22/06/2021 | Activitats > Política i societat
Activitat tancada
Consulta la nova oferta formativa aquí: www.casaasia.cat/formacion

Casa Àsia presenta aquest 22 de juny de 2021 l’Observatori d’Àsia Central. Amb motiu d’aquesta presentació tindran lloc les conferències «Àsia central en la política exterior espanyola i europea», a càrrec de Jorge Urbiola, sotsdirector general per a Europa Oriental i Àsia Central. Ministeri d’Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació, i «Àsia Central: confluència d’interessos geopolítics», a càrrec de Nicolás de Pedro, cap d’investigació i investigador sènior a l’Institute for Statecraft de Londres.

Els països que abordarà l’Observatori d’Àsia Central de Casa Àsia seran el Kazakhstan, Uzbekistan, Turkmenistan, Kirguizistan i Tadjikistan, així com, Afganistan i Mongòlia, i comptarà amb la col·laboració de la Universitat de Cadis.

L’acte, que es desenvoluparà presencialment al Palau Macaya (Pg de Sant Joan, 108, Barcelona), es podrà seguir per streaming, via You Tube i ZOOM.

PROGRAMA

12.00 h Paraules de benvinguda
Bàrbara Palacios, directora del Palau Macaya, Fundació La Caixa

12.05 h Presentació de l’Observatori d’Àsia Central
Javier Parrondo, director general de Casa Àsia

12.10 h Presentació del Monogràfic d’Àsia Central
Francisco José Dacoba Cerviño, General Director de l’Institut Espanyol d’Estudis Estratègics (IEEE)

12.15 h Conferència «Àsia Central en la política exterior espanyola i europea»

A càrrec de Jorge Urbiola, sotsdirector general per a Europa Oriental i Àsia Central. Ministeri d’Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació

En el marc d’una creixent connectivitat entre Europa i Àsia, el paper de l’Àsia Central haurà necessàriament de guanyar en rellevància. Els seus líders polítics així ho han entès, i la regió ha començat ja un procés d’obertura i transformació en múltiples àmbits. En aquest context, les empreses espanyoles poden jugar un paper de primer ordre, ja que moltes d’elles són una referència mundial en els sectors que els aires de canvi de la nova connectivitat demanden. El nostre país per la seva banda coneix bé el que impliquen els processos d’adaptació a nous escenaris, que en el seu moment ja vam viure després de l’ingrés a les Comunitats Europees, i el resultat va ser un dels períodes de major creixement econòmic de la nostra història. Per això, tant a nivell empresarial com a nivell institucional és molt el que en moments de trasllat com els actuals Espanya pot aportar a Àsia Central.

Consulta la biodata de Jorge Urbiola

12.30 h Conferència «Àsia Central: confluència d’interessos geopolítics»

A càrrec de Nicolás de Pedro, cap d’investigació i investigador sènior a l’Institute for Statecraft de Londres.

Àsia Central és un espai de creixent rellevància estratègica en la política internacional en què conflueixen sobretot Rússia i la Xina, però en el qual actors com els EUA, la Unió Europea, Turquia, Iran, l’Índia, el Pakistan, Japó o Corea de Sud també juguen un paper rellevant. Durant la conferència es traçarà una anàlisi panoràmica donant les claus geopolítiques de la regió, així com alguns suggeriments de com pot evolucionar.

Consulta la biodata de Nicolás de Pedro

12.45 h Torn de preguntes amb el públic presencial i online

13.15 h Fi de l’acte de presentació

S’ha de lliurar a les persones assistents a l’acte presencial un exemplar del llibre La puerta de Clavijo. Asia Central y España una nueva conectividad

Aquesta obra col·lectiva, publicada pel Ministeri d’Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació, pretén reflectir el potencial existent en la relació entre Àsia Central i Espanya. I per això, res millor que siguin els seus protagonistes els que prenguin la paraula. En primer lloc, les nostres empreses, la presència a l’Àsia Central va guanyant pes progressivament. En segon lloc, els responsables d’impulsar-la des de la talaia institucional, tant espanyols com centreasiàtics i de la UE. El resultat és una publicació allunyada de construccions teòrico-formals, una obra que baixa a la sorra del dia a dia en el qual es van forjant els vincles entre Àsia Central i Espanya. Sota la direcció d’edició de Jorge Urbiola, cada aportació d’aquest llibre constitueix un exemple, cadascun des de la seva pròpia perspectiva, del procés de construcció d’aquesta relació. El resultat final mostra una visió global del seu actual estat, i el que és més important, aspira a servir de referència per construir una estratègia que ens serveixi a totes les parts per seguir reforçant. Com va assenyalar la ministra d’Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació Arancha González Laya en la seva presa de possessió, “en cada moment de canvis profunds, guanyarà qui tingui una estratègia clara.” En l’incipient escenari mundial post-COVID, aquesta publicació, amb pròleg de la ministra, pretén ajudar en l’intent.

Podràs seguir també aquest webcast a Youtube en aquesta mateixa pàgina el dia i hora indicats:

22/06/2021

Dimarts 22 de juny de 12.00 h a 13.30 h CEST

Online. 24 hores abans de l’acte les persones inscrites rebran la informació necessària per accedir-hi.

Presencial:
Palau Macaya
Pg. de Sant Joan, 108
Barcelona

Activitat gratuïta.

Casa Àsia, amb la col·laboració de la Fundació La Caixa i la Universitat de Cádiz.