18/06/2020 | Activitats > Cultura
Activitat tancada
Consulta la nova oferta formativa aquí: www.casaasia.cat/formacion

El programa e-Dialogues sorgeix davant la necessitat de replantejar la manera d’arribar als nostres públics de forma no presencial, entenent-se com un espai de trobada i debat, en l’àmbit de les arts visuals, arquitectura, cinema i literatura. Les corresponents sessions seguiran tenint periodicitat setmanal fins a finals de juliol i de setembre a desembre de 2020, podent perllongar-se més enllà d’aquesta data. Els continguts es relacionaran amb discursos i narratives que posen en contacte orient i occident, al marc d’aquelles cultures que identifiquen les diferents geografies d’un món global.

En aquesta novena sessió del programa e-Dialogues, comptarem amb la participació de José Antonio de Ory, que compartirà les seves vivències a partir del diari que ha escrit durant els quatre anys que ha estat destinat al Japó com a diplomàtic a l’Ambaixada d’Espanya en aquest país. El que parlarà serà únicament l’escriptor a qui aquesta experiència no ha deixat immune, tal i com ha passat a altres intel·lectuals, artistes i escriptors que com ell han fet una residència en aquest país al llarg de les seves vides.
Conscient de ser un estranger al país de la cal·ligrafia, potser va entendre que l’única estratègia per no sucumbir a la solitud de l’estrany, la que no pertany al lloc d’adopció, era posar-se a escriure. Volia entendre una mica millor la cultura d’una societat que preserva la tradició, però que sap que només pot concebre el futur en base a un progrés que exigeix ​​la seva permanent adaptació a un món global. Per aconseguir-ho havia d’explorar detingudament tots aquells fenòmens que li semblaven constitutius de la diferència que caracteritzen la llengua, la cultura i la identitat territorial de l’arxipèlag japonès. En aquesta conversa, José Antonio de Ory ens transmetrà la seva visió de la ciutat japonesa, la seva arquitectura, l’espai urbà, el jardí japonès i altres escenaris, per fer a continuació un recorregut per la literatura contemporània, les arts visuals i el cinema amb la llibertat de qui anota els seus descobriments mitjançant una escriptura fluvial, però no menys íntima, per registrar tot el que veu i sent quotidianament, deixant-se fregar per tot el que crida l’atenció.
José Antonio d’Ory ha nascut a Madrid i passat gran part de la seva vida en aquesta ciutat, amb excepció de les seves llargues estades a Londres, Delhi, Nova York, Paris i Bogotà. Com a gestor cultural ha tingut una llarga trajectòria malgrat reivindicar la creació per sobre de tot. D’aquí que per a ell l’escriptura sigui vocacional i una eina de comunicació insuperable. Com a autor no deixa de ser un escriptor controvertit per la radicalitat d’algunes de les seves opinions que no té problema a manifestar. En Defensa de la creació (Edicions Asimètriques, Madrid, 2018), sosté la necessitat de donar suport a la creació en totes aquelles pràctiques que la requereixen per activar-se. També és autor d’Àngels clandestins. Una memòria oral del poeta Raúl Gómez Jattin (Ed. Norma, Bogotà, 2004 i 2ª edició en Fons de Cultura Econòmica, Bogotà, 2018).
Presentació:
Javier Parrondo, director general de Casa Àsia.
Ponents:
José Antonio de Ory, diplomàtic i escriptor.
Menene Gras Balaguer, directora de Cultura i Exposicions de Casa Àsia.

Més informació

18/06/2020

Dijous 18 de juny a les 16.30 h
Inscripcions obertes.

Online. 24 hores abans de l’acte les persones inscrites rebran la informació necessària per accedir-hi.

Activitat gratuïta amb inscripció prèvia.

Casa Àsia