06/05/2021 | Activitats > Política i societat
Activitat tancada
Consulta la nova oferta formativa aquí: www.casaasia.cat/formacion

Aquest curs proposa fer un recorregut de l’islam a l’Àsia Meridional, des de l’arribada dels primers comerciants àrabs a les costes occidentals de l’Índia fins als nostres dies. El món islàmic asiàtic és relativament desconegut. Cal no oblidar que, dels països musulmans més poblats del planeta, els tres primers estan a Àsia. Indonèsia (225 milions), el Pakistan (218 milions), Índia (195 milions) i Bangladesh (160 milions) concentren el major nombre de creients de l’islam.

Aquest curs se centrarà a l’Índia i el Pakistan, i en menor mesura Bangla Desh, tot presentant la varietat cultural, arquitectònica, literària o ideològica dels musulmans d’aquesta regió. Amb molts elements en comú, l’islam del subcontinent és ben plural i reflecteix la versatilitat d’una religió que va saber adaptar-se a l’entorn indi tot mantenint alhora el contacte amb d’altres centres islàmics de l’Orient Mitjà.

El curs estarà dividit en tres blocs temàtics en funció de l’època històrica:

  • 1. Arribada de l’islam (segle VII). Àrees geogràfiques d’assentament, patrons de conversions, pluralitat de grups i regions.
  • 2. De l’Imperi Mogol a l’Imperi Britànic (segles XVI-XX). Islam i modernitat: el moviment d’independència.
  • 3. Estat de l’islam contemporani a l’Índia, el Pakistan i Bangla Desh. Elements en comú i particulars.

En cada bloc, s’inclouran elements distintius de la cultura islàmica reflectits en l’art, la literatura, la música, etc.

Professora:

Dra. Ana Ballesteros Peiró

Doctora en Estudis Àrabs i Islàmics i Estudis Orientals per la Universitat Autònoma de Madrid. Investigadora Sènior Associada del CIDOB (Barcelona Centre for International Affairs) i de l’Observatori Polític i Electoral del Món Àrab i Musulmà (OPEMAM). Va realitzar una estada de recerca a l’Índia (Jawaharlal Nehru University, Nova Delhi). És autora del llibre Pakistan (Ed. Síntesi, 2011) i col·labora amb diverses universitats com a professora de relacions internacionals de l’Orient Mitjà i Àsia Meridional.

06/05/2021

6 al 20 de maig.
Dijou, de 18.00 h a 20.00 h
3 sessions de dos hores cadascuna. Durada del curs: 6 hores.
Inscripcions obertes.

Online. 24 hores abans de l’acte les persones inscrites rebran la informació necessària per accedir-hi.

39 euros.

Casa Àsia