23/10/2023 | Activitats > Política i societat
Activitat tancada
Consulta la nova oferta formativa aquí: www.casaasia.cat/formacion

Partint de les sinergies entre la creació artística fotogràfica i els sistemes filosòfics orientals, aquest curs introdueix l’alumnat en les especificitats de les civilitzacions orientals, situant de manera especial els marcs filosòfics i artístics del taoisme, el budisme zen i l’estètica wabi-sabi.

Es desenvoluparà una visió detallada dels principis i la metodologia conceptual de la fotografia taoista, amb una rellevància especial de la fotografia documental. Analitzant l’impacte de la introducció de la fotografia a l’Orient i molt especialment la seva evolució històrica, es mostrarà finalment l’elevat nivell de creativitat de la fotografia a la Xina i al Japó.

Es tracta d’un curs adreçat a totes les persones interessades en la cultura i l’art orientals, així com artistes visuals interessats en ampliar els seus horitzons i referents.

Programa:

1a sessió: Breu introducció a la cultura oriental

Orient versus Occident. La concepció del temps a Orient. Característiques essencials dels sistemes de pensament orientals: budisme, taoisme, confucianisme, sintoisme i zen.

2a sessió: Teoria de l’art oriental

Estètica oriental vs. occidental. Veritat i bellesa. Individualitat versus col·lectivitat. El concepte de buit a l’estètica oriental. La naturalesa al shanshui. Art taoista i art budista. De la cal·ligrafia i el jade a l’art contemporani xinès. L’estètica japonesa del Wabi-Sabi i del Shibui.

3a sessió: Fotografia i zen

Temps i espai de fotografia. Teoria de l’índex i la captació de l’instant. La vacuïtat com a procés. Fotografia i Zen: la immediatesa del haiku i la fugacitat del toki.

4a sessió: Principis de la fotografia taoista

El mètode de la mirada lliure. La ment discriminatòria. Sinergies entre fotografia i tao: la naturalitat del wu wei i l’espontaneïtat del tzu jan. El Chuang-tzu i la visió alliberada del Tao. La «ressonància» fotogràfica. Ritme vital, durada i reticència a la fotografia taoista.

5a sessió: Fotografia oriental contemporània

Fotografia i història recent a la Xina i el Japó. Memòria, espai i temps en la creació contemporània al Japó. De la propaganda a la performance a l’auge i l’expansió de la creació contemporània xinesa. Casos d’estudi.

Professor:

Roger Grasas (Barcelona, 1970) Llicenciat en Filosofia (UB), Graduat en Fotografia (EFFPC), Diplomat en Òptica (UPC) i Màster en Estètica (UAB).

Des del 2000 s’interessa per les tradicions filosòfiques orientals, i molt especialment en la possible vinculació entre la creació fotogràfica i el taoisme. Ha realitzat diversos viatges a la Xina i el Japó, impartint des de l’any 2005 diversos workshops d’Història de la Fotografia Oriental. Simultàniament, des del 2001 inicia la seva carrera professional com a reporter documentant projectes per a ONGs i fundacions nacionals i internacionals. Des de llavors, el viatge traça el fil argumental de la seva obra i el territori esdevé el nucli del seu discurs. Col·laborador habitual des del 2005 en publicacions tant nacionals com internacionals. L’obra personal de Roger Grasas aborda el paper que la tecnologia i el postcapitalisme revelen al món globalitzat i l’estat d’alienació que pateix l’ésser humà en un paisatge contemporani cada cop més sofisticat, ple de paradoxes i indesxifrables. www.rogergrasas.com

23/10/2023

23 d’octubre al 20 de novembre
Dilluns, de 18.00 h a 20.00 h
5 sessions de 2 hores, un total de 10 hores

Les sessions que componen aquest curs s’enregistraran i els enregistraments estaran disponibles durant deu dies.

Online. 24 hores abans de l’acte, les persones inscrites rebran la informació necessària per accedir-hi.

Comprova la teva safata de correu no desitjada en cas de no haver-la rebut.

Preu: 65 euros

Casa Àsia lliurarà per correu electrònic un certificat d’assistència al curs a qui ho sol·liciti i que hagi assistit al 80% de les classes.

Casa Àsia