28/09/2022 | Activitats > Oci
Activitat tancada
Consulta la nova oferta formativa aquí: www.casaasia.cat/formacion

El desenvolupament i l’expansió global subsegüent de la cultura popular japonesa que va tenir lloc des dels anys vuitanta fins a l’actualitat s’ha degut a nombrosos factors que han contribuït a la constitució d’un horitzó estètic específic.

Per al públic jugador, les línies que separen els RPG (joc de rol per ordinador) produïts al Japó dels produïts als Estats Units o Europa són prou òbvies com per merèixer una classificació específica, la de JRPG: Japanese Role Playing Game.

A més de comptar amb una trajectòria històrica definida i amb uns referents clars que l’han propulsat a través del temps com a fenomen artístic regional, es tracta d’un estil de joc que evidencia nombrosos punts de trobada amb altres espais artístics i escenes de desenvolupament.

Això converteix el JRPG en subjecte ideal d’estudi, tant per les seves qualitats intrínseques com per la seva condició de cruïlla sobre la qual es reflecteixen diferents tendències i tensions presents al si de la cultura popular global.

Aquest curs consistirà en l’estudi i la selecció d’alguns dels JRPG més coneguts del Japó, del tipus d’imaginaris que evoquen a través de les seves narratives i mecàniques, i de les interseccions que obren amb altres àrees de la cultura popular, amb especial interès en l’espai modelat per gèneres com el de fantasia, ciència ficció i altres convencions de gènere.

Programa:

  • Bloc 1: Fantasia i passats imaginats

26 de setembre de 2022 de 17 a 18h, sessió 1
L’origen dels jocs de rol: de Dungeons & Dragons a Dragon Quest

28 de setembre de 2022 17 a 18h, sessió 2
Imatges d’un món que no va ser: de Final Fantasy a Dragon’s Dogma

  • Bloc 2: Futurs i potencialitats, ciència ficció i distòpies Cyberpunk.

30 de setembre de 2022 17 a 18h, sessió 3
El futur com a extensió de la fantasia: de Genesi a Star Ocean

3 d’octubre del 2022 17 a 18h, sessió 4
Imatges del món que serà: de Metall Max a Nier: Automata

  • Bloc 3: Presents alternatius

5 d’octubre del 2022 17 a 18h, sessió 5
Representacions del món invisible: de Megami Tensei a 13 Sentinels

7 d’octubre del 2022 17 a 18h, sessió 6
Més enllà del que és heroic i cap a l’espai personal: de Yume Nikki a Zero Time Dilemma

Professor:

Tomás Grau, investigador doctorat en Estudis de l’Àsia Oriental i Game Studies per la Universitat Autònoma de Barcelona. Actualment, forma part del grup de recerca GREGAL i fa classes al Màster Oficial d’Estudis Globals d’Àsia Oriental. També, es dedica a la divulgació i crítica professional del videojoc,tot  havent col·laborat amb mitjans especialitzats com Anait i Nivel Oculto. La seva línia de recerca actual se centra en l’estudi de les relacions culturals entre la indústria del videojoc japonès i la resta d’indústries creatives, japoneses i euroamericanes.

Consulta el vídeo del webinar L’imaginari japonès a través dels videojocs de rol: fantasies digitals i missions virtuals a càrrec del docent Tomás Grau:

28/09/2022

28, 30 de setembre i 3, 5, 7 i 10 d’octubre, de 17.00 h a 18.00 h
6 sessions d’una hora. 6 hores en total.

Online. 24 hores abans de l’acte, les persones inscrites rebran la informació necessària per accedir-hi.

Comprova la teva safata de correu no desitjat si no l’has rebuda.

Preu:  39 euros.

Casa Àsia i Grup de recerca GREGAL