Què pot aportar la saviesa budista a la situació de crisi en què ens trobem? Com ens pot ajudar en el nostre dia a dia? Quina és la perspectiva del budisme sobre temes que ara ens toquen especialment com les relacions interpersonals, l'amor, la compassió, la mort i el dol o la confiança?
Aquest curs busca apropar a la nostra vida diària algunes de les intuïcions del budisme primitiu, contingut als suttes o discursos atribuïts al Buddha.
Va dirigit al públic general interessat en el budisme i en la filosofia per a la vida i no cal haver seguit el primer curs, ja que aquest constava de diferents continguts.
Prendrem realitats quotidianes actuals i conceptes rellevants per a la nostra situació actual, els abordarem i analitzarem des de la perspectiva del budisme. Per aconseguir una comprensió experiencial de les idees vistes, es faran exercicis i es proposaran pràctiques per portar a la vida diària. Aquesta perspectiva ens ajudarà a posar llum sobre aquests fenòmens, comprendre'ls i bregar amb ells amb més facilitat.
Tema 1. La comunitat i les relacions interpersonals
– Creences subjacents en les nostres relacions.
– De la independència a la interdependència.
– Exercici: del 'tu o jo' al 'nosaltres'.
Tema 2. L'amor
– Aferrament davant amor desinteressat.
– L'Amor com a absència de barreres.
– Exercici: cultiu de la mirada benvolent.
Tema 3. La compassió
– Ressonar davant del patiment de l'altre, no patir amb l'altre
- La compassió com a motor dacció
– Exercici: meditació prendre i donar
Tema 4. La separació, la mort i el dol
– El 'jo' amenaçat davant de la mort.
– De fet, la mort no existeix: la superació de la mort.
– Exercici: contemplació de la mort.
Tema 5. La confiança
– El parany de la desconfiança: voluntarisme, obstinació i afany de control
– La base de l'actitud vital de confiança
– Exercici: meditació de la confiança
A càrrec de:
Teresa Gaztelu és Doctora en Filosofia per la Universitat Complutense de Madrid, amb la tesi: Una lectura del budisme antic des de la Práctica filosòfica. Màster en Filosofia Contemporània per la Universitat de París I-Sorbona, amb la tesina titulada El dualisme i la seva superació a Cioran i Nâgârjuna. Llicenciada en Filosofia per la Universidad Complutense de Madrid. Curs de Formació i Entrenament de Filòsofs Assessors de ASEPRAF (Associació Espanyola per a la Pràctica i l'Assessorament Filosòfics) i en Assessorament Filosòfic Sapiencial de la mà de Mónica Cavallé.
És professora del Seminari de recerca: Filosofia pràctica, a la Universitat Pontifícia de Comillas a Madrid, i ho va ser del Seminari de Filosofia budista que va oferir la Facultat de Filosofia de la Universitat Complutense de Madrid (2015-2018). Imparteix conferències i tallers sobre filosofia per a la vida i sobre filosofies orientals (Institut d'Arts i Humanitats, Casa Asia, Centre Cultural de Xina, Ateneu de Madrid) i escriu en mitjans especialitzats i divulgatius. Té una consulta de Pràctica filosòfica (Acompanyament filosòfic) a Madrid i atén també per vídeo-conferència.
Des del dijous 28 de maig fins el dijous 25 de juny del 2020. De 19.00 ha 21.00 h. (10 hores en total).
Online. 24 hores abans de l'acte, les persones inscrites rebran la informació necessària per accedir-hi.
Preu: 48 euros.