04/10/2023 | Activitats > Observatori d’Àsia Central
Activitat tancada
Consulta la nova oferta formativa aquí: www.casaasia.cat/formacion

El curs ofereix una travessia filosòfica i mística del pensament persa sufí des dels seus orígens a l’actualitat, sense desatendre el nostre període andalusí amb la seva empremta persa. Al llarg de les cinc sessions ens endinsarem en conceptes, simbologia, idees, imaginaris, dialèctiques, metafísiques i hermenèutiques en què es gesta i es desenvolupa el sufisme iranià i les seves fonts escripturaries principals. Anirem coneixent autors i autores, intèrprets i pensadores que amb les seves obres i els seus ensenyaments han fet una tasca de disseminació del sufisme i dels textos sufís. Junts recalarem a les seves obres per articular el pensament de mestres i mestres i la seva repercussió en la societat.

Programa:

  • 1a sessió: Naturalesa del sufisme persa des dels seus orígens
    En aquesta primera sessió parlarem de la naturalesa del sufisme, la seva definició i el paral·lelisme entre misticisme, gnosticisme i sufisme. Així, farem una introducció general al sufisme i d’altres corrents místics de l’islam. Aclarint des de l’inici l’existència de sufisme a tots dos corrents essencials de l’islam, tant sunna com xiíta.
  • 2a sessió: Fonaments del sufisme
    Des de l’univers conciliador propi del sufisme on es dóna la unió de contraris com a dialèctica estarem de manera recurrent entre el coneixement i l’amor, al sí i al no. Un cop descodificats ens aproximarem a l’hermenèutica alcorànica des de la pròpia metafísica filosòfica i el diàleg incessant de raó i revelació.
  • 3a sessió: Realització espiritual i metafísica
    Ja immersos en la tradició sufí seran explicats els aspectes essencials de la via: la doctrina, la virtut i l’alquímia espiritual. Continuant al viatge ens endinsarem en la concepció de l’alquímia espiritual, alquímia vital: microcosmos i macrocosmos. I aquesta sessió la finalitzarem amb una part històrica explicant el desenvolupament de la mística persa des del segle X i la seva influència fins a l’actualitat.
  • 4a sessió: Autors i autores sufís: textos i contextos
    Per avançar en el viatge ontològic de manera directa i la degustació filosòfica, hermenèutica i espiritual, presentarem una selecció d’autors amb els seus textos que seran el tast més explícit de les dissertacions tractades. Entre ells hem seleccionat aquests per ser referents destacats i anirem seguint en cadascun una temàtica diferent a la seva obra per així accedir a una mostra més completa. Els noms i les temàtiques són les següents:
    Sahl al-Tutari, Attar, Hafez, Sulamy, Uways, Salman al-Farisi, Omar Jayan i Saadi, Ferdawsi.
  • 5a sessió: Rumi i la majestat de la paraula
    Per finalitzar les sessions ens aturarem en un místic universal i atemporal com és Rumi. Recorrerem la seva vida del Jorasan a Konya, i des de la vessant històrica i biogràfica tractarem la seva obra i aspectes destacats que ens serveixen d’esperó per al sufisme en general, com la música i la mística.

Professora:

Pilar Garrido Clemente, doctora en Filologia Àrab per la Universitat de Salamanca, és professora titular de l’Àrea d’Estudis Àrabs i Islàmics de la Universitat de Múrcia. Amb anterioritat ha estat també docent a universitats del Brasil, Jordània, el Marroc i els Estats Units. Com a arabista especialitzada en islamologia i llengua àrab, ha donat i dirigit congressos i seminaris a universitats i centres de quatre continents. Ha publicat nombrosos articles acadèmics sobre temes com ara mística islàmica, historiografia, islamofòbia, dona àrab, literatura comparada, didàctica innovadora: còmics, estereotips, diàleg intercultural i interconfessional. Guardonada per premis sobre la seva trajectòria social i acadèmica de divulgació del pensament araboislàmic. Pertany a diversos grups de recerca i+d+i sobre Al-Àndalus, com a Projectes Europeus sobre innovació docent i islamofòbia. Ha estat coordinadora general del Campus d’Excel·lència Internacional Mare Nostrum de les Universitats de Múrcia i Cartagena entre el 2014 i el 2018.

Inscripcions tancades

04/10/2023

4 d’octubre al 15 de novembre.
Dimecres de 18.30 h a 20.00 h CEST
5 sessions de 1,5 hores. 7,5 hores en total.

El dia 18 doctubre no hi haurà classe per compromisos de la docent

El dia 1 de novembre no hi haurà classe per ser festiu

Les sessions que componen aquest curs s’enregistraran i els enregistraments estaran disponibles durant deu dies.

Online. 24 hores abans de l’acte, les persones inscrites rebran la informació necessària per accedir-hi.

Comprova la teva safata de correu no desitjada en cas de no haver-la rebut.

Preu: 49 euros.

Casa Àsia lliurarà per correu electrònic un certificat dassistència al curs a qui ho sol·liciti i que hagi assistit al 80% de les classes.

Casa Àsia