02/12/2021 | Actualitat

Com funciona el sistema d’innovació xinès? Què podem aprendre del seu eficaç desenvolupament ? Com poden col·laborar la Xina i Espanya en R+D+I? Aquests són alguns dels interrogants als quals dóna resposta l’informe “China Innova. Ecosistemes d’innovació tecnològica a la Xina” amb l’objectiu principal d’identificar vies de col·laboració amb els ecosistemes d’innovació xinesos per al desenvolupament de projectes conjunts.

L’informe identifica aquells sectors de la innovació tecnològica que ofereixen més possibilitats de cooperació per als agents de recerca a Europa, així com els reptes que l’ascens de la Xina com a superpotència tecnològica planteja per a Europa i, més concretament, per a Espanya, i incorpora les aportacions de persones que estan treballant sobre el terreny de la innovació a la Xina, ja sigui emprenent o investigant.

Més concretament, l’estudi ofereix una visió general dels principals actors, polítiques, instruments, centres i tendències en innovació, així com sobre l’ecosistema de l’emprenedoria a la Xina. Inclou aportacions sobre àmbits concrets, com és el cas de la millora de la seguretat alimentària basada en el blockchain (quart capítol); la Intel·ligència Artificial (cinquè capítol); o la indústria aeronàutica (sisè capítol). Finalment, l’estudi analitza el canvi digital i social que s’està produint a la Xina, i que ha convertit el país en un mercat en creixement constant.

Tal com recull l’estudi: “Pel que fa referència als resultats i al grau de competitivitat del sistema d’innovació xinès en comparació amb l’europeu, l’European Innovation Scoreboard (EIS, 2021) destaca que la Xina manté la seva posició d’“innovador moderat” ” segons paràmetres de la UE i que, si bé Europa manté un lleuger avantatge a nivell general, aquest avantatge és cada vegada menor, ja que la RPC és un dels països que més ràpidament ha avançat en el rendiment del sistema d’innovació entre els anys 2014 i 2020.

Aquest informe ha estat realitzat per Casa Àsia i la Universitat Politècnica de Madrid, amb la col·laboració de la Fundació Institut Confuci de Barcelona.

  • Introducción

  • Las políticas de innovación nacional y regional en China y en la UE Amadeo Jensana / Guillermo Martínez-Taberner
  • Una perspectiva general sobre el ecosistema de emprendimiento en China Claudio Feijoo / Cristina Armuña / Laura Millán
  • Entre la equidad educativa y la innovación: aprendizajes sobre las recientes reformas del sistema educativo chinoClaudio Feijóo / Javier Fernández
  • El ecosistema de innovación de la seguridad alimentaria basado en blockchain:  evolución en china, oportunidades y desafíosMónica Martínez Castañeda / Claudio Feijóo
  • Inteligencia artificial en China: el ecosistema de innovación más allá del mito Claudio Feijóo / Alberto Arenal

  • Introducción a las industrias aeronáutica y espacial de China  Miguel L. San Gregorio

  • Conclusiones

Compartir