17/01/2023 | Activitats > Oci
Activitat tancada
Consulta la nova oferta formativa aquí: www.casaasia.cat/formacion

Tot i la industrialització i modernització del període Meiji (1868-1912), la vida japonesa continua estant íntimament lligada a les quatre estacions (季節, kisetsu) perquè per als japonesos les estacions no són només un concepte meteorològic, sinó també summament cultural. Així ho demostren multitud de festivals, celebracions anuals, productes i articles diversos i fins i tot menjars i aliments que giren al voltant de les quatre estacions, que realment organitzen la vida dels japonesos.

El Japó va ser un país on l’economia estava basada en l’arròs i els agricultors i grangers van ser la segona classe en importància del país. Per això, les quatre estacions de l’any tenien una gran importància per treure el màxim profit al camp i als productes estacionals. Actualment, la majoria de japonesos ja no viuen del camp i per tant no necessiten comprendre els canvis estacionals ni els calendaris agrícoles. Però la veritat és que les quatre estacions de l’any segueixen molt presents a la vida diària del japonès contemporani perquè li permeten mantenir aquesta connexió amb la seva història, la seva cultura i el seu passat.

Programa:

1a sessió: Les quatre estacions a la vida japonesa

Aquesta primera sessió funciona com a introducció al curs. Veurem la importància que tenen les quatre estacions a la vida japonesa des del període Heian fins a l’actualitat. Veurem com es trasllada l’apreciació per la natura a temes tan diferents com la poesia, la decoració o la gastronomia. Farem una passejada per la història de les quatre estacions.

2a sessió: Setsubun i l’arribada de la primavera

En aquesta sessió, coneixerem quan i com comença la primavera al Japó i veurem detalladament tots els esdeveniments destacats d’aquest període. En especial ens aturarem als festivals i festivitats relacionats amb la floració dels cirerers, un moment molt esperat a la vida dels japonesos que té un impacte fins i tot en menjars i dolços típics que només trobarem en aquesta època.

3a sessió: Estiu i la festivitat de l’Obon

En aquesta tercera sessió veurem com la vida dels japonesos canvia en arribar l’estiu: una època terriblement calorosa i humida. Repassarem quins són els festivals típics d’aquest moment i la relació amb la festivitat de l’Obon, el “dia dels morts” del Japó. Coneixerem els menjars típics i els utensilis bàsics que es troben a les cases japoneses per suportar millor les calors de l’estiu.

4a sessió: Tardor i el canvi de color de les fulles

A la quarta sessió deixarem enrere l’intens calor de l’estiu japonès i ens endinsarem en una de les èpoques més boniques de l’any japonès. I és que l’arribada de la tardor torna els boscos, parcs i jardins del Japó de colors vermellosos, ataronjats i grocs, un espectacle de la natura anomenat “koyo” o comunament “momiji”. Veurem com justament aquest espectacle té un impacte directe a la vida dels japonesos, a tots els nivells.

5a sessió: Hivern i l’Any Nou

En aquesta penúltima sessió veurem com l’arribada de l’hivern no només porta canvis a la gastronomia japonesa, sinó que marca el final de l’any, un moment de gran importància al calendari japonès. Veurem com se celebra l’Any Nou i les tradicions associades a aquest moment tan especial, de significat simbòlic profund.

6a sessió: Estacions grans i petites

A la darrera sessió, aprofundirem en el concepte d’estació «gran» i estació «petita». Intentarem analitzar si hi ha diferències a l’hora de tractar-les en poesia, a la gastronomia oa l’art, en què ens fixarem detalladament.

Professora:

Laura Tomàs Avellana, llicenciada en Traducció i Interpretació amb anglès i japonès per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), postgraduat a Societat i Cultura de l’Àsia oriental i màster en Societat i Cultura d’Àsia Oriental per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). Ha treballat com a traductora, community manager i experta en comunicació, social media i màrqueting en línia per a diferents empreses tant nacionals com internacionals abans de dedicar-se a temps complet a Japonisme.

17/01/2023

Del 17 de gener al 21 de febrer.
Dimarts de 18.00 h a 19.30 h CET
Calendari de sessions: Dimarts 17, 24, 31 de gener i 7, 14 i 21 de febrer.
6 sessions d’1,5 hores. Total de 9 hores

Online. 24 hores abans de l’acte, les persones inscrites rebran la informació necessària per accedir-hi.

Comprova la teva safata de correu no desitjat si no l’has rebuda.

Preu: 58,5 euros

Casa Àsia lliurarà per correu electrònic un certificat d’assistència al curs a qui ho sol·liciti i que hagi assistit al 80% de les classes.

Casa Àsia, amb la col·laboració de Japonismo.