12/09/2023 | Barcelona | Activitats > Política i societat
Activitat tancada
Consulta la nova oferta formativa aquí: www.casaasia.cat/formacion

Diàleg entre James Heisig, Montserrat Crespín i Fernando Wirtz amb motiu de les seves respectives publicacions A la recerca de la bondat col·lectiva i Després del no-res. Xerrada que a més a més tractarà sobre la filosofia i el pensament japonès aprofitant l’estada del primer autor a Barcelona.

El llibre de James W. Heisig, A la recerca de la bondat col·lectiva. Elogi de la civilitat, apel·la el lector a aprendre de l’exemplaritat de situacions en què es mostra la civilitat en acció i ho escriu amb l’afany de promoure el pensament i la bondat col·lectiva.

A Després del no-res. Dialèctica i ideologia a la filosofia japonesa contemporània, els coeditors, Montserrat Crespín Perales i Fernando Wirtz, que són autors de diversos estudis que es troben a l’obra, apropen el lector hispanoparlant a noms no prou coneguts dins de la pluralitat de la filosofia japonesa contemporània que van tractar temes que avui continuen interpel·lant-nos.

Les obres de Heisig i de Crespín Perales i Wirtz connecten en defensa de la necessitat de discernir quin espai s’obre entre l’individualisme i el pensament col·lectiu. En particular, què cal fer, sigui prenent el camí de l’exemplaritat, sigui aprenent de la història, i el present, de les idees, en moments transicionals com els actuals: la vivència íntima de la injustícia i el valor de la filosofia socialment orientada; el paper dels pensadors i les pensadores a la trama de la quotidianitat, el lloc dels ciutadans en els règims polítics, els moviments socials o la vivència íntima de la injustícia.

James W. Heisig és doctor en Filosofia de la Religió per la Universitat de Cambridge (Anglaterra) i va passar diversos anys dedicat a la docència als Estats Units i Llatinoamèrica abans d’unir-se a l’equip de l’Institut de Religió i Cultura de Nanzan, a Nagoya ( Japó) com a membre permanent el 1979. Durant els anys que ha passat en el marc de l’Institut, del qual va ser director durant deu anys (1991-2001), ha treballat activament per fomentar el diàleg entre religions i filosofies d’Orient i Occident, tant al Japó com a tot l’est asiàtic. La seva obra publicada com a autor, traductor i volums editats puja a un compendi de més de 55 títols en deu idiomes.

Montserrat Crespín Perales és professora de Filosofia a la Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona (UB). Doctora en Filosofia per aquesta mateixa institució, ha estat investigadora becada per la Japan Foundation al Centre Internacional de Recerca en Estudis Japonesos (Nichibunken) a Kyoto (Japó). Autora de nombrosos estudis al voltant de la modernitat i contemporaneïtat filosòfiques al Japó, també va ser l’editora de Feminisme i identitats de gènere al Japó (Bellaterra, 2021).

Fernando Wirtz és llicenciat en Filosofia per la Universitat de Buenos Aires (Argentina) i Doctor en Filosofia per la Universitat de Tubinga (Alemanya). És tresorer de la Gesellschaft für Interkulturelle Philosophie i actualment és professor assistent de la Universitat de Kyoto. És autor del llibre Phänomenologie der Angst (Mohr Siebeck, 2022) i de diversos articles a revistes acadèmiques.

12/09/2023

Dimarts 12 de setembre, de 19.00 h a 20.30 h CEST

Alibri Llibrería
Carrer Balmes, 26
Barcelona

Entrada lliure fins a completar l’aforament

Herder Editorial, amb la col·laboració d’Alibri Llibrería i Casa Àsia