02/11/2023 | Activitats > Diversitat i Interculturalitat
Activitat tancada
Consulta la nova oferta formativa aquí: www.casaasia.cat/formacion

A través d´aquest curs farem un recorregut històric de la mà de les escriptores coreanes més representatives de cada període per finalitzar amb les tendències literàries més actuals. Sovint, la tasca de les escriptores s’ha vist marginada a la història de la literatura a causa del pes del patriarcat en un àmbit tradicionalment dominat per homes. Tenint en compte això i també el gran pes de les escriptores en les tendències literàries actuals sud-coreanes considerem pertinent presentar aquest curs en què es donarà a conèixer i aprofundirà en la representació literària coreana des d’una mirada femenina que emfatitzi la problemàtica que van enfrontar les escriptores a diferents períodes i alhora treballi sobre les seves obres més rellevants.

Programa:

• 1a Sessió: Escriptores de la dinastia Joseon

Durant la dinastia Joseon, la societat de caràcter patriarcal relegava les dones a l’àmbit domèstic. No obstant això, hi ha excepcions de dones, especialment de l’aristocràcia, que van deixar testimonis literaris valuosos que constitueixen una finestra a les seves vides durant aquesta època. En aquesta sessió, exemples de la poesia escrita per les kisaeng, així com formes poètiques com la Kasa d’alcova escrites per dones de l’aristocràcia que tractaven temàtiques femenines.

• 2a Sessió: Les sinyeosong i el sorgiment de la literatura moderna

Es dedicarà aquesta segona sessió a analitzar el concepte de nova dona o sinyeosong i a les escriptores que van emergir en aquesta època turbulenta marcada per la fi de la dinastia, la modernització de Corea i l’ocupació Japonesa. Estudiarem diferents autores, la relació amb els corrents feministes d’altres països i les dificultats que suposava exercir la seva activitat en una societat encara molt conservadora.

• 3a Sessió: Postguerra i industrialització

El gran trauma de la Guerra de Corea (1950-1953) que va acabar en armistici i la posterior industrialització ràpida de Corea del Sud, de vegades anomenada “miracle del riu Han”, van marcar les literatura d’aquest període. A través d’aquesta sessió analitzarem autores clàssiques del cànon literari sud-coreà i les visions que ens ofereixen d’aquesta època autores com ara Park Wansoh, Park Kyeongni o O Jeonghui des d’una mirada diferent de la dels seus homònims masculins.

• 4a Sessió: El ressorgiment de les escriptores a partir de la dècada dels 80

La dècada dels 80 es perfila com un moment de gran importància per a les escriptores sud-coreanes. La igualtat d’oportunitats més gran en matèria educativa fa que més dones puguin accedir a l’educació universitària i les condicions socials del país assenten una base de lectors per a les seves obres donant lloc a un augment quantitatiu i qualitatiu de literatura escrita per dones. Analitzarem alguns grans èxits recollits per autores d’aquesta generació com ara Shin Kyeongsuk i Gong Ji Young, així com altres exemples menys coneguts.

• 5a sessió: Literatura contemporània i tendències actuals

Finalitzarem el nostre recorregut dedicant una sessió a les tendències literàries més actuals, en especial, a la gran repercussió que tenen obres d’escriptores que s’emmarquen en gèneres tradicionalment considerats menors com la ciència ficció i la fantasia en la societat contemporània.

Lectures recomanades:

 I: Selecció de textos oferta durant el curs

També es recomana l’obra anònima La Guerrera Bang Gwanju (Hwarang 2023)

II: Per què t’entestes a patir així? Pioneres del feminisme coreà (Hwarang, 2022)

III: Riu de foc (O Jeonghui, Arde, 2023)

IV: Corre, pare, corre! (Kim Aeran, Godall, 2018)

V: Viatjant a la velocitat de la llum (Kim Cheoyop, Temes d’avui, 2022)

Professor:

Álvaro Trigo Maldonado, doctor en Llengües Modernes i professor d’estudis coreans a la Universitat de Salamanca. A més de cursar dos postgraus més relacionats amb l’àmbit d’Àsia Oriental en aquesta institució, es va especialitzar amb un Màster en Història i cultura de Corea a l’Acadèmia d’Estudis Coreans i va estudiar traducció literària coreà-espanyol a l’Institut de Traducció Literària de Corea, activitat que combina ocasionalment amb la tasca acadèmica. Actualment imparteix cursos sobre llengua, literatura i cinema coreà a la Universitat de Salamanca, àrees en què resideix principalment el seu interès investigador.

02/11/2023

2 al 30 de novembre
Dijous, de 18.00 h a 19.30 h
5 sessions d’1,5 hores, un total de 7,5 hores

Les sessions que componen aquest curs s’enregistraran i els enregistraments estaran disponibles durant deu dies.

Online. 24 hores abans de l’acte, les persones inscrites rebran la informació necessària per accedir-hi.

Comprova la teva safata de correu no desitjada en cas de no haver-la rebut.

Preu: 49 euros

Casa Àsia lliurarà per correu electrònic un certificat d’assistència al curs a qui ho sol·liciti i que hagi assistit al 80% de les classes.

Casa Àsia