18/10/2023 | Activitats > Política i societat
Activitat tancada
Consulta la nova oferta formativa aquí: www.casaasia.cat/formacion

Per conèixer la història moderna i les tradicions del Vietnam, parlarem de la gent i de les seves arts, tan desconegudes a Occident. A més d’oferir una introducció amena a la cultura d’aquest singular país del Sud-est Asiàtic, aquest curs panoràmic amplia la visió de la modernitat, que algunes vegades ha estat concebuda com un fenomen exclusiu dels països desenvolupats. Per aproximar-nos al Vietnam, celebrem la riquesa de les seves pràctiques artístiques i fotogràfiques, però entenem que una antropologia cultural també ha d’observar la indumentària, l’arquitectura i la vida urbana que actualment fa de les ciutats un gresol de fenòmens socials. Cadascuna de les sis sessions aborda un tema que dóna forma al context social, de manera que en conjunt es va conformant una visió arrodonida del Vietnam en el passat i actualment.

Programa

1a sessió: Les ètnies del Vietnam

La indumentària és sens dubte l’aspecte visualment més reconeixible de moltes comunitats indígenes. Al Vietnam hi conviuen 54 grups ètnics, dels quals no podrem oferir un relat etnogràfic exhaustiu, però sí aproximar-nos a la vestimenta característica de diferents grups, així com a les pràctiques culturals més destacades. Aquest primer contacte amb la gent del país proporciona una base per reflexionar sobre la modernitat i els estereotips exotitzants, des d’una perspectiva postcolonial.

2a sessió: Llegendes i creences

Abans d’aquesta sessió es facilitaran uns relats curts per a la lectura prèvia, per començar amb la interpretació d’algunes llegendes antigues. Al diàleg sobre mitologies hi afegim creences més modernes, explorant unes particulars religions autòctones. Recordem que abans de la colonització francesa, al Vietnam hi han confluït històricament influències tant de la Xina com de l’Índia. Mitjançant aquest contingut representatiu de diferents períodes i enfocaments, abordarem el sincretisme i les característiques que faciliten la convivència social davant de la diversitat espiritual.

3a sessió: La colonització i la modernitat

Si la revolució industrial va suposar una gran transformació dels modes de vida a Europa, imaginem els inicis del segle XX als territoris colonitzats d’Indoxina. Els xocs culturals es produeixen a tots els àmbits: l’educació, la literatura, els sistemes de creences, la moda i l’art entre d’altres. És en aquestes expressions culturals on trobem bons exemples per comprendre el revulsiu de la modernitat i entendre diferents perspectives sobre les tradicions autòctones del Vietnam, en el moment en què aquestes es veuen sacsejades pel confrontament amb sistemes de pensament forans.

4a sessió: Sexualitat, gènere i relacions familiars

Al llarg del temps, l’imaginari col·lectiu del Vietnam ha acumulat influències del confucianisme, del colonialisme i del comunisme. Aquests sistemes de pensament difereixen en les expectatives i els condicionants imposats sobre les dones. Com ja es va anticipar a la sessió anterior, els colons que es van assentar a Indoxina portaven patrons socials i rols familiars diferents dels preexistents al Vietnam, i aquest contrast s’estudia per entendre els debats sobre els rols de gènere en aquella època. A més de qüestionar la desigualtat de gènere o les relacions entre homes i dones comentarem algunes investigacions sobre l’homosexualitat.

5a sessió: Fotografia

La fotografia interessa com a document etnogràfic i com a plasmació visual d’esdeveniments històrics, tal com ens recorden els impactants fotoreportatges bèl·lics de mitjans del segle XX. Encara que els extraordinaris paisatges i temples del Vietnam segueixen atraient els qui gaudeixen de la fotografia de viatges, en aquesta sessió dialogarem sobre la fotografia com a eina de recerca, però també com a pràctica artística. Tot i la proliferació de dispositius mòbils, la ciutadania continua confiant en els estudis fotogràfics per capturar els moments vitals importants. D’una banda, és interessant observar la manipulació fotogràfica professional amb relació a la construcció d’identitat individual i familiar. D’altra banda, mirarem imatges de creadors actuals que ens mostren les realitats contemporànies, incloent-hi la diversitat de gènere, preocupacions de la joventut, etc.

6a sessió: Art i ciutat

Àsia té megaciutats, conglomeracions urbanes molt més grans que algunes importants capitals europees. Al Vietnam la població rural és majoritària, però les ciutats són un indiscutible motor econòmic. Observem el dinamisme del país mitjançant l’arquitectura, els mitjans de transport i l’espai públic. L’impacte de l’explosió demogràfica i d’un urbanisme vertiginós es recull en diverses obres d’artistes del segle XX i XXI. En aquest sentit, el desenvolupament d’Àsia ens serveix per concloure el curs reflexionant sobre el futur de l’habitatge i l’entorn.

Professora:

Cristina Nualart, doctora en Història de l’Art, és investigadora i professora d’Arts i Humanitats, amb quatre anys d’experiència docent al Vietnam, on va col·laborar amb galeries d’art i revistes. Les seves publicacions versen sobre l’art i la cultura del Vietnam, les pràctiques artístiques feministes i l’art contemporani. És membre de GIA (Grup d’Investigació Àsia), del Departament d’Art Contemporani de la Universitat Complutense de Madrid, així com investigadora del projecte internacional VASDiV (2019-2022), sobre activisme visual al Vietnam. A més de col·laborar freqüentment amb Casa Àsia, ha participat com a ponent en cursos d’art asiàtic oferts per la Universitat de Saragossa i al Museu Reina Sofía de Madrid.

18/10/2023

18 d’octubre al 29 de novembre
Dimecres, de 18.00 h a 19.30 h
Dimecres 1 de novembre no hi haurà classe en ser festiu
6 sessions de 1,5h. Total de 9 hores

Les sessions que componen aquest curs s’enregistraran i els enregistraments estaran disponibles durant deu dies.

Online. 24 hores abans de l’acte, les persones inscrites rebran la informació necessària per accedir-hi.

Comprova la teva safata de correu no desitjada en cas de no haver-la rebut.

Preu: 58,50 euros

Casa Àsia