28/09/2021 | Actualitat

Després de la caiguda de Kabul en mans dels talibans, i en el marc de l’esforç d’Espanya en la reconstrucció i desenvolupament del país en aquests últims vint anys, i de repatriació dels col·laboradors afganesos amb la creació del hub europeu a la base aèria de Torrejón d’Ardoz, l’Afganistan s’enfronta a una greu crisi econòmica, política i humanitària. Aquest nou context té al seu torn efectes en matèria migratòria i de seguretat per a la regió, a el temps que preocupa la greu situació humanitària a la qual s’enfronta la població civil afganesa, especialment les dones i les nenes. Per tot això, Casa Àsia posa en marxa una programació especial amb la qual tractar, d’una banda, la crisi afganesa des de diferents perspectives, i de l’altra, apropar la seva rica cultura, la seva diversitat ètnica, o la seva història mil·lenària on trobarem les claus per entendre el seu passat i preveure la seva futura evolució.

Entrevistes

Agenda

Taula rodona «Afganistan: historia d'una evacuació»

24 de novembre de 2021

Per analitzar els detalls de l’esforç desplegat per Espanya en l’evacuació de l’Afganistan d’aquest estiu a través del hub de Torrejón de Ardoz, comptarem amb representants dels Ministeris responsables i de testimonis de persones afganeses que van ser evacuades.

Des del Ministeri de Defensa, a través de l’Institut Espanyol d’Estudis Estratègics, es farà una contextualització de la situació i de la nostra presència a les darreres dues dècades. Tot seguit, des del Comandament d’Operacions s’explicarà com va ser l’evacuació des del punt de vista tècnic. També coneixerem la tasca del Ministeri d’Afers Estrangers, Unió Europea i Cooperació, així com l’experiència d’Ignacio Álvaro, excoordinador de l’AECID a l’Afganistan.

Edició i publicació en espanyol del llibre Buzkashi. Juego y poder en Afganistán

Próximamente
L’antropòleg Whitney Azoy, qui ha viscut el joc abans de la guerra i l’ha seguit des de llavors, ens porta a l’interior d’aquesta expressió poderosa i perdurable de la cultura popular de l’Àsia Central.

Un espectacle únic en què desenes, de vegades centenars de cavalls i genets lluiten pel control del vedell escapçat a les estepes del nord de l’Afganistan i l’Àsia Central.

Més informació properament.

Premio Casa Àsia 2021 a Fawzia Koofi

La parlamentaria y activista afgana, Fawzia Koofi, ha recibido en Barcelona el pasado viernes día 5 de noviembre el Premio Casa Asia 2021, en su categoría de Diversidad y Desarrollo Sostenible. 

La ceremonia ha tenido lugar en el Palau Robert con un acto de entrega del premio por parte del ministro de Asuntos Exteriores, Unión Europea y Cooperación, José Manuel Albares, en reconocimiento por su labor en favor de los derechos de la mujer en Afganistán, por su papel en las conversaciones de paz de Doha, y por su compromiso con la educación de las niñas y de las mujeres. El acto ha contado con la intervención de representantes de la Generalitat de Catalunya y los Ayuntamientos de Madrid y Barcelona.

Fawzia Koofi ha hablado de la situación actual por la que atraviesa su país, y en particular de las dificultades y retos de las mujeres afganas. En su visita a Barcelona la activista afgana también se ha reunido con varias organizaciones de la sociedad civil en Barcelona.

La actualidad en imágenes

Informació relacionada

Si vols rebre el butlletí bimestral de l’Observatori d’Àsia Central, que inclou informació i anàlisi de l’Afganistan, pots donar-te d’alta gratuïtament al següent enllaç.

Només has de marcar com a opció “Observatori d’Àsia Central”.

Històric d’activitats
Compartir