09/09/2020 | Activitats > Formació
Activitat tancada
Consulta la nova oferta formativa aquí: www.casaasia.cat/formacion

En aquestes quatre sessions explorarem els secrets de la longevitat i la manera de viure la vellesa al Japó, buscant els punts en comú amb la Mediterrània i explorant el concepte d’ikigai o propòsit de vida, a més a més de la nutrició, ritme de vida, i individu versus la comunitat.

Programa de el curs:

1ª sessió: Ikigai

Totes les cultures tenen conceptes estretament vinculats a elles difícils d’explicar en contextos aliens: és el cas del hygge a Dinamarca i el lagom a Islàndia. En aquesta primera sessió analitzarem el concepte de l’ikigai, on iki significa “vida” i gai, “valor o mèrit”, una idea que jeu en els fonaments del poble japonès i té importants implicacions per a l’individu i la comunitat en la qual hi viu.

2a sessió: Digues-me el que menges…

“Som el que mengem”, deia Feuerbach: la dieta és sens dubte una de les bases de la longevitat del poble nipó. En aquesta sessió identificarem ingredients, tipus de cocció d’aliments i begudes beneficioses per a l’organisme i la seva conservació, i els mèrits de la dieta japonesa. Ho farem en relació amb la Mediterrània, una altra de les més valorades internacionalment pel que fa a beneficis per a l’organisme, per treure el millor de cadascun.

3a sessió: Resiliència i d’altres claus

En aquesta sessió ens endinsem en altres conceptes del pensament japonès que contribueixen al valor que el poble japonès atorga a la vida, a la natura, i a reptes com el canvi, el fracàs o la mort. També veurem com tot això es reflecteix en el seu ritme de vida i la gestió de l’estrès i el dia a dia.

4ª sessió: Longevitat i COVID-19

La crisi sanitària de la COVID-19 ha fet caure l’esperança de vida a Espanya entre 9 mesos i 2 anys segons diversos estudis. Les dades oficials indiquen que al Japó ha causat menys estralls: en aquesta sessió analitzarem la gestió de la pandèmia al Japó en relació amb Espanya, la fiabilitat d’aquestes xifres i les possibles causes de la disparitat entre tots dos territoris.

Professora:

Verònica Calafell, traductora, intèrpret i coordinadora. Professora de traducció i divulgadora de cultura japonesa. Llicenciada en Traducció i Interpretació a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), amb estudis especialitzats en la Universitat d’Estudis Estrangers de Kyoto (Kyoto Gaidai) i Màster en Relacions Internacionals a la Universitat d’Osaka (Osaka Daigaku). En actiu des de l’any 2000, combina la traducció i la interpretació de japonès amb la gestió de l’equip humà de Daruma S.L. i la coordinació i divulgació a Espai Daruma.

09/09/2020

Del 9 al 30 de setembre de 2020.
Horari i dies: dimecres de 18.00 h a 19.30 h.
Inscripcions obertes.

Online. 24 hores abans de l’acte les persones inscrites rebran la informació necessària per accedir.

Preu: 39 euros.

Casa Àsia, amb la col·laboració d’Espai Daruma.