04/05/2023 | Barcelona | Activitats > Política i societat
Activitat tancada
Consulta la nova oferta formativa aquí: www.casaasia.cat/formacion

En aquest col·loqui conversarem sobre les manifestacions més rellevants de la cultura audiovisual japonesa contemporània i el paper activador en la transformació de la cultura visual global. Comptarem amb especialistes en el camp de la investigació del manga-anime-gemu participants al volum Estudis sobre cultura visual japonesa (CERAO UAB-Bellaterra Edicions), en una conversa oberta en què reflexionarem sobre com la circulació de les indústries audiovisuals japoneses ha ressituat el debat de la globalització cultural en una perspectiva multilateral i complexa, que desdibuixa els límits entre l’adaptació i la producció original, i reconfigura els ressorts representacionals de l’imaginari visual contemporani.

Presenten:
Yasmín Paricio, coordinadora de Política, Societat i Programes Educatius, Casa Àsia
Blai Guarné, professor agregat (titular) i coordinador del Grau d’Estudis d’Àsia Oriental a la Universitat Autònoma de Barcelona

Modera:
Antonio Loriguillo-López, Universitat Jaume I i GREGAL UAB

Participants:
Víctor Navarro-Remesal, Universitat Pompeu Fabra
Julia Rigual Mur, Universitat de Saragossa
Alba Torrents, Universitat Autònoma de Barcelona

Amb la col·laboració especial de Montserrat Terrones, comissària de l’exposició “Constel·lació gràfica: Joves autores de còmic d’avantguarda”, CCCB 2022-2023.

Bionotes

Antonio Loriguillo-López és professor ajudant doctor a la Universitat Jaume I (UJI) i membre del grup de recerca ITACA en aquesta mateixa universitat, així com del grup de recerca GREGAL i del seu projecte PID2021-122897NB-I00 finançat per MCIN/AEI/ 10.13039/501100011033/FEDER UE a la Universitat Autònoma de Barcelona. Imparteix docència als graus en Comunicació Audiovisual i en Disseny i Desenvolupament de Videojocs, així com al Màster Oficial en Noves Tendències i Processos d’Innovació en Comunicació de l’UJI. Els seus interessos investigadors se centren en la narració postclàssica a l’audiovisual contemporani i l’animació comercial japonesa. Sobre això, és autor de les monografies Perfect Blue (Satoshi Kon, 1997) i Anime complex: l’ambigüitat narrativa a l’animació japonesa (UAB-UJI-UPF-UB, 2022), així com de diversos articles acadèmics relacionats amb aquests temes a revistes científiques com Animation, Quarterly Review of Film and Video.

Víctor Navarro-Remesal és doctor en Comunicació, especialitzat en Game Studies, i també ha cursat estudis sobre Àsia Oriental i guió d’humor. Docent al Tecnocampus de la Universitat Pompeu Fabra, forma part del grup de recerca Cultura i Tecnologia Lúdica a aquesta mateixa universitat. Entre les seves publicacions destaquen Llibertat dirigida: una gramàtica de l’anàlisi i el disseny de videojocs (Shangrila, 2016) i Cine Ludens: 50 diàlegs entre el joc i el cinema (Editorial UOC, 2019), així com l’edició de Pensar el juego. 25 camins per als game studies (Shangrila, 2020). És membre fundador de DiGRA España i director de la col·lecció Ludografies.

Julia Rigual Mur és graduada en Història de l’Art per la Universitat de Saragossa, on també va cursar el Màster Oficial en Estudis Avançats en Història de l’Art i el Postgrau en Estudis Japonesos. Actualment, és doctoranda en aquesta mateixa universitat, centrant la seva línia de recerca en la influència del manga en els dibuixants de còmic espanyols, així com en la seva adaptació a altres mitjans audiovisuals com l’animació o el videojoc. Ha publicat en revistes especialitzades com Ecos de Asia y Neuróptica, i ha participat en diferents trobades científiques com el Congrés Internacional de l’Associació d’Estudis Japonesos a Espanya (2020) i el Congrés Internacional d’Estudis Interdisciplinars sobre Còmic (2017 i 2019).

Montserrat Terrones és llicenciada en Humanitats per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i DEA a Teoria de la Literatura i Literatura Comparada per la Universitat Pompeu Fabra. Treballa al món del còmic des del 2003 com a editora, agent, traductora, divulgadora i professora. Ha estat editora a Ediciones La Cúpula i actualment és la directora editorial de Garbuix Books i d’Editorial Finestres. També es dedica a l’estudi i la divulgació de les figures de dones i editores de còmic. Ha comissariat l’exposició “Constel·lació gràfica: Joves autores de còmic d’avantguarda” al CCCB (Centre de Cultura Contemporània de Barcelona).

Alba Torrents és doctora en Filosofia per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i Comunicació Social per la Universitat Nacional de Còrdova, Argentina, on va ser becària del Consell Nacional d’Investigacions Científiques i Tècniques (CONICET). Actualment, és professora associada al departament de Filosofia de la UAB ia la Universitat de Girona (UdG), així com professora col·laboradora del Màster Oficial en Filosofia per als Reptes Contemporanis de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). Membre del grup de recerca GREGAL de la UAB, ha estat becària de la Japan Foundation a la Universitat Kyoto Seika i al Museu Internacional del Manga de Kyoto. Els seus interessos científics combinen la seva activitat investigadora i docent amb l’activisme LGTBIQ+, feminista i no monogàmic, i ha publicat a revistes científiques nacionals i internacionals especialitzades en animació.

04/05/2023

Dijous 4 de maig, de 18.00 h a 20.00 h CEST

CCCB (Centre de Cultura Contemporània de Barcelona)
Sala Mirador
c/ Montalegre, 5
Barcelona

Activitat gratuïta amb inscripció prèvia.

Casa Àsia, Bellaterra Edicions, Centre d’Estudis i Investigació sobre Àsia Oriental (CERAO), Universitat Autònoma de Barcelona i Grup d’Investigació GREGAL.