05/04/2022 | Actualitat

El 3 d’abril del 2022 es commemora el 30è aniversari de l’establiment de relacions diplomàtiques entre Espanya i la República Kirguisa. Aquesta efemèride ens brinda una oportunitat per posar en valor aquesta relació bilateral i estrènyer els lligams de col·laboració i amistat entre tots dos països.

Espanya compta amb una Ambaixada a Bishkek (amb residència a Nur-Sultan, Kazakhstan) i la República Kirguisa ha acreditat davant d’Espanya la seva Ambaixada a París. Amb motiu d’aquesta ocasió, l’Ambaixada d’Espanya al Kirguizistan i Casa Àsia han programat una sèrie d’activitats que esperem que contribueixin a ampliar el coneixement sobre aquest fascinant país de l’Àsia Central.

Activitats previstes

Cicle de cinema OFF-AFFBCN: “Kirguistan i el cinema”

A partir del 28 de maig

Cinemes Girona

Barcelona

La producció cinematogràfica del Kirguizistan comença com a cinema nacional a partir del 1991, perquè abans de la independència la producció cinematogràfica que es fa en aquest país només es distingeix del cinema rus per l’idioma o per la nacionalitat dels seus directors. Per aquest motiu volem prestar especial atenció al cinema realitzat al Kirguizistan en els darrers anys, perquè tot el que s’ha avançat en aquest sentit respon a la prosperitat creixent d’aquest país. Realitzades entre el 2019 i el 2020 les produccions que presentem mostren un capital en desenvolupament que busca implementar els seus actius i seguir l’exemple d’Aktan Arym Kubat, que és un dels pocs directors que des del 2003 es distribueix internacionalment. La producció d’aquest país cobreix el cinema de gènere, el cinema rural i el cinema urbà en un intent de transmetre el seu creixement imparable en una regió com la de l’Àsia Central, injustament poc coneguda. L’herència del cinema soviètic no pot desaparèixer un dia per l’altre, però la consciència nacional veu al cinema un instrument de comunicació privilegiat per ser una finestra a través de la qual podem arribar a entendre la complexitat de la seva vida social.

Programació

–       Running to the Sky | Dir: Mirlan Abdykalykov | 2019 | 88’ | VOSE | Drama

–       Far Frontiers | Dir: Maxim Dashkin | 2020 | 82’ | VOSE | Drama

–       The Lake | Dir: Emil Atageldijev | 2020 | 100’ | VOSE | Drama

–       The Road to Eden | Dir: Bakyt Mukul, Dastan Zhapar Uulu| 2020 | 121’ | VOSE | Drama

Webinar: “Bones pràctiques en la promoció dels Drets Humans a Àsia Central: el cas de Kirguistan i Espanya”

Al maig. Format online

Amb motiu de l’aniversari de l’establiment de relacions diplomàtiques entre Espanya i la República del Kirguizistan, Casa Àsia i l’OSCE-Academy amb el suport de l’Ambaixada d’Espanya a Bishkek organitzaran un webinar sobre Bones pràctiques en la promoció dels Drets Humans a Àsia Central.

Amb aquest webinar es pretén informar i donar a conèixer l’impacte de les normes internacionals de drets humans a la internacionalització i la construcció de nacions a Àsia Central.

Per això, aquesta sessió en línia se centrarà en els drets humans i les seves polítiques en el procés de transformació, construcció de l’Estat i construcció de la nació als estats de l’Àsia Central.

Per part de l’OSECE-Academy, hi participarà el director Alexander Wolters i el seu equip d’investigadors i per part de Casa Àsia especialistes espanyols de reconegut prestigi en la promoció dels drets humans.

Salutació de l’Ambaixador Jorge Urbiola López de Montenegro

Salutació de l’ambaixador d’Espanya al Kirguizistan, Jorge Urbiola López de Montenegro amb motiu de la celebració del 30è aniversari de l’establiment de relacions diplomàtiques entre Espanya i la República Kirguisa. El missatge de l’Ambaixador posa èmfasi en la importància de continuar enfortint les relacions entre ambdós països en els àmbits polític, cultural i econòmic, així com a la comunitat espanyola que viu al país i que amb la seva feina col·labora en aquest propòsit.

Galeria de fotos de Javier Solana

El nomadisme és un element central de la cultura i la identitat dels kirguisos, un grup ètnic d’origen túrquic i mongol que resideix, principalment, al Kirguizistan, però la presència del qual també s’estén a altres països de l’Àsia Central. Avui dia, les famílies kirguises que es dediquen al pasturatge ho fan de manera semi-nòmada. Durant la tardor i l’hivern s’assenten a valls baixes, on el clima és menys rigorós per al bestiar. Durant aquesta època, els nens acudeixen a l’escola i alguns membres adults de les famílies realitzen treballs temporals a pobles i ciutats properes per complementar els ingressos que obtenen del pasturatge. A la primavera, les famílies es desplacen amb els seus ramats a les pastures d’estiu, o jayloos, a les valls més altes, on els animals poden pasturar en llibertat.

La vida d’aquestes famílies permet apreciar algunes de les tradicions ancestrals dels kirguisos que encara formen una part molt important de la seva cultura. Les fotografies que s’hi inclouen més avall són obra de Javier Solana, un escriptor i fotògraf espanyol que sent una atracció especial per la història i la gent de l’Àsia Central. Les fotografies formen part d’un reportatge titulat “Roof of the World” en què Solana va documentar la vida dels nòmades kirguisos que viuen a la Regió Autònoma de Gorno-Badajshán, a Tadjikistan, al cor de la Serralada del Pamir. El reportatge complet es pot consultar aquí.

Galeria de fotos d’Eduard López

Les fotos d’aquest reportatge sobre el Kirguizistan són d’Eduard López, apassionat barceloní dels viatges i la fotografia. La selecció d’aquestes 20 imatges correspon a un viatge que va fer a Àsia Central a finals del 2021. La seva primera parada va ser al Kirguizistan, i tant la bellesa de les seves muntanyes com la naturalitat dels seus habitants, el va captivar.

Eduard López: “El Kirguizistan és una terra de muntanyes, natura, olors i hospitalitat. Establir contacte amb la seva gent és senzill, val la pena visitar els seus mercats ja que són una part important de la cultura del país”.

Compartir