitats per a consultes i reflexions, així com la creació d’un “playlist” cinematogràfic que destaqui el millor del cinema indi, oferint als participants una oportunitat única per enriquir el seu coneixement i apreciació del setè art.

Programa:

1a sessió: Els inicis del cinema (1886-1931)

La invenció del cinema el 1896 i els seus antecedents. La primera projecció delsgermans Lumière a Bombai. Les primeres pel·lícules índies. Homes en rols femenins. Les pioneres del cinema mut. Els primers estereotips de dona.

2a sessió: El cinema abans de la Independència (1931-1947)

L´arribada del so i del color. Les temàtiques predominants daquestes dècades. La dansa de la mà de les primeres ballarines.

3a sessió: L’era daurada (50’s i 60’s)

Postguerra: els efectes de la Segona Guerra Mundial i la Partició Índia. Influència del Neorrealisme italià. Noves temàtiques. Analitzem els films més icònics i adorats del període. Nous estereotips de dona.

4a sessió: Bollywood als 70’s, 80’s

Inicia amb la dècada del 70, quan sorgeix el terme Bollywood. Veiem què són els “masala films”, el veritable significat del terme “Bollywood” i el naixement de les súper estrelles que avui continuen a la pantalla gran. Analitzem els canvis a l’estructura narrativa dels films. Les noves Vamps.

5a sessió: Bollywood després de la globalització als 90’s

L’alliberament econòmic. Analitzem com els films indis es rejoveneixen gràcies a la globalització, la cultura MTV i l’aparició de nous cineastes. El revival de les històries romàntiques. Les noves heroïnes.

6a sessió: El cinema indi contemporani i els canvis post pandèmia

Estudiem com la nova generació s’anima a tractar temes tabús: divorci, violència domèstica, homosexualitat, etc. Canvis al cinema post pandèmia. Problemàtiques de la dona vigents: objectivació del cos femení. Anàlisi de com es mostra/anomena les dones als pòsters, sinopsis i films. Altres problemàtiques a la indústria local.

Professora:

Silvana B. Gizzi es gradua com a arquitecta a la Universitat de Morón l’any 2000. El 2005, obté el postítol de Professora en Disciplines Industrials de l’Institut Nacional del Professorat Tècnic dependent de la Universitat Tecnològica Nacional, que capacita professionals per a l’exercici docent. Ha completat més del 80% de la carrera de Disseny d’Imatge i So a la Universitat de Buenos Aires. El 2021 finalitza el Mestratge en Comunicació Audiovisual de la Universitat Catòlica Argentina.

S’ha exercit com a directora d’Art i Vestuari en més de 20 pel·lícules / sèries a la indústria nacional i ha recorregut incomptables sets de Bollywood. Té a càrrec de la càtedra de Direcció d’Art al CIC, Escola de Cinema, Art i Curaduría. Actualment es troba desenvolupant un documental sobre el cinema de l’Índia, així com un llargmetratge de ficció en coproducció argentina-índia.

Des de 2019 és convidada assídua a “Niketan, Índia a Argentina”, programa radial dedicat a la difusió de la cultura índia, que es transmet a través de FM Radio Cultura 97.9.

A través del centre cultural Güngur Arts, fa classes sobre “Història del Cinema de l’Índia” i “La moda a l’Índia”, “Drama i Teatre de l’Índia”, entre d’altres. A més, és la curadora dels seus “Cicles de Cinema Sota les Estrelles”.

També ofereix cursos sobre “Història, Narratives, Estètica i Apreciació del Cine Indi” a la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat de Buenos Aires.

Forma part del Grup d’Estudis sobre Índia i el Sud-est Asiàtic de la Universitat Nacional de Rosario, per al qual va oferir una xerrada internacional sobre el “Rol de la Dona al Cinema de l’Índia”.

Inscripcions obertes

21/05/2024

Del 21 de maig al 25 de juny del 2024.
Dimarts, de 18.00 h a 19.30 h CEST
6 sessions de 1,5 hores. Total de 9 hores.

Les sessions que componen aquest curs s’enregistraran i estaran disponibles durant deu dies.

Online. 24 hores abans de l’acte, les persones inscrites rebran la informació necessària per accedir-hi.

Comprova la teva safata de correu no desitjat si no l’has rebut.

Preu: 67,50 euros

Casa Àsia lliurarà per correu electrònic un certificat d’assistència al curs a qui ho sol·liciti i que hagi assistit al 80% de les classes

Les persones aturades, persones amb diversitat funcional, estudiants menors de 30 anys i jubilats/ades podran accedir a una bonificació d’un 10% de descompte.

Casa Àsia

Comprar per regalar > INSCRIU-TE >