07/07/2022 | Activitats > Política i societat
Activitat tancada
Consulta la nova oferta formativa aquí: www.casaasia.cat/formacion

Tot i ocupar un lloc minoritari entre els tipus de budisme practicats avui al Japó, el budisme zen continua sent la divisió doctrinal més representativa del país. Sovint identifiquem zen amb l’estètica japonesa i, encara que es tracta d’una reducció inadequada, sí que parla de la transcendència històrica del pensament zen en les arts tradicionals japoneses.

En aquest curs abordarem com la filosofia zen va penetrar en un bon nombre de disciplines artístiques mitjançant exemples de les arts implicades a la cerimònia del te, la pintura dels paisatges en tinta, els jardins secs, la contística i el haiku, a més d’alguna menció a l’art contemporani, com ara la pintura o el cinema. Centrarem l’atenció en els valors i conceptes que s’han desenvolupat sota l’auspici de la doctrina zen, com ara wabi, sabi i ma (‘interval’ o ‘pausa’), i aprofundirem en la relació entre la pràctica artística, la meditativa i la persecució del satori per intentar comprendre el conglomerat conformat per les vies del zen i les arts, una de les pedres angulars de la sensibilitat estètica japonesa des d’abans.

Programa:

1a Sessió: Filosofia i pràctica zen

El zen dins les branques del budisme. Punts de la seva doctrina rellevants per al contingut d’aquest curs: mètodes de transmissió, vies cap al satori, components taoistes. Relació entre zen, art i meditació. El paper del cos a les pràctiques artístiques i meditatives zen.

2a Sessió: Trets de l’art zen

Trets de l’art zen. La importància de la noció de buit (kū) a la filosofia zen ia les pràctiques artístiques. La representació del buit a la pintura en tinta i del silenci al haiku. El valor del buit als fotogrames de Kenji Mizoguchi a Contes de la lluna pàl·lida.

3a Sessió: Valors estètics zen

El buit i l’efecte non-finit a la tradició pictòrica i literària zen. Valors estètics influïts pel zen (wabi i sabi) i la seva vigència a l’ikebana ia l’arquitectura per a la cerimònia del te.

4a Sessió: Derives del buit: ma, jardins secs i art contemporani

Ma: el valor de la pausa o interval a les arts. L’espai i el temps als jardins secs. Reinterpretacions actuals dels valors zen i la pintura contemporània influïda pel zen.

Professor:

Benito Elías García-Valero, professor de Teoria de la Literatura i Literatura Comparada a la Universitat d’Alacant. Ha realitzat estades de recerca a la School of East Asian Studies de la Universitat de Sheffield ia la Universitat d’Osaka. Es va doctorar el 2015 amb una tesi sobre el realisme màgic a la literatura de Kenzaburo Oe i Haruki Murakami.

Ha impartit nombrosos cursos d’art, literatura i cultura japonesa a la Universitat Permanent de la Universitat d’Alacant. És autor dels llibres L’ésser i la carn. Existencialisme sartreano als començaments literaris de Kenzaburō Ōe i La màgia quàntica d’Haruki Murakami. Les novel·les de l’autor i la ciència: ficció, digital i física quàntica.

Inscripcions tancades

07/07/2022

7 al 19 de juliol de 2022.
Dimarts i dijous, de 18.00 h a 19.30 h CEST
4 sessions d’1,5 hores: total 6 hores.

Online. 24 hores abans de l’acte, les persones inscrites rebran la informació necessària per accedir-hi.

Comprova la teva safata de correu no desitjat si no l’has rebuda.

Preu: 39 euros.

Casa Àsia