29/04/2021 | Activitats > Política i societat
Activitat tancada
Consulta la nova oferta formativa aquí: www.casaasia.cat/formacion

El curs és una introducció antropològica al xamanisme com a cosmovisió ancestral dels pobles nòmades de centre i nord d’Àsia, especialment abans dels seus contactes amb els estats sedentaris i les seves religions estamentadas. Presenta les seves característiques culturals més importants i la seva connexió amb les formes de vida i de relació amb l’entorn de les comunitats que l’han practicat tradicionalment. Estudia la figura central del xaman i les seves tècniques i instruments per a aconseguir «èxtasi» o estats especials de consciència que li permeten interactuar amb diferents plans de la realitat i així influir en el món quotidià dels que sol·liciten la seva mediació. Aborda l’evolució històrica del xamanisme en aquesta part d’Àsia, des dels seus orígens mítics en la prehistòria, passant per les seves relacions amb les ideologies dels diferents estats que s’imposaran a la regió, fins a la seva situació actual a la cruïlla cultural de la globalització moderna.

Programa:

SESSIÓ 1: dijous, 29 d’abril de 2021. De 19.00 h a 21.00 h
Animals i esperits: El marc cultural del xamanisme al centre i nord d’Àsia

Caracterització del concepte de xamanisme. Les regions naturals d’Àsia central i septentrional, els seus ecosistemes i formes de vida. Nomadisme i relació amb el món animal. Els grans animals totèmics i el seu reflex en les cultures i les llengües.

SESSIÓ 2: dijous, 6 de maig de 2021. De 19.00 h a 21.00 h
El tambor i l’arbre de fum: tècniques i rituals xamànics

La cosmovisió xamànica. Elecció i formació del xaman. Xamanisme i gènere. L’èxtasi xamànic i les seves tècniques. Els instruments del xaman. Música i cant. «Lletanies» xamàniques de centre i nord d’Àsia.

SESSIÓ 3: dijous, 13 de maig de 2021. De 19.00 h a 21.00 h
El gran viatge des del nord: evolució històrica del xamanisme

La propagació del xamanisme asiàtic segons les fonts arqueològiques i mítiques. La trobada del xamanisme i l’Islam a Àsia Central. Xamans, sacerdots bon i budisme lamaista al Tibet i Mongòlia. Xamans blancs i negres.

SESSIÓ 4: dijous, 20 de maig de 2021. De 19.00 h a 21.00 h
L’èxtasi de la plana: El xamanisme de l’estepa

El xamanisme mongol. El xamanisme tadjik. El xamanisme kirguís. El xamanisme altai. El xamanisme dels antics ávaros i hongaresos.

SESSIÓ 5: dijous, 27 de maig de 2021. De 19.00 h a 21.00 h
L’èxtasi de bosc: el xamanisme de la taigà

El xamanisme buriat. El xamanisme tuvà. El xamanisme dels urals. El xamanisme paleosiberià. El xamanisme mantxú i dels tungusos. La connexió coreana.

SESSIÓ 6: dijous, 3 de juny de 2021. De 19.00 h a 21.00 h
L’èxtasi del gel: el xamanisme de la tundra

El xamanisme samoiedi. El xamanisme sami. El xamanisme yukaghir. El xamanisme yakut. El xamanisme kamchatka i esquimo-aleutià.

SESSIÓ 7: dijous, 10 de juny de 2021. De 19.00 h a 21.00 h
Xamans a les ciutats: el xamanisme davant la modernitat

Les tradicions xamàniques i les ideologies dels estats colonitzadors de centre i nord d’Àsia. La condemna política i «clínica» dels xamans. El xamanisme com a símbol identitari en el món postsoviètic. El «tengrisme». Xamanisme i neopaganisme.

Professor:

Miguel Peyró és doctor en Filologia i especialista en antropologia lingüística dels pobles nòmades d’Àsia Central. Autor de diverses publicacions acadèmiques sobre el mongol i les llengües altaiques d’Àsia. Ha estat professor de les universitats d’Oslo, el Caire i Sevilla, i director del programa de recerca “Etnolingüística mongol” de l’Observatori del Tibet i Àsia Central de la Universitat de Barcelona.

29/04/2021

29 d’abril al 10 de juny.
Dijous, de 19.00 h a 21.00 h
7 sessions de 2 hores. Durada del curs: 14 hores.
Inscripcions obertes.

Online. 24 hores abans de l’acte les persones inscrites rebran la informació necessària per accedir-hi.

91 euros.

Casa Àsia