28/05/2020 | Activitats > Formació
Activitat tancada
Consulta la nova oferta formativa aquí: www.casaasia.cat/formacion

Què pot aportar la saviesa budista a la situació de crisi en què ens trobem? Com pot ajudar-nos en el nostre dia a dia? Quina és la perspectiva deL budisme sobre temes que ens toquen ara especialment com les relacions interpersonals, l’amor, la compassió, la mort i el dol o la confiança?

Aquest curs busca apropar a la nostra vida diària algunes de les intuïcions del budisme primitiu, contingut en els suttas o discursos atribuïts al Buddha.
Va dirigit a públic general interessat en el budisme i en la filosofia per a la vida i no cal haver seguit el primer curs, ja que aquest constava de diferents continguts.
Prendrem realitats quotidianes actuals i conceptes rellevants per a la nostra situació actual, els abordarem i analitzarem des de la perspectiva del budisme. Per tal d’aconseguir una comprensió experiencial de les idees vistes, es faran exercicis i es proposaran pràctiques per portar a la vida diària. Aquesta perspectiva ens ajudarà a posar llum sobre aquests fenòmens, comprendre’ls i bregar amb ells amb més facilitat.
Tema 1. La comunitat i les relacions interpersonals
– Creences subjacents en les nostres relacions.
– De la independència a la interdependència.
– Exercici: del ‘tu o jo’ al ‘nosaltres’.
Tema 2. L’amor
– Afecció versus amor desinteressat.
– L’Amor com a absència de barreres.
– Exercici: cultiu de la mirada benevolent.
Tema 3. La compassió
– Ressonar davant el patiment de l’altre, no patir amb l’altre
– La compassió com a motor d’acció
– Exercici: meditació prendre i donar
Tema 4. La separació, la mort i el dol
– El ‘jo’ amenaçat davant a la mort.
– En veritat la mort no existeix: la superació de la mort.
– Exercici: contemplació de la mort.
Tema 5. La confiança
– La trampa de la desconfiança: voluntarisme, obstinació i afany de control
– La base de l’actitud vital de confiança
– Exercici: meditació de la confiança
A càrrec de:
Teresa Gaztelu és Doctora en Filosofia per la Universitat Complutense de Madrid, amb la tesi: Una lectura del budisme antic des de la Pràctica filosòfica. Màster en Filosofia Contemporània per la Universitat de Paris IaSorbonne, amb la tesina titulada El dualisme i la seva superació en Cioran i Nagarjuna. Llicenciada en Filosofia per la Universitat Complutense de Madrid. Curs de Formació i Entrenament de Filòsofs Assessors de ASEPRAF (Associació Espanyola per a la Pràctica i l’Assessorament Filosòfics) i en Assessorament Filosòfic sapiencial de la mà de Mónica Cavallé.

És professora del Seminari de recerca: Filosofia pràctica, a la Universitat Pontifícia de Comillas a Madrid, i ho va ser del Seminari de Filosofia budista que va oferir la Facultat de Filosofia de la Universitat Complutense de Madrid (2015-2018). Imparteix conferències i tallers sobre filosofia per a la vida i sobre filosofies orientals (Institut d’Arts i Humanitats, Casa Àsia, Centre Cultural de la Xina, Ateneu de Madrid) i escriu en mitjans especialitzats i divulgatius. Té una consulta de Pràctica filosòfica (Acompanyament filosòfic) a Madrid i atén també per vídeo-conferència.

28/05/2020 – 25/06/2020

Des de el dijous 28 de maig fins al dijous 25 de juny de 2020. De 19.00 h a 21.00 h. (10 hores en total).

Online. 24 hores abans de l’acte les persones inscrites rebran la informació necessària per accedir.

Preu: 48 euros.

Casa Àsia