18/11/2022 | Actualitat

Barcelona presenta la primera “Estratègia Àsia” per mitjà d’un estudi elaborat per la direcció de Relacions Internacionals de l’Ajuntament de Barcelona i Casa Àsia. Aquesta estratègia respon a la voluntat de reforçar l’acció internacional de la ciutat i consolidar-la com actor global a la regió, i inclou línies prioritàries d’actuació que permetin generar resultats tangibles per a la ciutadania.

Avui, la projecció cap al continent asiàtic representa una oportunitat i alhora un repte permanent pel seu dinamisme econòmic, el seu pes demogràfic, la seva diversitat i potencial cultural, i, també, per la seva condició de nou centre de poder global.

Segons dades de l’OCDE, el 2030 aproximadament dos terços de la classe mitjana mundial residirà al continent asiàtic, per la qual cosa els mercats de consum més grans a nivell mundial s’estan desplaçant cap a aquesta regió, que és la més poblada del món amb el 60 % dels habitants del planeta, En l’àmbit de la innovació, Corea del Sud, el Japó i la Xina inverteixen el 4,3%, el 3,14% i el 2.5% del seu PIB en investigació i desenvolupament, superant la mitjana dels països de la UE.

Per la seva part, la Unió Europea ha posat en marxa una diplomàcia comercial cap als mercats asiàtics a través de la signatura d’acords de lliure comerç, a més de desenvolupar estratègies de connectivitat, partenariats i altres iniciatives que han obert un nou camp d’oportunitats de cooperació.

Una altra transformació important ve protagonitzada per les ciutats asiàtiques, que busquen dinamitzar la seva projecció exterior teixint relacions amb les ciutats europees i, també, compartint solucions per aconseguir un desenvolupament més sostenible.

Així, l’Estratègia Àsia s’estructura en cinc blocs. El primer bloc explica la importància d’Àsia en un context global i, particularment, per a la ciutat de Barcelona. El segon aporta una anàlisi de les relacions actuals entre la ciutat de Barcelona i la regió asiàtica. La tercera secció presenta les línies estratègiques de la projecció de Barcelona cap a Àsia, i la quarta, les ciutats estratègiques per a Barcelona a la regió asiàtica. Finalment, el darrer bloc defineix els mecanismes previstos per a la monitorització i el seguiment de la implementació d’aquesta estratègia.

Aquest document estratègic, que ha comptat amb l’assessorament de Casa Àsia, representa, doncs, un primer pas per posicionar Barcelona a Àsia i per establir i consolidar relacions estratègiques en àmbits clau per al futur de la ciutat, com són la innovació, la promoció econòmica, el desenvolupament sostenible, l’intercanvi cultural i la promoció dels drets humans, així com per prioritzar àmbits de cooperació i identificar oportunitats.

La presentació de l’estudi ha comptat amb la participació de Laia Bonet, tercera tinent d’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona, Javier Parrondo, director general de Casa Àsia i Gerardo Fueyo, subdirector general del Ministeri d’Afers Estrangers per al Pacífic, el Sud-est asiàtic i les Filipines, i les intervencions de Pau Solanilla, comissionat de Promoció Econòmica de l’Ajuntament, Jordi Torrent, cap d’Estratègia del Port de Barcelona i Andrea Urdampilleta, directora d’esdeveniments internacionals de Fira de Barcelona.

Programa

10.00h      INICI DE L’ACTE:

  • Benvinguda a càrrec de la Sra. Laia Bonet. Tercera Tinenta d’Alcaldia de l’ Àrea d’Agenda 2030, Transició Digital, Esports i Coordinació Territorial i Metropolitana.
  • “Casa Àsia a Barcelona i el seu rol en l’elaboració de l’estratègia d’Àsia de l’Ajuntament de Barcelona a càrrec de Javier Parrondo, director general de la Casa Àsia.
  • Gerardo Fueyo, subdirector general del MAUC pel Pacífic, Sud-est Asiàtic i Filipines.

10:20h     Presentació de l’estratègia Àsia de l’Ajuntament de Barcelona a càrrec de la  Ima. Sra. Laia Bonet. Tercera Tinenta d’Alcaldia de l’ Àrea d’Agenda 2030, Transició Digital, Esports i Coordinació Territorial i Metropolitana

10:35h     Intervencions de:

  • Pau Solanilla, comissionat de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Barcelona
  • Jordi Torrent, cap d’Estratègia del Port de Barcelona
  • Andrea Urdampilleta, directora d’Esdeveniments Internacionals

11:00h     Finalització de l’acte

Compartir